Racunar i windows okruzenje

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
PAR RECI O RACUNARU....

Racunar ili kompjuter je u stvari sastav koji sacinjavaju vise delova i koji rade zajedno a delovi koje mozete videti i dotaknuti nazivaju se zajednickim imenom hardver.Hardveri mogu biti sastavljeni iz vise delova (komponenti) a uobicajeno je da sacinjavaju....

000tq.jpg


1.Monitor
2.Modem
3.Sistemska jedinica
4.Mis
5.Zvucnici
6.Stampac
7.Tastatura

MONITOR

Monitor je komponenta racunara koja po izgledu podseća na televizijski ekran. Slike i poruke koje obradjuje i salje racunar sluzeci se tekstom i grafikom su prikazane na monitoru. Monitor sluzi da vam olaksa komunikaciju sa racunarom. Postoje dve osnovne vrste monitora: CRT (cathode ray tube) monitori iLCD (liquid crystal display) monitori. Oba tipa daju ostru sliku, ali LCD monitori imaju prednost jer su tanji i laksi. CRT monitori su, međutim, pristupacniji.

001vnl.jpg



MODEM

Modem vam je potreban da biste racunar povezali sa internetom. Modem je uredjaj koji salje i prima podatke putem telefonske linije ili kabla. Premda su ponekad ugradjeni u sistemsku jedinicu, modemi vecih brzina obicno su odvojene komponente i oni mogu biti spoljasnji (poseban uredjaj) ili unutrasnji (kartica u racunaru).

base_media



SISTEMSKA JEDINICA

Najbitnija komponenta racunara je sistemska jedinica.Sistemsku jedinicu cini procesor, hard disk, graficka kartica,zvucna kartica,flopi disk,…Komponente sistemske jedinice brinu o svim operacijama koje se izvode, o cuvanju podataka.... Zbog toga se i kaze da je sistemska jedinica srce racunara.Obicno je rec o cetvrtastoj kutiji koja se nalazi na vasem stolu ili ispod njega. U njoj veci broj elektronskih komponenti obradjuje podatke. Najvaznija od tih komponenti sredisnja je procesorska jedinica (CPU), ili mikroprocesor, koji predstavlja "mozak" racunara. Druga je komponenta procesorska jedinica memorija (RAM), koja privremeno sprema podatke koriscene od strane CPU-a dok je racunar ukljucen. Podaci sacuvani u RAM-u gube se kada se racunar iskljuci.

KUCISTE.jpg



MIS

Mis je mali uredjaj koji se koristi za pokazivanje i odabiranje stavki na monitoru racunala. Premda se misevi danas proizvode u najrazlisitijim oblicima, tipisni mis pomalo podseca na pravog misa. Mali je, duguljast i spojen sa sistemskom jedinicom pomocu duge zice koja podsjeca na rep. Neki su misevi takodje bezicni.
Mis obicno ima dva dugmeta: primarno(obicno levo) i sekundarno. Mnogi misevi imaju i tockic izmedju dva dugmeta koji omogucava lagano pomeranje.Uz pomoć miša moguće je uraditi cetiri osnovne operacije:

Selektovanje (ili pokazivanje)
Klik
Dupli-klik
Prevlacenje

Selektovanje.....
Uz pomoc strelice mozete odrediti gde se trenutno nalazite na ekranu. Primeticete da kako vi pomerate misa po stolu da se tako strelica pokrece na ekranu,te takodje da kada predjete misem preko nekog objekta na ekranu da se pojedini objekti menjaju.

Klik.......
Sledeca akcija je klik. Pod pojmom klik se podrazumeva da jednom pretisnete levo dugme misa. Rezultat ove akcije zavisi od programa sa kojim radite.

Dupli-klik.....
Dupli-klik podrazumeva da dva puta u veoma kratkom vremenskom periodu pretisnete levo dugme misa.

Prevlacenje...
Prevlacenje objekta na ekranu se radi na sledeci nacin: postavite strelicu iznad objekta, pritisnite levi taster misa i drzite ga sve vreme dok traje prevlacenje, i pomerajte misa dok ne dodjete objektom na zeljeno mesto i tada pustite levi taster misa.

computer_mouse.jpg



ZVUCNICI

Zvucnici se koriste za reprodukciju zvuka. Mogu biti ugradjeni u sistemsku jedinicu ili spojeni kablovima. Zvucnici vam omogucuju slusanje muzike i zvucnih efekata koji su nalaze u vasem racunaru.

sp-01_big.jpg



STAMPAC

Stampac prenosi podatke s racunara na papir. Za rad na racunalu nije vam potreban stampac, ali ako ga imate, mozete ispisivati e‑poštu, razglednice, pozivnice i druge materijale. Osim toga, mnogi ljudi stampac koriste takodje za stampanje fotografija.
Dva glavna tipa stampaca su tintni stampac i laserski stampac. Tintni su stampaci najpopularniji za kucnu upotrebu. Ispisuju crno-bijele materijale ili materijale u boji, a mogu i proizvesti fotografije visokog kvaliteta kada se koriste s posebnim foto papirom. Laserski su stampaci brzi i uopsteno bolji za raznorazne upotrebe.


005sv.jpg





TASTATURA


Tastatura vam omogucava da racunaru prenesete informaciju ili komandu.
Tastatura ima nekoliko vidno izdvojenih celina:

1. osnovna
2. numerička
3. funkcijska
4. specijalni tasteri

006fo.jpg



Osnovna....
Ova celina tastature sadrzi tastere kao i klasicna pisaca masina.Preko ovih
tastera kucamo tekst koji se vidi na ekranu monitora.


Numericka.....

Nemaju sve tastature posebno izdvojene numericke tastere. Ova celina omogucava laksi rad sa numerickom tastaturom ukoliko računar koristite za neke proracune.


Funkcijska....
Tasteri u ovom delu tastature se nazivaju funkcijski tasteri (F1 – F12). Ovi tasteri Vam omogucavaju da u pojedinim programima brzo odradite neku akciju...


Specijalni tasteri....
Specijalni tasteri izvode neke specijalne funkcije. Na primer taster ESCAPE (Esc) se koristi ta prekine trenutno zapocetu akciju. Takodje se ovi tasteri (Alt i Ctrl) koriste u raznim kombinacijama sa drugim tasterima kako bi se brze izvrsile pojedine akcije.





 
Poslednja izmena:
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Operativni sistem

Posto se detaljnije upoznali sa komponentama racunara sledece sto nam je i potrebno da bi funkcionisalo kako treba je svakako operativni sistem.

