Pune ruke posla za BiH na evropskom putu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Pune ruke posla za BiH na evropskom putu

Izvor:
Nezavisne.com

SARAJEVO - Neusvajanja budžeta institucija BiH i neservisiranje spoljnog duga problemi su koji treba da budu riješeni što prije kako bi se vlasti u BiH posvetile usvajanju zakona neophodnih za napredak u evropskim integracijama.Zaključeno je ovo danas nakon serije sastanaka koje je Peter Sorensen, specijalni predstavnik EU, održao sa čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti BiH, te prmijerom FBiH.

slikac.php

Neusvajanje budžeta i servisiranje spoljnog duga bila je jedna od tema o kojoj je Sorensen razgovarao sa Nebojšom Radmanovićem, članom Predsjedništva BiH iz RS.
"Radmanović je na sastanku istakao da nema osnova da BiH, koja posjeduje sredstva na računu, ne vrši servisiranje spoljnog duga zemlje. Radmanović je ponovio da treba ispoštovati odluku lidera šest političkih stranaka i parlamenta BiH o usvajanju budžeta u iznosu izvršenja budžeta za 2011. godinu", saopšteno je iz Radmanovićevog kabineta.
Na sastanku Sorensena i Radmanovića istaknuto je da je neophodno da budu održavane konsultacije između Predsjedništva BiH i specijalnog predstavnika EU kako bi brže bili ispunjavani zadaci na evropskom putu.
Nema osnova da BiH, koja ima sredstva na računu, ne vrši servisiranje spoljnog duga, rekao Radmanović

Vjekoslav Bevanda, kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nakon razgovora sa Sorensenom kazao je da je dobio podršku za rješavanje pitanja koja se nalaze na putu BiH ka EU.
"Ja sam upoznat sa zadacima i ciljevima koji su pred nama. Ovo su bili vrlo otvoreni razgovori i dobio sam podršku za svoj plan kako da riješimo ova pitanja", kazao je Bevanda, istakavši da smatra da je potrebno iskoristiti trenutnu pozitivnu političku klimu u BiH.
U razgovoru Sorensena sa članovima oba doma Parlamentarne skupštine BiH istaknuto je da u najvažnije zadatke u procesu EU integracija BiH spada usvajanje zakona o sistemu državne pomoći i o popisu stanovništva BiH, te aktivnosti povodom provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Sorensen je na sastanku sa Nerminom Nikšićem, premijerom FBiH, podsjetio da je država BiH potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ali entiteti imaju važnu ulogu na ispunjavanju uslova, prvenstveno iz oblasti zakonodavstva.
"Potrebni su efikasni mehanizmi koordinacije. Država i entiteti treba da rade zajedno i efikasno kako bi BiH govorila jednim glasom. Svih 27 zemalja EU su za to da BiH uđe u EU, ali da bi se to desilo potrebno je da domaći lideri ispune obaveze", kazao je Sorensen.
Nikšić je kazao da Vlada FBiH neće biti problem i da će dati doprinos na putu BiH ka EU.
"Do sada se Vlada FBiH prema evropskim integracijama odnosila da je sve u nadležnosti države, te se stvari nisu uvijek rješavale. Mi ćemo dati svoj puni doprinos EU integracijama", kazao je Nikšić.

Natrag