Šta je novo?

Radnike bez knjižica niko ne broji?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Radnike bez knjižica niko ne broji?
[/h] Izvor: Danas


Beograd -- Država ili ne zna ili krije koliko tačno ima radnika kojima poslodavci ne uplaćuju doprinose i nemaju overene zdravstvene knjižice, piše list Danas.

13481054324f4bc76b562b5901704773_640x360.jpg
Iako je ministar zdravlja Zoran Stanković nedavno izjavio da poslodavci zdravstvenom fondu duguju oko 840 miliona evra, ekipa Danasovih novinara ni posle nekoliko dana traganja nije uspela da sazna precizan, čak ni okvirni podatak koliko radnika nema uplaćene doprinose i overene knjižice.
Zvaničnu procenu da je reč o 100.000 zaposlenih, od kojih četvrtina radi u firmama koje su posredno ili direktno u vlasništvu države, većina stručnjaka dovodi u pitanje i tvrdi da je broj daleko veći.

Od zvaničnih institucija preciznije brojke nismo mogli da saznamo, pa jedini zaključak koji se nameće jeste da ih država ili krije, ili pojma nema koliko radnika i članova njihovih porodica ne može da ostvari pravo na lečenje.

"Prava adresa je Poreska uprava, oni imaju spisak koja firma koliko duguje. Uz njihovu potvrdu o izmirenim obavezama i mi overavano knjižice. Kod nas se vidi samo pojedinačna uplata, ali zbirni podatak nemamo", rečeno je u PR službi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ta izjava otvorila je i pitanje kako nedavno nabavljen, najsavremeniji softver tog fonda, koji omogućava da građani sami provere da li im je poslodavac uplatio doprinose, nije u stanju da izvede najjednostavniju operaciju sabiranja „crvenih polja“, kako su označeni korisnici koji nemaju pravo na lečenje.

3021308604f33892613a02723348241_orig.jpg
U Poreskoj upravi, na koju su nas uputili iz Fonda, kažu da je evidencija trenutno u fazi sređivanja, ali i da se ona vodi o firmama, a ne o zaposlenima, jer o njima brinu zdravstveni i penzioni fondovi. Oni bi mogli da izvuku broj firmi i iznos izdvojen za doprinose, ali to nije garancija da su svi zaposleni u nekom preduzeću obuhvaćeni uplatama.

"Oko 600 preduzeća neposredno pred kraj prošle godine iskoristilo je zakon koji je omogućio da im se uplatom osnovnog duga otpišu visoke kamate za neizmirene doprinose, a u prvim danima januara po tom osnovu na račun Poreske uprave leglo je još oko deset milijardi dinara", kažu u Poreskoj upravi.

Kako dodaju, ovih dana imaju masovne uplate iz firmi koje su upozorili da će se naći na javnom spisku od 500 najvećih dužnika.

"Samo iz tog izvora, prihod PU u januaru uvećan je za devet odsto u odnosu na isti period prošle godine i na plan, rast se beleži i u ovom mesecu, a najviše uplata primio je Centar za velike poreske obveznike, koji ima ostvarenje od 115 odsto u odnosu na planirani prihod", rečeno je u PU, uz napomenu da je zbog svakodnevnih promena u koje se uključuje „skidanje“ dugovanja za firme koje se brišu iz registra, baza podataka u fazi sređivanja i da će prvi presek biti načinjen početkom marta.

 
Top