Operativni sistem



Operativni sistem (OS) je skup programa i rutina odgovoran za kontrolu i upravljanje uređajima i računarskim komponentama kao i za obavljanje osnovnih sistemskih radnji. Operativni sistem objedinjuje u celinu raznorodne delove računara i sakriva od krajnjeg korisnika detalje funkcionisanja ovih delova. Operativni sistem stvara za korisnika radno okruženje koje rukuje procesima i datotekama, umesto bitovima, bajtovima i blokovima.
Većina operativnih sistema dolazi sa aplikacijom koja obezbeđuje korisnički interfejs za rukovanje operativnim sistemom, kao što su interpreter komandne linije i grafički korisnički interfejs. Dodatno, operativni sistem omogućava pokretanje drugih, korisničkih, programa kao što su editori, prevodioci i internet pretraživači. Mrežni operativni sistem je druga vrsta operativnog sistema.
Najkorišćeniji operativni sistem u upotrebi na stonim i prenosivim računarima je Microsoft Windows. Jači serveri koriste Linux, FreeBSD i druge vrste juniksolikih operativnih sistema. Međutim, i ovi operativni sistemi, posebno Mac OS X, se takođe koriste na personalnim računarima.



Majkrosoft Vindouz

Majkrosoft Vindouz porodica operativnih sistema nastaje kao grafička nadogradnja povrh starog MS DOS operativnog sistema PI SI računara. Današnje verzije se baziraju na jednoj naprednijoj varijanti koja je nazvana Vindouz NT i ne predstavlja više samo grafičko okruženje već uistinu potpuni operativni sistem. Vindouz radi na računarima zasnovanim na procesorima firme Intel i njima sličnim. Oznaka za takve procesore je h86 kompatibilni, a najpoznatiji su firme AMD. Postoje ili su postojale varijante koje rade na procesorima DEC Alpha, MIPS i PowerPC. Postoje takođe i varijacije za procesore sa 32 i sa 64 bita.
Danas je Vindouz najpopularniji operativni sistem, uživajući ogromnu nadmoć na svetskom tržištu stonih računara od preko 90%. Takođe je značajno rasprostranjen i u segmentu malih i srednjih servera u primenama kao što su mrežni serveri ili serveri baza podataka.

IZVOR WIKIPEDIJA
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Posto se upoznali i sa pojmom operativnog sistema sada mozemo preci na sledeci korak a to je instalacija istog.Slikovno cu prikazati tok instalacije starog dobrog Windows XP a nacin instalacije ostalih operativnih sistema mozete pogledati ovde.....

Instalacija operativnih sistema


Instaliranje Windows XP

Pocetak instalacije

Instaliranje sastava Windows XP je vrlo jednostavna. Postavljanje Windows XP je brže od bilo koje druge prethodne verzije. Da biste zapoceli instalaciju, prvo morate staviti na Windows XP CD-ROM u CD pogon. Zatim morate unijeti vaš sustav BIOS setup. BIOS Setup je osnovni operativni sustav koji upravlja hardverskim dodacima same postavke. Samo napredni korisnici bi trebali promijeniti postavke u ovaj setup. Krive postavki može naštetiti vašem racunalu.
Za ulazak u BIOS Setup, obicno morate pritisnuti izbrisati-dugme del vise puta, prije nego što se sustav digne, ali to se razlikuju od jednog do drugog modela mainboard. Takodjer koraci za mijenjanje postavki su razliti, tako da preporucujemo konzultaciju , prije nego što pokušate modificirati ove postavke. BIOS Setup, morate postaviti na uredjaj za dizanje poretka. CD-ROM-a bi trebao biti prvi, tako da onda možete biti u mogucnosti da instalirate Windows XP sa cd.


Slika. 1




Nakon što promijenite postavke u BIOS Setup, i ponovno pokrenute sustav Windows XP Setup ce automatski pokrenuti, i provjerite je li vaše racunalo zadovoljava minimalne zahtjeve sustava. Nakon toga neke datoteke potrebne za pokretanje sustava Windows Setup ce biti kopirane. Nakon svega ovoga, vidjet cete ekran zastupljen na slici 1. Ovdje možete izabrati izmedju instalirajte Windows XP, Windows XP i popravljanje, koristenja instalacijskog Recovery Console. Cak i ako vaše racunalo možda ima mali problem, preporucujemo vam da instalirate novi primjerak sustava Windows. Da bi Windows bio instaliran na vašem racunalu za dugo vremena, to bi moglo biti moguce da ga ne bi mogli raditi stalno jer se javljaju i greske, a pogreške mogu se pojaviti i vrlo cesto. To je zbog toga jer se postavke registra izmijenjuju previše kada instalirate programe. Windows može biti zaražene od strane virusa. Cak i ako imate antivirusni softver, ta datoteka je ostecena, i preporu?ujemo vam da instalirate novi primjerak sustava Windows nakon ostecenja svojih datoteka.
Na ekranu na slici 1, pritisnite Enter za nastavak instalacije sustava Windows XP. Zatim, korisnik, licencni ugovor ce se pojaviti. To je kao ugovor izmedju vas i tvrtke Microsoft Corporation. Svi proizvodi imaju softver ove vrste licence.



Slika. 2




Ako se slažete sa svim uvjetima i odredbama, morate od pritisnite tipku F8, tako da možete nastaviti. Ako se ne slažete s uvjetima i odredbama u Ugovoru, morate pritisnuti tipku Escape. Ako se ne slažete, ne možete nastaviti sa postavkama. Nakon što pritisnite tipku Escape, setup ce se automatski zatvoriti, ukloniti sve informacije koje je dodao tijekom instalacije.
Nakon što se slažete, bit cete pitani gdje želite instalirati Windows XP. Vaš tvrdi disk bi trebao biti prvi particionirani. Ako imate novo racunalo, da nema jedan operacijski sustav instaliran, morate prvo da formatirate particije na vašem hard driveu.

Particije

A particiju ili disk je prostor na disku koji želite koristiti za nešto. Na primjer, možete napraviti jednu particiju za muziku, ili drugu particiju za dokumente, i tako dalje. Naravno pohranjivanje samo jedne vrste datoteke na particiji nije obavezno. Ovo je samo jedan primjer. Razmislite dobro prije nego što dodijeliti prostor za particiju. Takodjer možete dodijeliti sve dostupne prostore na tvrdom disku, na taj nacin stvarate samo jednu particiju. Kreiranje samo jedne particije nije preporucljivo. Bolje je imati dvije particije, ili više ako imate više prostora. Prva particija, C: \, trebao bi biti za Windows, a druga , D: \, trebao bi biti za svoje dokumente.
Dakle, ako nešto ce se dogoditi s Windowsom, sve svoje dokumente i datoteke ce biti na D: \, na taj nacin možete brzo format C: \ i instalirati novu kopiju Windows. To je najbolje za vecinu korisnika ako je C: \ ima najmanje 10 MB. Ako je vaš hard disk je veci, možete dodijeliti više prostora za C: \. Ako znate da koristite više programa, ili da koristite programe koji zahtjeva više sredstava, napraviti vecu particiju. Takodjer, imajte na umu da pogon trebao bi biti barem 10-15% free sve vreme. A napunjen pogon ce usporiti sustav rada.
Setup ce se prikazati na ekranu kao na slici 3 koji vam omogucuje da odaberete ili upravljati particije na vašem hard driveu. Koraci su vrlo jednostavni, i postava pruža detaljne informacije o svakom koraku. Ako nemate sve particije na vaš disk, vidjet cete jednu "Unpartitioned Space" naljepnicu na stol, ili Ako imate particije, vidjet cete ih na popisu s detaljima u tablici (Slika 3).
Da biste stvorili particije, C, a zatim na jednom zaslonu ce se pojaviti, moleci Vas, ako želite koristiti sve dostupne prostora na disku za particioniranje. Ako ste odabrali ne, bit cete pitani za prostor u bajtovima za particioniranje. Da biste stvorili drugi, ili treci, particiju, ponovite postupak. Nakon postavljanje particija velicine, vracate se natrag na zaslon zastupljen u slici. 3. Odavde možete ponoviti postupak opet, odabirom "Unpartitioned Space" label, pomocu tipki sa strelicama.
NAPOMENA! Windows XP uvijek zadržava 8MB od unpartitioned space. Ovo je potrebno za Windows za pohranu informacija o vašim aktivnim particijama. Tako se ne brinite o ovom prostoru…



