Šta je novo?

Prva pomoć kod opekotina

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Prva pomoć kod opekotina

Šta da radite ako se opečete ili polijete kiselinama?Evo par korisnih saveta...Gotovo da nema domaćice koja se prilikom pripremanja jela nije opekla na vrelu ringlu ili prosula po sebi tek spremljeno jelo ili supu. Deca su takođe sklona da nesmotreno dotaknu vrelu rernu ili vruću šerpu. I naravno, koža se zacrveni, pojavljuju se plikovi i čitav niz neprijatnosti. Opekotine spadaju u najopasnije i najbolnije povrede kože bez obzira na to na šta ste se opekli - na peglu ili šporet, ili ste došli u dodir s nekim hemijskom sredstvom ili ste pak jednostavno sasuli na sebe vrelu kafu ili čaj. Opekotine su oštećenja tkiva pod dejstvom visokih temperatura plamena, vrele vode ili druge tečnosti, usijanih predmeta, ali i sunca.

Opasna vatra

Najteže opekotine su od otvorenog plamena. Sve one su po pravilu praćene dubokim oštećenjem tkiva, njegovim raspadanjem, gnojenjem i prodorom toksičnih materija u krvotok. Još jedna stvar koja izdvaja ovu vrstu opekotina od svih ostalih jeste povreda disajnih puteva. Najgore prolaze osobe koje su se, pored opekotina, otrovale toksičnim produktima požara, pre svega ugljen-monoksidom. Lekari kažu da najviše ljudi strada u požarima upravo zbog gušenja otrovnim gasovima.

Pažnja, vrela voda!

Najčešće povrede u kuću nastaju od ključale vode, kafe, čaja... To ponekad mogu biti čak i opekotinama drugog ili trećeg stepena. Pregrevanje tkiva na temperaturi preko 52 stepena Celzijusa uslovljava njegovo nepovratno odumiranje. Ali to nije sve! Remeti se rad celog organizma: dolazi do razaranja eritrocita, zgušnjavanja krvi, skoka hemoglobina do kritične granice i bubrežne insuficijencije (bubrezi otkazuju i naglo se smanjuje količina mokraće koju organizam izluči u 24 sata).

Naravno, teške opekotine retko nastaju ako prospete proključalu vodu iz džezve, ali situacija može da bude zaista ozbiljna ako vam se sa šporeta omakne puna šerpa vrele supe.

Hemijske opekotine

Opekotine kiselinom nastaju uglavnom u industriji ili ako kod kuće nestručno baratate nekom kiselinom ili kaustičnom sodom. Hemijske opekotine su veoma podmukle jer se teško skidaju. Osim toga, kiselina ima dugatrajno dejstvo i polako izjeda opečeno tkivo, često do kosti.

Šest pravila prve pomoći

- Najvažnije je da se povređeni deo tela dobro rashladi vodom iz slavine (ne previše ledenom) najmanje 15 minuta. Prethodno treba skloniti odeću sa povređenog dela tela. Plikove nipošto ne bušiti!

- Ne stavljati nikakve bapske lekove, kao što su ulje, puter, mastilo, pasta za zube i sl. jer sprečavaju rashlađivanje kože. Na opečeno mesto se stavi sterilna gaza koja ne sme da se steže zavojem i služi kao zaštita od infekcije. Ako osećate jake bolove, popijte „ibuprofen“.

- Ukoliko opekotine zahvataju veliku površinu (preko 10 odsto), kod povređene osobe može da se javi šok: povremeni gubitak svesti, nagli pad pritiska, jak osećaj žeđi. Odmah treba pozvati Hitnu pomoć. Dok čekate, možete da date povređenom 15 do 20 kapi valerijane u pola čaše vode i da ga uvijete u čist platneni čaršav.

- Ukoliko je reč o hemijskoj opekotini, zahvaćeno mesto treba ispirati vodom duže od 15 minuta. Ukoliko su kiselina ili baza (npr. kaustična soda ili negašeni kreč) dospeli na kožu preko odeće, prvo treba dobro isprati odeću, a onda je tako mokru pažljivo skinuti s povređenog mesta. Ako je neophodno, isecite je makazama.

