Šta je novo?

Radioaktivni oblak u Srbiji, nema opasnosti po zdravlje

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Nadležni mere nivo zračenja na pet minuta


Radioaktivni oblak u Srbiji, nema opasnosti po zdravlje

Izvor: Blic Vladimir Spasić | 26. 03. 2011. - 00:02h

BEOGRAD - Radioaktivne čestice iz Japana stigle su iznad Srbije, ali svi nadležni uveravaju da ne postoji nikakva opasnost po zdravlje građana. Merenja stručnih institucija u toku jučerašnjeg dana nisu pokazala povećanje radioaktivnosti iznad dozvoljenih granica.
128594_gajger04-foto-vesna-lalic_f.jpg


Mirjana Radenković, direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja, izjavila je juče da je u vazduhu detektovano prisustvo čestica joda koje danima lete kroz atmosferu, ali njihovo prisustvo ne zahteva sprovođenje mera zaštite.

Kontrolom u Novom Sadu zabeleženo je prisustvo joda 131 u tragovima, međutim, ta koncentracija ne bi trebalo da izaziva strah kod građana s obzirom na to da se radi o zanemarljivim količinama. Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Laboratorija za ispitivanje radioaktivnosti uzoraka i doze jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja, obavestio je Agenciju da je u uzorku aerosola od 24. marta detektovan radionuklid jod-131 u koncentraciji 0,4 milibekerela po jednom kubnom metru, koja je u nivou varijacija osnovnog nivoa zračenja objasnila je Mirjana Radenković.

Ona je rekla da problem u nuklearnoj centrali Krško nije izazvao nikakva ispuštanja radioaktivnosti u atmosferu, i ponovila da nema razloga za zabrinutost.

Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, objasnio je da su čestice radijacije na velikim visinama i da nemaju nikakvog uticaja na predele gde žive ljudi.

One nemaju priliku da padnu na zemlju, čak ni oblaci kiše ne mogu da pokupe te čestice, jer su na nižem nivou od čestica radijacije. One su se toliko raspršile u atmosferi, kao kada pritisnete sprej, tako da se radi o malim koncentracijama koje vetar stalno nosi. U Nemačkoj nisu mogli da izmere nivo radijacije običnim uređajima, već posebnim koji mogu da detektuju tako male koncentracije. Zato građani ne treba da paniče objašnjava Todorović.

U Institutu za medicinu rada kažu da nema razloga za paniku, da su strah i nepoverenje u nadležne institucije bezrazložni.

Srbija spremno dočekuje ono što se desilo. Imamo sistem rane najave kojim su pokriveni svi delovi zemlje, zatim postoji Agencija koja prikuplja podatke iz cele Srbije i svakih pet minuta meri radioaktivnost, a na svom sajtu ih ažurira na 30 minuta kaže Radomir Kovačević, načelnik Centra za radiološku zaštitu Instituta za medicinu rada.

On navodi da naša zemlja nikada neće osetiti ono što se desilo u Japanu jer radioaktivnost neće doći do nas u većoj količini, možemo da spavamo mirno. “Ali ako dođe do eksplozije svih šest reaktora nuklearke ‘Fukušima’, onda će nastradati Japan, a i ceo svet”, upozorava Kovačević.

Rizična hrana iz Kine?

Proizvodi koji se uvoze osim fitosanitarne kontrole na granici prolaze i proveru radijacije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. U Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja kažu da povišena radioaktivnost nije zasad konstatovana u ovim kontrolama. U Privrednoj komori navode da uvoz robe iz Japana nije veliki ni po obimu, ni po broju proizvoda, mahom je reč o makrobiotici soja sos, sirće od umeboši šljive, pirinčano sirće, sušeni koren lotosa, šitake pečurke, alge, čajevi. Problem bi mogao da bude uvoz iz Kine ako se radijacija proširi na ovu državu iz koje dolazi mnogo više robe, kao što je kikiriki, pasulj, beli luk.
 
Top