Slika. 3



Nakon kreiranja particija, morat cete ih formatirati. Formatiranje particije znaci da je za dodjelu odredjene datoteke sustava. Ovaj proces ce izbrisati sve podatke na disku. A datotekini sustav je sustav koji upucuje kako za pohranu i upravljanje datotekama. Windows 95 koristi FAT datotekini sustav. Windows 98 koristi FAT32, snažnije i smart datotekini sustav. Naravno, Windows 98 takodjer može izvoditi u FAT datotekini sustav, Windows 95, ali ne mogu se izvoditi na FAT32, jer to je noviji sustav. Nakon FAT32, Windows 2000 i XP došao s novim datotecnim sustavom NTFS. On upravlja i pohranjuje datoteke lakše i bolje, više ga podržava i ima mnogo novih mogucnosti.
Ponekad sa nekih aspekta tog sustava može biti sporije za neke korisnike, s obzirom da sustave pohranjuje stvaranje, mijenjanje, i posljednji pristup datumu i vrijemenu datoteke, ali to može biti cesto i neke postavke registra. Takodjer možete doci u škripacu, ovaj nakon što instalirate Windows, sa registra koji se nalazi na CD-u koji su dolazili s ove knjige. Potražite NTFS Optimization.reg, na CD-u, samo otvorite datoteku i u pitanju okvir ce vas pitati želite li dodati podatke u registar. Kliknite Yes.
Iako Windows XP može raditi pod FAT32 file system, najbolje je odabrati NTFS.
Nakon što odaberite particiju na koju želite postaviti Windows, zaslon kao u slici. 4 ce se pojaviti, pitaci za ono što datotecni sustav koji želite sa vaše format particije. Možete birati izmedju NTFS (quick ili normalno) ili FAT32 (quick ili normalno). Quick mogucnost je da formatirate particije brže, dok je normalna opcija za formatiranje particija polako, što omogucuje otkrivanje bad sektora na disku. Zato najbolje koristititi normalnu opciju.


Slika. 4



Ako je Vaš pogon vec formatiran, takodjer cete imati mogucnost za "Odlazak u pogon netaknuti - Nema promjene". Možete odabrati do formata pogon, ako ste spremili sve važne podatke na drugi disk na tvrdom disku, ili na drugi prijenosni medij (diskete, CD, ZIP, itd.). Odabir format omogucit ce vam da instalirate novi primjerak sustava Windows XP na novi disk formatirani. Ako cete format pogon, koju ce se instalirati preko drugih Windows verzije morate imati instaliran. Instaliranje dvije operacijske sustave nije zaista dobra ideja.
Budite sigurni da prije nego što se odlucite na format, koju ste stvorili ,sve vaše particije s tocnim velicinama koje želite, Necete biti u mogucnosti izvršiti promjene, samo ako izgubite sve informacije dostupne na diskove (brisanje particija i stvaranjem nove).





Slika5. Slika 6. Slika 7





Nakon završetka svih operacija, vaše racunalo ce se ponovo dignuti. Nakon toga vaše racunalo ce se ponovo pokrenuti, ne zaboravite da odmah udjete u BIOS Setup i mijenjate redoslijed boot uredjaja. Obicno je to disketa, HDD i CD-a. To znaci da ce
prvo iz racunala pokušati da se digne s disketa, nego sa tvrdog diska, nego i CD-ROM-a. Takodjer možete promijeniti i bilo koji drugi nacin ako želite, ali je bolje da napustite CD posljednji, jer je uvijek moguce zaboraviti CD-a unutar pogona, i slijedeci puta kada ce se poceti sustav dizati, dignutce se sa CD-a.

Drugi dio instalacije

Nakon što ce se ponovo dignuti, setup ce automatski zapoceti. Vi cete vidjeti zaslon koji izgleda kao onaj u sliki. 8:


Slika. 8



Ovaj dio je postavka hardverskih uredjaja koji su instalirani na vasem sustavu, i instalira odgovarajuce upravljacke programe za njih. Samo sacekajte dok bilo koji dijaloški okvir se ne pojavi na zaslonu.
U ovom dijelu postavka, sto je normalno za vaš ekrani i tacno za manje od 3 sekunde i onda se vratiti opet. To se može dogoditi 2 ili 3 i nekoliko puta. Dakle, ako cete naici na to, ne brinite! Vaš monitor je u redu!

Ostale postavke

Nakon sto vaš ekran blinkne nekoliko puta, morat cete dati postavkama neke informacije kako bi ste postavili Windows na nacin na koji želite.
Prvo morate dati postavke s regionalnom mogucnoscu jezika. Ovde odrediti svoju lokaciju, i jezik na kojem je vecina, Ne Unicode programi bi trebali prikazivati. Vaša lokacija je važna za internet postavke i pružiti Vam vijesti, vremensku prognozu, kao i ostale informacije na internet.


Slika. 9



Nakon konfiguriranja Regionalnog jezika i mogucnosti, morat cete dati postavke sa svojim osobnim podacima (Slika 10), kako bi mogao prilagoditi vaš primjerak sustava Windows XP.
Nakon pružanja Vaše osobne podatke, morat cete unijeti vaše Windows XP Product Key (Slika 11). To je broj na poledjini vašeg Windows XP CD-a. Ovih 25 karaktera su važna za Vaše jedinstveno identificiranje kopije sustava Windows XP. Koristite ovaj kod, kao što je napisano. Unos ispravanog broja ce Vam omoguciti da nastavite sa instalacijom.Budite vrlo oprezni prilikom ulaska u kljuc proizvoda.


Slika. 10




Slika. 11



Sada morate dati postavke sa imenom za vaše racunalo i unesete administratorsku lozinku.