- Mesto opečeno bazom pokriva se sterilnom gazom namočenom u rastvor borne kiseline (kafena kašičica u čaši vode) ili razblaženim, sasvim slabim rastvorom sirćeta.

- Ako je opekotina od kiseline, gazu namočite rastvorom sode-bikarbone (kafena kašičica u čaši vode).

Prema stepenu oštećenja kože razlikujemo četiri stepena opekotina:

Opekotine prvog stepena odlikuju se crvenilom, malim otokom površinskog dela kože i neprijatnim bolom. To su ipak najblaže opekotine i zaceljuju za nekoliko dana.

Kod opekotina drugog stepena javljaju se plikovi, a oko njih koža je crvena i otečena. To znači da su oštećeni i donji slojevi kože i da bolna mesta zahtevaju posebnu obradu i lečenje.

Opekotine trećeg stepena su veoma ozbiljne i zahvataju sve slojeve kože, tkiva, mišića, nerava i krvnih sudova. Zahtevaju hiruršku obradu i specijalno lečenje.

Opekotine četvrtog stepena dovode do totalnog ugljenisanja kože i potkožnog tkiva, mišića, krvnih sudova i kostiju.

Teške opekotine su opasne i zbog toga što mogu izazvati šok organizma i nagli prestanak životnih funkcija, što ponekad dovodi do smrti.Izvor: Zdravlje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.687
Pocrnite pametno: Pripremite se za sunčanje

Blic žena

Ako tri puta nedeljno pet minuta provedete na suncu i otkrijete pet odsto tela, vaš organizam stvoriće tačno onoliko vitamina D koliko mu je potrebno za aktiviranje imunološkog sistema, zaštitu zdravlja kostiju i zuba, te prevenciju bolesti koštanog tkiva. Više od 20 minuta na suncu ne povećava korisne efekte vitamina D, ali zato povećava rizik oštećenja kože. Evo šta još treba da znate, ukoliko ste odlučili da ove sezone budete preplanuli.

7359_devojka-na-suncu_f.jpg


Sunce je prijatelj, ali samo na distanci

- Podstiče proizvodnju endorfina, pa se osećamo vedro i opušteno
- Odgovorno je za sintezu vitamina D
- Smiruje upalne procese na koži, smanjuje crvenilo i perutanje kod seboreje i psorijaze
- Ubrzava metabolizam, podstiče zno*jenje i izlučivanje toksina
- Neumereno izlaganje suncu bez zaštite u krajnjoj instanci izaziva rak. Štetni su i UVA i UVB zraci
- UVA zraci prodiru duboko u kožu, a štetan uticaj ne osećamo odmah
- Isti ti zraci stvaraju veliku količinu slobodnih radikala koji uništavaju elastin i kolagen, pa koža gubi tonus, postaje suva i pojavljuju se bore
- UVA zraci su uzrok alergijskih reakcija jer blokiraju imunološku odbranu i usporavaju proces regeneracije kože
- UVB zraci se apsorbuju u površini kože i izazivaju crvenilo i opekotine
- Sunce izaziva pojačano lučenje sebuma, pa se na koži koja nije očišćena i pripremljena često javljaju akne.

SPF i druge odrednice
SPF je mera zaštite od UVB zraka, pa zato mnogi proizvođači nude preparate sa širokim spektrom zaštite (Broad Spectrum Protection), koji obuhvataju i UVA zračenje. Prema najnovijim propisima u EU, sredstva za sunčanje, pored SPF oznake, moraju da sadrže i odrednicu „niska, srednja, visoka i veoma visoka zaštita“.

Mazanje na svaka dva sata
Koliko ćete dugo biti bezbedni na suncu, zavisi od vašeg tipa kože i od vrednosti SPF. Ako bez ikakve zaštite pocrvenite za pet minuta, krema sa SPF 10 produžiće to vreme na 50 minuta (5 x 10), dok ćete s kremom sa SPF 30 moći da budete na suncu 150 minuta. Međutim, bez obzira na ove proračune, najbolje je mazati se svaka dva-tri sata.

