Šta je novo?

Prvi put zahtevi za povratak u gradove na Kosmetu

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Prvi put zahtevi za povratak u gradove na Kosmetu
05.09.2009. 11:06

Pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Bojan Anđelković izrazio je zadovoljstvo odzivom interno raseljenih osoba za povratak na Kosmet i činjenicom da su prvi put za 10 godina registrovani zahtevi za povratak u gradove u južnoj srpskoj pokrajini.

U potonjem prednjače prognani iz svojih domova u Đakovici, pa se od 228 registrovanih porodica, za povratak u sam grad prijavilo 208 porodica ili oko 600 osoba, rekao je juče Anđelković na konferenciji za štampu. Povodom završetka registracije povratnika koja je počela u martu, Anđelković je naveo da se za povratak u Istok prijavila 191 porodica sa 496 osoba, za Klinu nešto manje od 400 interno raseljenih, a zatim slede Peć, Prizren, Uroševac, Suva reka i Priština.
Među 1.212 porodica, odnosno 3.200 osoba koliko je ove godine registrovano, nalaze se i 54 porodice sa 140 osoba koje su podnele zahtev za relokaciju, odnosno odlazak u drugu sredinu, izneo je dalje Anđleković. Pomoćnik ministra je podsetio da se 28 porodica koje su registrovane ove godine već vratilo na Kosmet, od toga 24 u opštinu Gora, dve u Gnjilane i po jedna u opštinu Vitina i Orahovac i da sada, pre svega, treba očekivati povratak u Đakovicu gde stambeni objekti prognanih Srba nisu uništeni.

Anđelković je ukazao da, prema podacima Visokog komesarijata Ujednjenih nacija za izbeglice (UNHCR), u Srbiji i danas ima oko 200.000 interno raseljenih, a u proteklih 10 godina u južnu pokrajinu se vratilo samo 16.000, ne računajući Albance koji su se kućama vratili odmah posle ulaska NATO na Kosmet.
Prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice u pokrajinu se vratilo oko 3.000 interno raseljenih i drugih nealbanaca, naveo je Anđelković istakavši da broj prijavljenih ove godine u uslovima ograničene registracije "nedvosmisleno pokazuje da postoji želja za povratkom".
"To znači da tvrdnje nekih međunarodnih zvaničnika, i nevladinih organizacija kako Srbi ne žele da se vrate na Kosmet nisu tačne", rekao je Anđelković i poručio da sada sve domaće i međunarodne institucije i nadležni organi treba da se pojačano angažuju u tom procesu.

Anđelković je ukazao da odgovori lokalnih albanskih vlasti na zahtev Srba za povratkom "izazivaju zabrinutost za bezbednost povratnika, jer pokazuju da ne postoji politička volja za stvaranje uslova za povratak i poštovanje ljudskih i imovinskih prava prognanih."
Tako su albanske vlasti u selu Tomance jednom povratniku odgovorile da nema uslove za povratak pošto se zaposlio u drugom mestu i tamo integrisao, dok su se u Bušutištu pozvale na ponašanje povratnika tokom 1990-tih, izneo je Anđelković.
"Povratnicima se pod ovakvim izgovorima ne mogu uskraćivati univerzalna prava garantovana međunarodnim dokumentima", istakao je pomoćnik ministra i naglasio da će srpske vlasti u tom slučaju insistirati na sankcijama.
Ukazavši da održivi povratak podrazumeva ekonomski razvoj, Anđelković je istakao da je preduzetnicima na Kosmetu dato 80 miliona dinara, a do kraja godine će biti podeljeno još 230 miliona.

Đokica Stanojević, starosedalac Đakovice i stanovnik "srpske ulice" u tom gradu, naveo je da su raseljeni iz ove opštine rešili da se bore za sva prava koja su im uskraćena posle ulaska međunarodnih Kosovsknih snaga (Kfor) 1999.
Stanojević je podsetio da je u Đakovici i okolnim selima 1999. porušeno 39 srpskih crkava, a u nasilju albanskih ekstremista 17. marta 2004. i sve crkve u samom gradu.
Uništen je saborni hram Svete trojice koji je podigla jugoslovenska kraljica Marija Karađorđević (1900-1961), gde su u spomen kosturnici sahranjeni ratnici iz ratova 1912-1918. godine, zatim crkva Sveti Ilija u Bestražinu iz 14. veka i dve crkve podignute 1994.
U nasilju od 17. marta pre šest godina, sravnjena je sa zemljom i Crkva Uspenje Presvete Bogorodice u "srpskoj ulici" koja je okupljala sve Srbe iz Metohije, a na njenom mestu je smetlište.
Prognani iz Đakovice odlučni su da se vrate u svoje domove koje su uzurpirali Albanci, uprkos tome što se tamo vodi pravi rat za zatiranje srpskih korena, zaključio je Stanojević.

Izvor: Blic
 
Top