Slika. 12



Ako ste na mreži, drugi korisnici ce vidjeti vase racunalo pod nazivom i nacinom na koji je unijeto ovdje. Postava koja stvara zadani racun zove administrator. Ovaj racun možete promijeniti, postavke važne, na vašem racunalu. Tako da upišete lozinku ,ovdje ce biti vrlo dobra ideja. To ce sprijeciti neovlaštene korisnike na mreži ,pristup vašem racunalu i mijenjati postavke ili upravljati datotekama na vašem racunalu. Morate unijeti lozinku dva puta, tako da postava ce biti sigurni da nije mistype. Ne zaboravite ovu lozinku, što je važno ako želite popraviti vaše racunalo ili promijeniti neke postavke koristeci administratorski racun.
Dalje, morat cete osigurati sustav s tocnim datumom i vremenom (Slika 13). Takodjer morate odabrati svoju vremensku zonu, tako da se Windows može znati kako da konfigurise vrijeme na vašem sustavu.


Slika. 13



Nakon završetka svih ovih koraka, morate pricekati za ponovno postavljanje mreže za otkrivanje veze ili Internet veze na vašem racunalu.
Kada se setup završi otkrivanje vašoj mreži veze, vidjet cete ekran kao jedan u smokvi. 14 (ako imate bilo kakvih mrežnih adaptera na instaliranom sustavu).


Slika. 14



Možete odabrati Tipicne postavke ako ste na maloj mreži ili Custom settings ako ste na mreži vecoj i treba da se primjenjuju više naprednih postavki. Za više informacija o mrežnim postavkama, kontaktirajte svog mrežnog administratora. Ako niste povezani na mrežu, morate takodjer odabrati tipicne postavke.
Ako odaberete tipicne postavke, automatski ce biti zatraženo da unesete ime radnoj grupi ili ime domene koju pripadaju na mreži. Ako niste povezani na mrežu, samo ostavite zadanoj vrijednosti, radnih, ali ako ste na mreži stavite ime vašeg mrežnog administratora koji je dodijeljen vama.


Slika. 15




Možete dodijeliti radnje ovisno o podrucju na racunalima nalaze se rezervirati Na primjer, ako na racunalima su u zgradi br. 100, koji se mogu prijaviti u radnoj grupi ime 100, a za racunala, u zgradi 325 možete dodijeliti radnoj grupi ime 325. Racunala u odredjenom podrucju rade bolje, ako su svi u istoj radnoj grupi, radice nego da svi u razlicitim grupama.
A ime domene je za vesu mreže. Obicno ce vam koristiti radnoj grupi na vašoj mreži.
Vi ste time zavrsili! Nakon završene postavke mreže, Windows ce kopirati druge datoteke i vas sustav. Vi samo morati pricekati. Tada, setup ce ponovo pokrenuti racunalo (Slika 16).


Slika. 16



Nakon što se sustav ponovo pokrene, koju ce samo imati unesene neke informacije o koji ce koristiti racunalo, internet postavke, od vas ce se tražiti ako želite registrirati Windows XP. Tada cete moci vidjeti vaš Windows Desktop (Slika 17).


Slika. 17




Sve to cetete naci i video simulaciju na linku..


:download:
Kod:
http://www.mediafire.com/?wq4gr6gb6ycnn4q


PDF


[raw]<iframe src="https://skydrive.live.com/embed?cid=37BC32D29066020F&resid=37BC32D29066020F%21687&authkey=AMRnWdZvfBCpqfc" width="98" height="120" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>[/raw]




 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Posto uspesno instalirali operativni sistem sledece je sto cete uraditi



INSTALACIJA DRAJVERA





Sigurno ste ponekad čuli termin drajver ili u kontekstu da reinstalirate najnoviji drajver ili da Vam treba neki drajver. Drajver (driver) je sinonim za softver (software) koji komunicira sa komponentama račuara (harware) odnosno sa svim uređajima koje imate unutar i izvan računara. Da bi Vaša grafička kartica ili modem ili štampač adekvatno radio i izvršavao predviđene zadatke, potreban mu je sofver koji će koristiti njegove hardverske funkcije.​
Iako proces za stručnjake nije komplikovan i težak, za korisnike koji se ne bave računarskom opremom ovaj proces može biti zastrašujući. Ovaj dokument služi da Vam pomogne da se rešite tog straha i da lako pronađete šta Vam treba.​
Da bi detektovali osnovni hardver koji se nalazi unutar Vašeg računara biće nam potreban program firme CPUID pod nazivom PCwizard koji možete skinuti na ovoj adresi. Preporučujem da skinete .zip verziju koja je portabilna i ne zahteva instalaciju, ali ukoliko želite, skinite bilo koji. Kada se program startuje,moguće je da će njegov interfejs biti na jeziku koji je namešten na Vašem računaru a ukoliko ste proatili uputstva za instalaciju Windows OSa sa ovog sajta to će najverovatnije biti srpski. Jezik možete menjati u Tools (Alati) padajućem meniju pod opcijom Options (Opcije).




pcwiz_01.jpg




Kada se prozor otvori, pojaviće Vam se komponente Vašeg računara. Pomoću ove liste ćemo naći sve drajvere za sve komponente koje imate.

NAPOMENA: U zavisnosti koji Windows imate skidajte drajvere za njega. To može biti 32bitni, 64bitni, Media Centar, Windows Vista itd...