I odeća je zaštitni faktor
- Nosite odeću od gusto tkanog materijala.
- Majice dugih rukava
- kačkete ili šešire sa širokim obodom.
- Postoje i kupaći kostimi od materijala sa zaštitnim faktorom SPF 50+.


Tri kašike kreme za celo telo

Prema podacima britanskog Instituta za istraživanje karcinoma, zaštitini faktor će biti u potpunosti delotvoran samo ako se na kožu nanese 36 g kreme, što je oko dve kafene kašičice na lice i vrat, a dve supene kašike po telu. Manje od toga vas neće zaštititi.

Na sunce uvek bez parfema
Dezodoransi, neki kozmetički preparati i parfemi u sadejstvu sa suncem mogu dovesti do vrlo neprijatnih reakcija kože ili stalne pigmentacije. Zato treba izbegavati nanošenje ovih produkata na kožu neposredno pre sunčanja. Takođe treba da budete oprezni ako uzimate vitamine ili neke druge suplemente.

Dobre naočare su pola posla
Dugotrajno gledanje u sunce može izazvati kataraktu, pterigijum (dobroćudne izrasline na obodu oka) i staračke makularne degeneracije, koje dovode do slepila. Osim toga, koža oko očiju je nežna, a kad nemate naočare, neprestano se mrštite, pa bore oko očiju postaju izraženije. Prema standardima, dobre sunčane naočare blokiraju bar 70 odsto UVB i 60 odsto UVA zraka. Zato ih ne kupujte ako nemaju potvrdu da štite od UV zračenja. Treba da znate da UV zraci probijaju oblake i da možete izgoreti i tokom oblačnih prolećnih i letnjih dana.

Sa više od 50 mladeža, u hlad
Posebno pripazite ako imate više od 50 mladeža na telu, ako vam se od sunca pojavljuju pegice, ako su vam se nekada pojavili mehurići na koži ili ste dobili visoku temperaturu, te ako je neko u vašoj porodici imao karcinom kože.
Primetite li bilo kakvu promenu, obratite se dermatologu. Znaci koji bi mogli upućivati na melanom su curenje ili krvarenje iz mladeža, mladež koji svrbi ili boli na dodir ili je promenio boju.


Morate da znate svoj tip kože
Tip I
Mlečnobela put, pege, riđa ili plava kosa, plave oči; Uvek pocrvenite, nikad ne pocrnite; 5 minuta na suncu bez zaštite
Tip II
Svetla koža, plava kosa, svetle oči; Minimalno pocrnite; 15 minuta na suncu bez zaštite
Tp III
Svetla koža, kestenjasta kosa i oči; Lako pocrnite; Do pola sata na suncu bez zaštite
Tip IV
Tamna koža, tamne oči i kosa; Brzo pocrnite; Do 40 minuta na suncu bez zaštite

Dve nedelje pre nego što počnete da se sunčate, neka vam kozmetičar uradi piling lica i tela. Dobićete ravnomernu boju i manje ćete se perutati
.

1602_web-samopotamnjivanje-devojka-nivea-SB_4756_kul.jpg


SOLARIJUM ILI SAMOPOTAMNJIVANJE?


Samopotamnjivanje - DA

Kreme i sprejevi za samopotamnjivanje su bezbedni, ali ne treba ih koristiti kao pripremu za sunčanje. Tablete za taman ten mogu da budu opasne za oči i jetru i mora ih prepisati lekar. Da biste zadržali boju, nanosite ih svakih 7–14 dana. Tri dana pre nego što ih nanesete uradite piling tela i pojačajte hidriranje. Dva-tri puta dnevno mažite laktove i kolena debljim slojem losiona.
Okupajte se, obrišite i sačekajte 20 minuta da bi koža bila potpuno suva, pa tek tada nanesite brzo i ravnomerno sredstvo za samopotamnjivanje. Namažite odmah celu nogu, najbolje odozgo nadole, a kolena, članke, laktove i grudi minimalnom količinom kreme. Tokom nanošenja kreme povremeno operite ruke. Na kraju to uradite detaljno, a za zanoktice upotrebite staru četkicu za zube. Ako volite svoju odeću, sačekajte dva sata, pa se obucite. A ako volite svoju belu sofu, ne sedajte na nju bez tamnog peškira.


