Šta je novo?

Putnici koji zaborave mesečnu - bez kazne

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.320
Putnici koji zaborave mesečnu - bez kazne
Niš -- Putnici gradskog prevoza u Nišu koji su zaboravili mesečnu kartu ubuduće neće plaćati doplatnu kartu.

Izvor: Niške vesti
792116722567ea0837cc95157951383_w640.jpg


Da bi izašla u susret svojim korisnicima koji redovno kupuju mesečne karte Direkcija za javni gradski prevoz podržala je Centar za zaštitu potrošača Forum, i pokrenula inicijativu pred gradskim većem za izmenu odluke o gradskom prevozu.

Direktor Direkcije za javni gradski prevoz Saša Petronijević kaže da je praksa pokazala da je veoma čest slučaj da prilikom kontrole punici kažu da imaju mesečnu kartu, ali da su je zaboravili kod kuće. Ukoliko je zaista tako više neće morati da brinu.

"Mi smo hteli da izađemo u susret našim korisnicima koji redovno kupuju mesečne karte. Ukoliko je zaista zaboravio kartu, kontrolor će putniku da napiše opomenu, ili doplatnu kartu, ali je putnik u obavezi da u roku od pet dana donese Direkciji za javni prevoz grada Niša kartu na uvid. Bitno je da je karta kupljena dan ranije nego što je putnika zatekla kontrola u autobusu bez karte", objasnio je Petronijević.

Sekretar Centra za zaštitu potrošača Forum Perica Stojčev kaže da je do inicijative došlo zbog učestalih žalbi potrošača.

"Mi smo morali da reagujemo na taj način, pošto prema postojećem pravilniku o zaštiti potrošača nismo mogli nikako da im pomognemo. Do sada su se izjednačavali i oni koji su imali mesečne karte, a zaboravili su je, i oni koji nemaju nikakvu kartu. Plaćali su istu kaznu, istu doplatnu kartu, isto im se podnosile prijave kod sudije za prekršaje", istakao je Stojčev za Niške Vesti.

Isto pravilo će važiti i za korisnike staračkih legitimacija, za osnovce i druge koji koriste legitimacije za prevoz i one koji su povlašćeni kada je gradski prevoz u pitanju.

Novo pravilo motivisaće Nišlije da u većoj meri kupuju mesečne karte, smatraju u udruženju potrošača.

Na taj način će se smanjiti i manipulacije putnika, tako da više "šverceri" neće moći da se "vade" na to da su kartu zaboravili.
 
Top