Najvažniji deo Vašeg računara je matična ploča koja se vidi pod informacijom Motherboard. Ovde je potrebno da odete na pretraživač (Google) i da u pretragu otkucate proizvođača matične ploče koji Vam piše pod informacijom Motherboard (na primeru je gigabyte). Ukoliko nemate ploču ili neku drugu komponentu čiji proizvođač nikada nije video svetlo dana, Google će Vam naći internet sajt proizvođača Vaše matične ploče ili neke druge komponente. Posetite sajt i pronađite Vašu matičnu ploču. Svaki sajt proizvođača ima neku vrstu pretrage pa je možete iskoristiti da bi lakše našli šta tražite. Nađite uvek TAČNO ime Vaše matično ploče a ukoliko postoje neke revizije (rev 1.0 , rev 2.0) nije bitno na koju kliknete ukoliko ne planirate da updateujete bios što je bolje ostaviti profesionalcima. Kad ste našli informacije o Vašoj matičnoj ploči, pronađite drajver sekciju za tu ploču. Za primer na slici ja sam našao ovaj link. Kada ste ovo uradili, više od pola posla je već završeno, jer sada imamo sve drajvere koji su nam potrebni za instalaciju. Međutim, drajveri na sajtu proizvođača su obično stariji pa je potrebno naći najnovije drajvere.​
Da bi našli najnovije drajvere, potrebno nam je još malo informacija, pa za to na stranici Vaše matične ploče nađite link Specifications ili neki sličan i otvorite ga u novom prozoru ili u novom tab-u. Na osnovu informacija da ove dve stranice a za primer kao na slici ja sam našao da mi trebaju drajveri za:
1. Audio drajveri za Realtek zvučnu karticu (a sa strane specifikacija konkretno za 8 Channels ALC888 Audio controller) za šta ću posetiti realtek sajt koji ću naći na Google
2. Chipset drajver za Intel za šta ću posetiti intel sajt koji ću naći na Google
3. Lan drajver a specifično Realtek 8111/8169 LAN Driver za šta ću opet posetiti realtek sajt
(NAGLAŠAVAM DA JE OVO POVEZANO SAMO ZA PRIMER NA SLICI, ZA VAŠ RAČUNAR ĆE VEROVATNO BITI DRUGI PODACI I SAJTOVI)​
Ukoliko Vam PCWizard prikaže da imate nVidia nForce čipset potrebno je posetiti nVidia internet stranicu. nVidia je svojim korisnicima ponudila opciju da provere koji im drajveri trebaju za šta je potrebno na koristite Ineternet Explorer browser (nisam siguran da li ovaj dodatak radi na drugim browserima) i da odete na njihovu Download stranicu. Pojaviće Vam se izbor za download a malo ispod i dva dugmeta pomoću kojih možete instalirati nVidia dodatke za IE browser i da na taj način detektujete koji Vam TAČNO drajveri trebaju. Tu se nalaze dugme za detekciju drajvera za grafičku karticu (Graphic Drivers) i za matičnu ploču (Motherboard drivers). Ovi drajveri obično sadrže sve što Vam je potrebno za Vašu matičnu ploču ali za svaki slučaj proverite i sajt proizvođača matične ploče zbog ostalih drajvera.​
Ukoliko Vam PCWizard pokaže da imate VIA čipset, posetite www.viaarena.com i skinite 4-in-1 drajvere sa njihove download stranice.​
Ovaj proces je bitan, jer nam na stranici proizvođača on daje drajvere koji su obično bili aktuelni kada je ploča proizvedena. Ali ti drajveri su zastareli i nemaju podršku ili popravke za novije sisteme. Zbog ovoga nam je izuzetno važno da posetimo sajt proizvođača kako bi imali ideju koje drajvere treba da skinemo sa sajtova pojedinih partnera proizvođača matične ploče (u primeru su to Intel i Realtek).​
Ukoliko na sajtu partnera niste mogli da nađete odgovarajući drajver, skinite onaj koji je ponuđen na stranici proizvođača matične ploče. Ukoliko ste greškom skinuli i instalirali neki drajver pa neka komponenta neće da radi, deinstalirajte drajver (normalnim putem add/remove iz Control Panel ili koristeći program RevoUninstaller koji možete naći na google) i pokušajte da nađete odgovarajući drajver na stranici partnera a ukoliko nikako to ne možete da uradite, skinite drajver ponuđen na sajtu proizvođača matične ploče.​
Kada smo posetili sve stranice koje su nam bile potrebne i kada smo skinuli sve drajvere koji su nam bili potrebni za matičnu ploču a koji su naznačeni na stranici proizvođača matične ploče u download delu, potrebno je da nađemo drajvere za ostale komponente.​
Najčešće, sledeći drajver koji nam je interesantan je drajver za grafičku karticu. Ovde nema mnogo posla jer se danas najčešće sreću samo dva proizvođaća i to nVidia i ATI. Informacija Video Card u programu PCWizard Vam govori o modelu Vaše grafičke kartice.​
Ukoliko imate nVidia grafičke kartice (obično je to neka u GeForce familiji) posetite: nVidia driver sajt za matičnu ploču i grafičku karticu.
Ukoliko imate ATI grafičku karticu posetite: ATI i AMD drajveri nalze se pod Support delom stranice oko sredine.​
Ukoliko u računaru imate dodatnih komponenti kao što su interni ili eksterni modem za dial-up konekciju na internet preko telefona, WiFi kartice, FireWire kartice, TV kartice, dodatne audio kartice ili bilo koje druge komponente možete ih pregledati u Device Manageru windowsa ili u programu PCWizard i na isti način kao i za ostale komponente, naći drajvere na internetu. Ukoliko niste u mogućnosti da locirate drajvere, najbolje je da instalirate one koje ste dobili na instalacionom disku a ukoliko ste ga izgubili, pokušajte da nađete više informacija na internetu ili posetite forum sajta i ostavite što je više moguće informacija o uređaju.​
Sada nam preostaje da nađemo drajvere za ostale komponente i za to je najbolje da pogledate program PCWizard ili jednostavno pročitate proizvođača i model direktno sa uređaja.​
Ukoliko imate štampač pogledajte proizvođača i model na njemu i nađite drajvere na sajtu proizvođača.​
Pogledajte model miša i skinite drajvere za taj model a ako imate standardni miš koji nema neki reprezentativni model možete skinuti Logitech drajvere za MX510 za Windows XP koji rade na popriličnom broju miševa na Windows XP operativnom sistemu (svim logitech generic ili bundle miševima, swix i drugim jednostavninjim miševima).​
Model monitora možete pročitati direktno sa njega i naći drajvere na sajtu proizvođača.​
Takođe, model USB ADSL modema ili eksternog dial-up modema možete pročitati sa uređaja ili pogledati PCWizard da li ima neke dodatne informacije. Što se drajvera za USB ADSL modem tiče, najbolje je instalirati originalan cd koji ste dobili od providera a tek zatim pronaći drajvere sa interneta a ovo iz očiglednog razloga što nećete moći pristupiti internetu bez tog CDa a druga jer CD možda instalira neke parametre u LAN konekciju na računaru i bez njih neće da radi (što je vrlo retko ali zna da se dešava).​
Praktično, princip je isti za većinu uređaja novijeg datuma. Ukoliko, na žalost, imate uređaj proizvođača koji je propao ili koji voše ne podržava određeni uređaj, pokušajte da pronađete informacije na Google pretraživaču. Takođe potrudite se da temeljno pregledate sajt proizvođača jer je moguće da se drajveri nalaze u nekoj sekciji time unsuported hardware, obsolete product, discontinued produst ili slično.​

http://infinite.on.neobee.net/drivercodec/drivers.htm




TAKODJE OGROMAN SPISAK NA KOJIMA MOZETE PRONACI DRAJVERE KAO I KOMPLETNE PAKETE DRAJVERA NALAZI SE OVDE......


Drajveri




PREUZETO SA NEOBE.NET






 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Posto uspesno instalirali nas Windows i drajvere trebalo bi i da se upoznamo sa nasim operativnim sistemom...

Osnovni izgled ekrana

Ekran je u WINDOWS 9x podeljen na dva osnovna dela. Najveći deo
predstavlja radnu površinu (Desktop) na kojoj se odvijaju sve aktivnosti
programa. Drugi deo je mnogo manji i nalazi se na dnu ekrana. On se zove
Taskbar i predstavlja liniju sa koje se pokreću aplikacije, prelazi iz jedne u
drugu, prikazuje status rada i drugo.