Solarijum - NE

Solarijum izaziva melanom, karcinom kože, a ko do tridesete koristi solarijum ima 75 odsto veći rizik da ga dobije. U svetu od melanoma oboli više od 130.000 osoba godišnje, 66.000 umre. Čak 19 zemalja zabranilo je maloletnicima odlazak u solarijum, a Udruženje dermatologa Srbije namerava da predloži nadležnima takvo zakonsko rešenje. Zraci u turbosolarijumima imaju i do 12 puta jače kancerogeno zračenje od sunčevog, kaže dr Dušan Škiljević iz Instituta za dermatovenerologiju KCS. Maloletnici, osobe svetle puti, svi sa većim brojem mladeža, osobe koje su imale rak kože ili ga ima neko u njihovoj familiji ne smeju ići u solarijum.
Solarijum je jači i štetniji od sunca, pa više doprinosi borama, flekama i pucanju kapilara. Koža postaje jako oštećena, a kolagen se uništava.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.687
Melem protiv opekotina

Melem protiv opekotina

Jednostavan za spravljanje i veoma efikasan, ovaj melem se može čuvati u frižideru godinu dana.

1.jpg

Postupak za pravljenje melema za opekotine:
Tri pune kašike svinjske masti properite nekoliko puta u hladnoj vodi, a zatim dodajte jedno belance i čašicu domaće rakije, po mogućnosti jake komovice. Sve sastojke sjedinite i mutite mikserom, dok ne dobijete kompaktnu masu (kao šlag za tortu).
Ovaj melem je jednostavan za pravljanje, a veoma efikasan.

Primena:
Možete ga koristiti za lečenje opekotina od sunca, ulja, rerne, vrele vode… Jednostavno, opeklo mesto 3-4 puta u toku dana premažite tankim slojem. Nakon korišćenja ne izaziva bolove i ne ostavlja ožiljke.

Čuva se u frižideru u zatvorenoj teglici i do godinu dana, i uzima po potrebi.

Izvor: Lisa.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.687
Prirodna sredstva za opekotine

Prirodna sredstva za opekotine

Broj prirodnih sredstava protiv opekotina veliki je, a čime ćete sebi pomoći zavisi od toga šta trenutno imate kod kuće

1.jpg

U ZAVISNOSTI od površine kože koja je opečena i ozbiljnosti povrede, opekotine se dele u tri kategorije – prvog, drugog i trećeg stepena.

One iz poslednje grupe spadaju u najteže, pa je neophodna stručna pomoć jer je potrebno brzo reagovati, ali u slučaju opekotina prvog i drugog stepena, možete i sami sebi da pružite prvu pomoć.
Broj prirodnih sredstava protiv opekotina veliki je, a čime ćete sebi pomoći zavisi od toga šta trenutno imate kod kuće.

2.jpg

* Hladna voda Nanošenje hladne vode na opečeno mesto najvažniji je deo ukazivanja prve pomoći. Cilj je da se ugroženo mesto rashladi. Ali, nikako nemojte koristiti led jer ćete samo pogoršati stvar. Pod mlaz tekuće vode stavite opečeno mesto i pustite da voda teče oko pola sata. Ovaj postupak je od ključnog značaja, da bi naredna sredstva mogla brže i bolje da zaleče opekotine.

* Hladno mleko
Umočite dva parčeta čiste tkanine u hladno mleko. Jedno izvadite i stavite na povređeno mesto, pustite da deluje 15 minuta, potom sklonite to parče i ponovo ga ubacite u mleko, a izvucite drugo koje se natapalo i stavite na ranu. I njega uklonite posle 15 minuta. Postupak treba da ponavljate sat vremena. Mleko se smatra veoma delotvornim domaćim lekom protiv opekotina.

