Šta je novo?

Radnici "Zastava oružja" sutra protestuju u Beogradu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Radnici "Zastava oružja" sutra protestuju u BeograduBeta | 10. 11. 2010. - 17:48h 17:48h |

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/216575/Radnici-Zastava-oruzja-sutra-protestuju-u-Beogradu/komentari

Radnici kragujevačke fabrike "Zastava oružje" protestovaće sutra od 10 časova ispred zgrade "Jugoimport SDPR" u Beogradu zbog duga od 50 miliona dolara za robu koja je izvezena preko ove državne izvozničke kuće, potvrđeno je Beti u Samostalnom sindikatu te fabrike.
Sindikalna organizacija "Zastava oružje" najavila je da će više stotina radnika učestvovati u protestu i ostaće u Beogradu "danonoćno, do konačnog ispunjenja zahteva da se fabrici izmiri dug".


Sindikat je juče uputio i otvoreno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kome ukazuje na "neodržive odnose u okviru sistema koji se bavi proizvodnjom i trgovinom oružja u našoj zemlji, kao i na položaj zaposlenih u odbrambenoj industriji".

Izražena je zabrinutost za budućnost, jer kako navode sinidkalci, oni koji odlučuju sva rešenja vide u smanjenju broja zaposlenih i plata.

U pismu se postavlja pitanje zašto su plate u "Jugoimportu SDPR" tri do četiri puta veće nego u fabrikama odbrambene industrije čije proizvode ona prodaje, kao i da li to preduzeće ima viškove zaposlenih, koliko penzionisanih oficira tamo radi, kao i čija su deca tamo zaposlena.

Postavlja se i pitanje po kojoj ceni to preduzeće prodaje oružje po svetu i da li proizvođači dobijaju samo mrvice.

Sindikat je pozvao "Jugoimport SDPR" da stavi na uvid javnosti strateške ugovore sa pojedinim fabrikama u Srbiji, među kojima i sa "Zastava oružjem".

Javno preduzeće "Jugoimport SDPR" saopštilo je danas da fabrici "Zastava oružje" ne duguje ništa iz tekućeg poslovanja, a da ulaže napore da naplati potraživanja iz osamdesetih godina prošlog veka.
 
Top