009gn.jpg



Radna površina (Desktop)

Desktop je osnovna radna površina na kojoj se odvijaju sve aktivnosti
aplikacija. Može se posmatrati kao obična pozadina svih ostalih objekata na
ekranu, ali desktop predstavlja mnogo više od toga. To je objekat sa svojim
osobinama, koje se mogu prilagođavati potrebama i na sebi može “držati”
razne druge objekte u obliku njihovih grafičkih simbola, ikona ili otvorenih
prozora u kojima se zadaju komande aplikacije i ispisuju rezultati njenog
rada.
Objekti koji se mogu naći na desktop-u su ikone aplikacija (ili njihovi
prozori kada su aktivne), datoteka, kataloga (folders), zatim pokazivači na
njih, pokazivači na uređaje, mreže i drugi. Međutim, na desktop-u se obično
čuvaju samo objekti koji se najčešće koriste. U računaru može biti nastotine
programa i datoteka, pa bi desktop bio nepregledan ako bi sve stavljali na
njega. Uostalom, nikada ne držimo na stolu sav kancelarijski materjal, već
ponešto odložimo i u fioke dok nam ne zatreba.

010emy.jpg


Komandna linija (Taskbar)

Taskbar se može posmatrati kao centralna komandna tabla sa koje se
pokreću aplikacije, prelazi iz jedne u drugu, dobija status rada i slično.
Inicijalno se nalazi na dnu ekrana i uvek je vidljiv, jer se postavlja iznad
svih aktivnih prozora i aplikacija, mada se njegov položaj, veličina i druge
osobine mogu po potrebi promeniti.
Taskbar se sastoji od tri osnovna segmenta. U levom uglu je dugme Start...broj 1,
preko koga se pokreću sve instalirane aplikacije i zadaju razne sistemske
komande. U desnom uglu se statusno polje...broj 2 (notification area) preko koga se
prati stanje sistema, odnosno raznih programa koji se izvršavaju u pozadini,
bez otvaranja prozora i dugmeta na taskbar-u. Tu se može nalaziti časovnik,
komanda za podešavanje jačine zvuka (sličica zvučnika), komanda za
praćenje toka štampanja (sličica štampača koja se pojavi kada je štampanje
u toku), tok modemske ili faks veze (sličica modema), simbol za izbor
aktivnog tastaturnog rasporeda ukoliko je instalirano više njih itd. Ako par
sekundi zadržite pokazivač iznad ovi sličica, dobićete dodatne informacije, a
dvostrukim klikom se pokreće aplikacija za upravljanje njihovim radom.
Centralni deo taskbar-a rezervisan je za dugmad trenutno aktivnih
aplikacija...broj 3. Pri pokretanju aplikacija ovde se pojavljuju njihovi grafički
simboli u obliku dugmeta (tastera), što omogućava da se na jednom mestu
prate svi pokrenuti programi i da se jednostavnim pritiskom na dugme
nekog od njih izabere ona sa kojom se trenutno radi. Ovaj deo taskbar-a se
dakle, može posmatrati kao birač kanala na televizoru.

011jgy.jpg

 
Poslednja izmena:
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
ELEMENTI RADNE POVRSINE


Kada pokrenete Windows odmah ćete videti novost u obliku novog načina logovanja na sistem. Posle uključivanja računara prva scena će biti Login prozor...
Kao što vidite ispred vas će se naći ekran podeljen na dva dela gde će se u prvom delu nalaziti natpis Windows i rečenica koja vas podseća da morate kliknuti na sliku pored svog korisničkog imena kako bi ste se ulogovali na sistem, kao i crveno dugme pored koga se nalazi natpis ,,Turn off computer" koji jasno govori da se pritiskom na njega može ugasiti računar.

012oo.jpg



U trenutku kada budete prineli kursor miša svom korisničkom imenu videćete da će se sva ostala imena lagano zatamniti pokazujući time izrazitu Majkrosoftovu želju da od ovog sistema napravi prijateljsko okruženje za korisnika.
Ovaj početni korak može biti produžen u slučaju da je potrebno ukucati šifru za logovanje za koju će se otvoriti novi prozor odmah ispod imena na koje ste kliknuli.
Sada kada ste se ulogovali na sistem nastaje velika promena. Klasično okruženje koje ste koristili, ili barem negde videli je totalno izmenjeno.
Osim Task bara i Start menija, koji sad izgledaju drugačije, novi Windows nema baš ništa na desktopu (na radnoj površini). Sve ikone koje su se pre pojavljivale kao obavezan deo Windowsove radne površinesu nestale su. Ostala je samo kanta za smeće ili u prevodu Recycle Bin.

013ru.jpg



Sve ostale ikone se nalaze u Start meniju koji se nalazi u donjem levom uglu ekrana i koji je poprimio potpuno novi izgled, jer se u njemu sada nalazi znatno više delova.Osnovni elementi start menija Windowsa XP su:

1. Ime korisnika (username) i slika koju je on izabrao, ili koju mu je Windows sam dodelio
2. Deo koji sadrži programe koji se najčešće koriste
3. Dugme za odjavu korisnika sa sistema
4. Dugme za isključivanje ili restartovanje računara
5. Veza do My Computer menija
6. Control Panel meni


014nb.jpg


Preostali elementi radne površine su pomenuta ikona Recycle Byn...broj 7 i u samom donjem delu prozora deo koji se zove notification area...broj 8

015lv.jpg
 
Poslednja izmena:
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Startni meni

STARTNI MENI

Prvo sto mozemo uraditi je da izaberemo izgled Windowsovog startnog menija.Postoje dve varjante...

1. Novi Startni meni
2. Classic Startni meni - stari izgled klasicnog menija


Posto instalirali windows imacete novi startni meni koji izgleda kao na slici....

016ll.jpg


Ako ste navikli da radite sa starim - Classic startnim menijem i ako se bolje snalazite u njemu mozete jednostavno i prebaciti da vam on i bude klikom misa na dugme Start. Ovo prebacivanje i biranje Startnog menija mozete uraditi na sledeci nacin.
Kliknite levim tasterom misa na dugme Start....broj 1 a zatim i u praznom polju iznad njega takodje kliknite desnim klikom misa....broj 2

017hwf.jpg



Pojavice vam se natpis [FONT=&amp]Properties [/FONT],te kliknite na njega levim klikom misa....broj 3

FpBsnZNT.jpg



U novootvorenom prozoru u gornjem delu kliknite misem na karticu Start Menu...broj 4,zatim cekirajte (obelezite) misem kruzic ispred natpisa Classic start Menu...broj 5,te posto obelezili da bi i upamtili sve to kliknite misem na dugme Apply...broj 6 a zatim i na dugme OK....broj 7

019ep.jpg


Sada ste dobili Classic - stari izgled startnog menija i on ce se uvek pojaviti klikom misa na dugme Start.....