* Med
Nakon što opekotinu istretirate mlazom hladne vode, premažite je medom jer on sadrži moćne prirodne sastojke koji će učiniti da brzo zalečite bolno mesto na koži. Najbolja stvar kada je reč o korišćenju meda za ove svrhe jeste što med veoma brzo otklanja bol i umanjuje šansu da na tom mestu ostane ožiljak.

3.jpg

* Paradajz ili rendani krompir
Paradajz i krompir sadrže kiseline koje umanjuju mogućnost da vam se na opečenom mestu pojave plikovi, a, takođe, oslobođaju bola.


* Pasta za zube
Veća količina zubne paste nanesena na opekotinu sprečiće nastajanje plikova. Bolji rezultat ćete postići ako preko zahvaćenog dela kože, na koji ste naneli pastu, stavite gazu i ostavite je 24 časa.

* Soja sos
Preporučuje se za manje opekotine. Na bolno mesto stavite veću količinu sosa i ostavite da deluje sat i po. Ovaj kućni lek ublažiće bol i sprečiti da se na koži pojave mehurići.

4.jpg

* Sok od crnog luka Naročito je popularan među profesionalnim kuvarima, koji se pripremajući jela često susreću sa opekotinama. Samo iscede sok iz polovine luka i nanesu ga na opekotinu. Za bolje rezultate, savetuje se da koristite tek isečen luk i da ga odmah stavite na bolno mesto, jer, kada nekoliko minuta ostane na vazduhu, gubi ponešto od svojih lekovitih svojstava.

* Belance
Reč je o najverovatnije najmoćnijem domaćem sredstvu protiv opekotina, jer ublažava bol, čini da rana brže zaraste, sprečava nastanak plikova. Premažite ugroženo mesto belancetom i bol će brzo da umine i neće ga biti sve dok je belance na koži vlažno. Zato opekotinu stalno premazujte svežim belancetom.

* Ulje lavande
Lavandino ulje umanjuje mogućnost da na opečenom mestu nastanu ožiljci i plikovi. Poseduje i moćne sastojke za otklanjanje bola. Kada operete i očistite opekotinu hladnom vodom, posušite bolno mesto mekom tkaninom i na njega direktno nanesite lavandino ulje. Možete da ga koristite i na sledeći način: čistu tkaninu umočite u ulje i stavite na opekotinu. Posle sat vremena sklonite tkaninu i zamenite je drugom, takođe namočenom uljem. Postupak ponavljajte barem 3-4 puta.

* Vrećice crnog čaja
Koristite je za manje površine. Crni čaj sadrži tanin koji blagotvorno deluje na opečeno mesto i ubrzava zaceljivanje kože. Na povređeno mesto nežno stavite kesice crnog čaja prethodno umočenu u hladnu vodu.

5.jpg

* Aloe vera
Kada očistite ugroženi deo kože hladnom vodom, premažite ga svežom aloe verom. Naročito se preporučuje za opekotine prvog stepena. Ali, ljudi koji imaju srčane probleme trebalo bi da izbegavaju ovaj lek protiv opekotina.


* Razblaženo sirće
Umesto da razblaženo sireće stavite direktno na ranu, bolje je da čisto parče tkanine umočite u sirće i stavite na opekotinu. Bol će brzo nestati, ali ukoliko se vrati na ranu stavite novo parče tkanine namočeno sirćetom. Nastavite da to činite sve dok bol potpuno ne umine.

* Jogurt
Verovatno je reč o najpoznatijem sredstvu protiv opekotina. Često ga koriste osobe koje izgore na suncu, ali možete da ga stavljate i na delove kože koje ste povredili tokom kuvanja. Stavite na ugroženu kožu mnogo jogurta i bol će brzo nestati. Neka se suši na koži barem 15-ak minuta, pa isperite.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.687
IZGORELI STE NA SUNCU?

Ovo su najbolji lekovi za opekotine, a imate ih u kuhinji!

Pored nege, važno je i da tokom oporavka pijete puno vode i tuširate predeo sa opekotinama hladnom vodom tri do četiri puta na dan, kako biste nadoknadili izgubljenu vlagu u dubljim slojevima kože

T8kBJax.jpg


Pored stalnih upozorenja na opasnosti od UV zračenja, mnogi ljudi i dalje nemarno uživaju na plažama bez adekvatne zaštite pa mnogi kući dođu crveni “kao rak”, a neki bogami završe i s ozbiljnim opekotinama.

Ukoliko ste i vi zaboravili na to koliko je sunce jako dok ste uživali u sunčanju i sada muku mučite sa crvenom i bolnom kožom, pomozite sebi nekom od namirnica koje imate u svojoj kuhinji. Osim što su vam verovatno odmah dostupne, ove namirnice su i visoko efikasne u pogledu saniranja opasnih oštećenja kože koje opekotine od sunca kasnije mogu da prouzrokuju.


Zobena kaša


Napravite osvežavajuću kupku u kadi pa u vodu dodajte dve do tri šoljice mlevene zobene kaše i sve dobro izmešajte. Sačekajte 10 minuta pa lezite u kadu i uživajte sledećih 20 minuta do pola sata. Nakon kupke isperite kožu hladnijom vodom.

Zobena kaša će umiriti kožu i ublažiti peckanje i iritaciju kože. Isto tako, ova zdrava namirnica čisti površinu kože i pomaže joj da brže zaraste.

Paradajz

Antioksidansi iz paradajza dobra su prevencija protiv infekcija na površini kože koja je oštećena usled izlaganja jakom suncu.

Izvadite paradajz iz frižidera, oljuštite mu koru, pa ga usitnite u seckalici ili ga ispasirajte viljuškom tako da postane kašast. Smesu, dok je još hladna, nanesite na opekotine i ostavite da odstoji pola sata, a potom je uklonite vlažnim peškirom.

Krastavci

Svi dobro znamo koliko je maska od krastavaca efikasna za suvu kožu lica. Pošto stimulišu cirkulaciju i prirodno obnavljaju vlagu kože, krastavci su odlično rešenje i za opekotine od sunca.

Hladan krastavac isecite na kolutove, a potom ih rasporedite po opečenoj koži. Pustite ih da odstoje 15-20 minuta, a potom ih zamenite novim, hladnijim kolutovima i ponovite još jednom postupak.

Jogurt

Mazanje jogurtom je dobro poznata metoda za saniranje opekotina od sunca jer on ublažava simptome poput peckanja i osećaja zategnute kože.

Možete kritične zone premazati debljim slojem hladnog jogurta, a ako želite da pojačate efekat, onda možete jogurt pomešati sa zobenom kašom ili, čak, namazati jogurt pa na njega poređati krastavce. U svakom slučaju, smesu držite 15-ak minuta, sperite hladnom vodom, pa kroz sat vremena ponovite postupak.

Jabukovo sirće

Ova čarobna tečnost čini čuda za vašu kožu, posebno ako je oštećena sunčevim zracima. Jabukovo sirće će ukloniti štetne bakterije s površine kože i omogućiti koži da vrati pH ravnotežu narušenu isušivanjem.

Izmešajte pola litre hladne vode i pola šoljice jabukovog sirćeta pa tom mešavinom namočite pamučnu pelenu i njome prekrijte opečene delove tela. Nakon 15 minuta, ponovo smočite krpu i ponovite tretman.

Krompir

Kada spustite ruku na regije koje su izgorela od sunca, imate utisak kao da vam koža gori, a krompir je poznat kao dobar prirodni lek za “izvlačenje” temperature. Pored toga, ovo povrće deluje i kao prirodni analgetik, odnosno prirodno sredstvo protiv bolova.

Oljuštite krompir i nasecite ga na tanke kriške ili ga narendajte pa ga stavite na bolna mesta. Prekrijte sa tankim čaršavom ili pelenom pa ostanite tako bar 20 minuta.

Soda bikarbona

Ako vam je izgoreo veći deo tela, tada napunite kadu mlakom vodom i u nju stavite pola šoljice sode bikarbone. Lezite u tu vodu i ostanite u njoj oko deset minuta.