020mt.jpg


Sa starim izgledom startnog menija vratile su se i stare ikone na desktopu. Inace korisnici koji su navikli na stari izgled startnog menija neće imati apsolutno nikakav problem sa prelaskom na ovaj novi windows startni meni.
Posto je startni meni vraćen na stari izgled ubrzo ćete uvideti da je Control Panel zadržao novi izgled i samim tim doneo starim korisnicima nove probleme i naterao ih u njegovo podesavanje radi lakseg snalazenja sa istim.
 
Poslednja izmena:
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Control panel

CONTROL PANEL

Da biste jednostavno pristupili control panelu dovoljno je samo da kliknete misem na dugme start....broj 1 a zatim i na Control Panel...broj 2

021ht.jpg


Otvorice vam se novi izgled vaseg Control panel menija.Medjutim tek sada nastaje problem i korisnici koji se malo teze snalaze sa racunarom ili su pocetnici na tom polju da bi sebi olaksali mogu jednostavni vratiti stari izgled Control panel menija klikom misa na Switch to classic view...broj 3

022bu.jpg


Sada mogu bez problema upravljati menijem u control panelu... posto postavili stari meni izgleda koji je dosta jednostavniji i funkcionalniji za dalje snalazenje i rad u istom.....

023ys.jpg


Takodje mozete olaksati sebi i podesiti u pod meni customize i da u njemu ukljucite opcije sto znaci da menije Control Panel i My Computer iz standardnog Display as link stanja, prebacite u Display as menu stanje te da nemorate ulaziti recimo u control panel pa tek onda u zeljenu komponentu,vec direknim klikom pravo u nju a to bi recimo izgledalo ovako...

024vm.jpg


Dakle da na startnom meniju imare kompletan Control panel i klikom misa na zeljenu komponentu iz njega odmah i pristupite.....

025th.jpg


Nacin na koji cete to uraditi je sledeci.....

Kliknite levim tasterom misa na dugme Start....broj 1 a zatim i u praznom polju iznad njega takodje kliknite desnim klikom misa....broj 2


026tw.jpg


Pojavice vam se natpis [FONT=&quot]Properties [/FONT],te kliknite na njega levim klikom misa....broj 3

027wa.jpg


U novootvorenom prozoru zatim kliknite misem na dugme Customize...broj 4

028fm.jpg


Zatim izaberite u gornjem meniju karticu Advanced(kliknite misem na nju).....broj 5,te cekirajte(obelezite) misem kruzic ispred Displey as a menu....broj 6 a zatim kliknite misem i na OK....broj 7

029wh.jpg


Preostaje da jos sve to i upamtimo , kliknite misem na dugme Apply...broj 8 ,a zatim i na dugme OK....broj 9

030wp.jpg


Sada ste napravili precice ka komponentama iz vaseg Control panel menija i direktnim klikom misa pristupate istoj....

031qrb.jpg
 
Poslednja izmena:
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Control panel meni

CONTROL PANEL MENI

Control Panel meni je sastavni deo Windows sistema koji je zaduzen za vecinu osnovnih podesavanja vezanih za racunar. Cemu koja ikona sluzi u novom izgledu kontrol panela......

032hs.jpg


1.Appearance and Themes
2.Network and Internet Connections
3.Add or remove Programs
4.Sounds, Speech, and Audio Devices
5.Performance and Maintenance
6.Printers and Other Hardware
7.User Accounts
8.Date, Time, Language, and Regional Options
9.Accessibility Options
10.Security Center

Ukratko cemu koja ikona sluzi......

Appearance and Themes

Appearance and Themes je ikona u Control Panel meniju. Njena
svrha je da vam omoguci promenu izgleda desktop-a (radne površine Windowsa), promenu screen saver-a i pozadine na racunaru, kao i da
omoguci podesavanja Start menija i taskbara.

Network and Internet Connections


Network and Internet Connections je ikona koja je zaduzena za povezivanje
na Internet, pravljenje malih mreza,i ona nam takodje omogucava podesavanje i namestanje gotovo svih opcija vezanih za modem i Internet.

Add or remove Programs


Add or remove Programs ikona ima siroki spektar primene i sadrzi podmenije za manipulaciju sa prethodno instaliranim programima, za njihovu deinstalaciju i za njihovu promenu,te instalaciju i deinstalaciju Windowsovih komponenti ,instalaciju novih programa.......ukratko gotovo sve funkcije za instaliranje kako programa u sistemu tako i windowsovih komponenti....

Sounds, Speech, and Audio Devices


Sounds, Speech, and Audio Devices ikona nam pruza mogucnost da se steluje i menja semu zvukova koje nas racunar proizvodi u odredjenim
situacijama, kao i da podesite opcije vezane za vase zvucnike i uredjaje
za snimanje zvuka na vasem racunaru.Ukratko ,gotovo sva stelovanja vezana za zvuk nalaze se ovde...

Performance and Maintenance

Performance and Maintenance je ikona koja objedinjuje programe za prikaz osnovnih podataka o vasem racunaru,takodje i defragmentaciju diska kao i
sva podesavanja i stelovanja vezana za vizuelne efekte.

Printers and Other Hardware


Printers and Other Hardware je ikona koja sadrzi gotovo sva podesavanja vezana za stampače i fax kao i za neke komponente racunara poput misa, dzojstika za igranje igrica, modema,tastature...i hardvera slicnih karakteristika koje povezujemo na nas racunar.

User Accounts


User Accounts ikona sluzi prvenstveno za opcije vezane za korisnicke naloge. Windows operativni sistem dozvoljava koriscenje od strane veceg
broja korisnika koji mogi da rade na potpuno istom racunaru, ali bez
potrebe da se prilagodjavaju navikama drugih korisnika.Ovaj deo Control panel menija je zaduzen za njihovu raspodelu i za podesavanja svih podataka vezanih za autorizaciju pri ukljucivanju na sistem preko bilo kog napravljenog naloga,te promenu imena nekog naloga, promenu slike...

Date, Time, Language, and Regional Options

Date, Time, Language, and Regional Options je ikona u kojoj se nalaze
sva podesavanja vezana za datum, vreme i jezike koji se koriste na racunaru. Takodje postoji i sinhronizacija vremena i datuma koje ste sami podesili sa vremenom i datumom koje Windows sam proverava na Internet serveru.

Accessibility Options

Accessibility Options ikona sadrzi podesavanja koja su potrebna korisnicima koji imaju neku fizicku anomaliju vezanu za vid, sluh, koordinaciju pokreta i omogucuje im koriscenje windowsa.Takodje i slepim korisnicima omoguceno jeda mogu da koriste racunar.

Security Center

Security Center ikona u control panel meniju sadrzi sva podesavanja vezana za firewoll - zastitni zid a takodje i podesavanja o updejtovanju.Inace ova ikona je jedna od vaznijih ikona u control panel meniju i omogucuje nam stelovanje po sopstvenoj zelji...
 