Kod manjih opekotina na rane stavite obloge od hladne vode u koju ste rastopili sodu bikarbonu i držite ih oko 15 minuta. Ovo radite više puta u toku dana.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.687
Melem za opekotine

Ako se opečete, bolje je da se odmah po nastanku opekotina na kratko pusti hladna voda, a zatim mlaka, kako bi se podstakla cirkulacija. Potom treba koristiti melem od svinjske masti, belanceta i komovice

123ab6v.jpg


UKOLIKO se tokom kuvanja ili nekih drugih poslova u kuhinji opečete, ne tražite spas ispod mlaza hladne vode. Takva "prva pomoć" pomaže samo u smanjenju osećaja bola jer hladi kožu i nerve, ali ne sprečava pojavu plikova, tvrdi dr Reto Vetštajn, plastični hirurg iz Bazela.

- Dovoljno je da prođe 20 minuta od trenutka hlađenja pa da se bol ponovo javi, jer se temperatura kože u međuvremenu podigla. Da bi se postigao željeni efekat, bolje je da se odmah po nastanku opekotina na kratko pusti hladna voda, a zatim mlaka (temperature između 20 i 30 stepeni Celzijusovih), kako bi se podstakla cirkulacija- savetuje ovaj stručnjak.

Za ovakve nemile situacije, stručnjaci za narodnu medicinu inače preporučuju melem koji možete da napravite i sami na sledeći način: 3 pune kašičice svinjske masti nekoliko puta properite u hladnoj vodi, a zatim pomešajte sa jednim belancetom i čašicom domaće rakije, najbolje komovice. Umutite mikserom dok ne dobijete kompaktnu, homogenu smesu, nalik šlagu.

Ovako spremljen melem delotvoran je kod opekotina od ulja, rerne, vrele vode, sunca jer stimuliše regeneraciju kože, ne izaziva bolove i sprečava pojavu ožiljaka. Opečeno mesto treba premazati tri do četiri puta tokom dana u tankom sloju. Melem možete da čuvate u frižideru do 12 meseci.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.687
Plik Od Opekotine Nikada Ne Bi Trebalo Da Bušite

1511440383_3vx4aqe4cebee2d7ae3b6b6.jpg


Sve opekotine i ožiljke od toplote, nastale kao posledica dodira vrelog tiganja ili ringle, prskanja vrelog ulja ili izloženosti vreloj vodi ili pari trebalo bi tretirati na isti način.

1. Voda

Prvo što bi trebalo da uradite, pošto se odmah udaljite od izvora toplote, jeste da zonu opekotine držite u vodi (ili ispod mlaza vode) oko 20 minuta. Važno je da izbegavate ledenu vodu kao i upotrebu leda. Voda bi tebalo da bude mlaka ili prohladna.

2. Uklonite odeću i nakit

Oslobodite se odeće i nakita u blizini mesta opekotine, osim ukoliko su pripijeni uz kožu pa ih je teže ukoniti bez dodatnog povređivanja. U tom slučaju ih ostavite na sebi.

Opekotinu bi trebalo pokriti. Za to je najbolje upotrebiti plastičnu foliju za pakovanje hrane, ali može da vam posluži i obična plastična kesa.

Ukoliko se opekotina nalazi na licu ili očima, trudite se da ostanete u sedećem položaju. Ležanje može da utiče na povećanje otoka.

3. Ne bušite plikove

Manje opekotine možete da lečite i sami. Trudite se da održavate higijenu opečenog mesta i nipošto namerno ne bušite plikove koji mogu da nastanu.

Razlog je to što tečnost koja se formira unutar plika održava novu kožu, koja se formira, čistom, i tako sprečava infekciju i pospešuje brže izlečenje.

Ovi saveti se odnose na manje, uslovno rečeno kuhinjske, opekotine. Kod većih opekotina odmah se obratite lekaru. Isto važi i za opekotine nastale direktnim kontaktom sa električnom strujom ili opasnim hemikalijama, piše britanski Ekspres.

Deca mlađa od pet godina i trudnice bi u slučaju opekotina trbalo odmah da potraže pomoć lekara.

(b92)
 
Top