Poslednja izmena:
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
PODESAVANJE DESKTOPA

Windows pruza mogucnost promene izgleda pozadine radne povrsine.Takodje prihvata sve formate slika (bmp,gif,jpg,jpeg,...) kao i sve velicine slika, tako da mozete sliku koja je manja od ekrana, povecati da bude na celom ekranu,
te sliku koja je veca od ekrana da smanjite na velicinu srazmernu ekranu.
Da bi ste promenili sliku u Windowsu potrebno je da desnim dugmetom misa kliknete na neki deo radne povrsine-desktopa,a zatim i u padajucem meniju kliknete na dugme Properties..broj 1

033ozw.jpg


Otvorice vam se novi prozor koji se sastoji iz sledecih kartica.....

1.Themes - sluzi uglavnom da sacuvate -postavite neki izgled Windowsa koji se vama svidja, a koji nije već serijski ponuđen kao takav..
2.Desktop - sluzi za izmenu slike koja se nalazi na radnoj površini
3.Screen Saver - podmeni sluzi za promenu i podesavanja u vezi screen savera ili programa koji se ukljucuje ukoliko nista ne radite na vasem racunaru duze od odabranog vremenskog intervala..
4. Appearance - podmeni vezan za podesavanja boja i izgleda u Windows menijima i podmenijima...
5. Settings - sluzi za podesavanje rezolucija ekrana i sve sto je vezano za sam hardver a u vezi grafike (monitor i grafička karta).

034yb.jpg


Ukratko naziv ovog prozora je je Display Properties,u kome se nalazi skup svih podesavanja vezanih za grafiku.Podesavanja vezana za grafiku omogucavaju promenu izgleda pozadine u Windowsu, izmena boja koje
se pojavljuju u menijima, izmenu screen saver opcije kao i razna
podesavanja oko rezolucije monitora i kolicine boja koje ce vas racunar da prikazuje.

Themes

Ovaj podmeni sadrzi sledece opcije....Ponudjene teme u padajucem meniju..broj 1,te klikom na bilo koju od njih mozemo i videti kako ona izgleda u probnom prozoru...broj 2.Dugme Save Ass pomocu koga pronalazimo neku od novih tema u racunaru i ubacujemo je(usnimavamo) u padajuci podmeni..broj 3,te dugme Apply pomocu koga sve promene koje uradili vezano sa temom pamtimo...broj 4 a na kraju i potvrdno dugme OK ,dakle za potvrdu namestenih postavki vezanih za teme ..broj 5

035el.jpg


Desktop

Ovaj podmeni sadrzi opcije postavljanja slike na vas desktop.Sastoji se iz probnog prozora(slike kako ce izgledati vas desktop)..broj 1,polja gde se nalaze slike koje mozemo postaviti na radnu povrsinu i u padajucem meniju mozemo i birati zeljenu klikom misa na neku od slika....broj 2,dugmeta Customize desktop koje nam omogucava da na radnu povrsinu vratimo ikone koje su standardno stajale na toj radnoj povrsini...broj 3.Dugme Browse daje mogucnost da unesemo lokaciju slike u racunaru koju zelimo da ubacimo kao pozadinu...broj 4,Position meni koji ima tri opcije i to.. stretch koja razvlaci sliku na ceo ekran ma koje ona velicine bila, center pozicionira centar slike na centar ekrana i ne menja njene dimenzije,tile dopunjava prazna mesta na ekranu ponovljenim istim slikama...broj 5.Takodje tu se nalazi dugme Color sa paletom boja za nas desktop....broj 6,dugme Apply pomocu koga sve promene koje uradili vezano za sliku na radnoj povrsini pamtimo...broj 7 a na kraju i potvrdno dugme OK ,dakle za potvrdu namestenih postavki vezanih za sliku na radnoj povrsini-desktopu ..broj 8



036hi.jpg



Screen saver

Screen saver je program koji se ukljucuje ukoliko nista ne radite na vasem racunaru duze od odabranog intervala vremena te ovaj podmeni se sastoji iz nekoliko osnovnih opcija...Probni monitor,prozor,kako ce vas screen saver izgledati kada ga postavite..broj 1,padajuci meni sa vec ubacenim saverima i klikom misa na neki od njih mozete ga postaviti...broj 2,Vremenski interval koji sami podesavamo na koliko minuta ce se pojaviti na ekranu screen saver ako nista ne radimo na racunaru...broj 3.Klikom misa na dugme Prewiew mozemo videti kako ce izgledati zeljeni screen saver...broj 4,dugme Apply pomocu koga sve promene koje uradili vezano za screen saver pamtimo...broj 5 a na kraju i potvrdno dugme OK ,dakle za potvrdu namestenih postavki vezanih za screen saver ...broj 6




037et.jpg


Appearance

Podmeni Appearance sluzi za menjanje izgleda i boja menija koji se nalaze u Windowsu, kao i velicine slova koja se nalaze na svim prozorima i menijima koje Windows sadrzi.Izgled prozora koje Windows standardno prikazuje ...broj 1,u ovom delu se bira koji ce izgled imati, Classic(stari izgled) , standardni posle instalacije izgled ili neki treci koji vi ubacili...broj 2,Semu boja ili izglede boja za ceo Windows Ako ste izabrali Windows XP style onda u ovom meniju dobijate ponudu sa tri standardne boje (plava, zelena
i srebrna), dok ako izaberete Classic izgled dobicete mnogo ponudjđenih kombinacija boja...broj 3,Biranje velizine slova u windowsu...broj 4,raznorazne efekte u prozorima...broj 5.Dugme Advanced je Dugme koje otvara novi prozor i sluzi za one kojima nisu dovoljne standardne kombinacije vec zele da podese sve boje, velicine slova i menija po svom nahodjenju...broj 6.Ovo je deo u kome se ispisuje naziv prozora, dela prozora ili teksta na koji smo kliknuli ili koji smo izabrali sa liste a u mom slucaju Desktop...broj 7,odredjivanje boje za malopre navedeni deo....broj 8 te potvrdno dugme Ok....da upamtimo...broj 9.Dugme Apply pomocu koga sve promene koje uradili pamtimo...broj 10 a na kraju i potvrdno dugme OK ,dakle za potvrdu namestenih postavki...broj 11




038jm.jpg


Setting

Podmeni Setting sluzi za podesavanje rezolucija ekrana i sve sto je vezano za sam hardver a u vezi grafike.Sastoji se iz probnog prozora izgleda vaseg monitora...broj 1,klizaca putem kojeg se podesava zeljena rezolucija...broj 2,izabiranje boja za vas windows u bitima...broj 3,te dugme Apply pomocu koga sve promene koje uradili vezano za monitor i grafiku pamtimo...broj 4 a na kraju i potvrdno dugme OK ,dakle za potvrdu namestenih postavki vezanih za monitor i grafiku ..broj 5

039qc.jpg
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top