Prva pomoć: Hajmlihov zahvat spasava ljubimce

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.295
Prva pomoć: Hajmlihov zahvat spasava ljubimce

U slučaju davljenja jednako je važno da naučite kako na psu ili mački da izvedete kardiopulmonalnu reanimaciju (CPR).


Neki psi, pogotovo štenci, žvakaće sve što im se nađe u vidokrugu. Vlasnici pasa i mačaka neretko mogu da ih zateknu kako glođu cipele, nameštaj, pa čak i odeću. Teško je da se mlado štene i razigrana mačka odvrate od žvakanja stvari koje nisu igračke i zato uvek postoji mogućnosti da dođe do davljenja. To važi i onda kad se proguta neki predmet, ali problemi mogu da nastanu i sa hranom, slično kao i kod ljudi, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Zato ako znate kako da izvedete Hajmlihov zahvat na ljubimcu koji se davi možete mu spasiti život u odsudnom trenutku. Takođe, jednako je važno da naučite kako na psu ili mački da izvedete kardiopulmonalnu reanimaciju (CPR).

„Vlasnici ljubimaca bi trebalo da izvedu Hajmlihov zahvat na životinji ako su uvereni da se ona davi nečim“, kaže Džejms Bar, klinički profesor na Fakultetu veterinarske medicine i biomedicinske nauke u Teksasu. „Uglavnom to znači da je vlasnik video da je životinja nešto progutala i da od tog trenutka ima problem s disanjem. To može da bude predmet koji je nenamerno progutala ili neka igračka, kost, sirova koža…“


Ako se mačka ili pas guše mogu da počnu da paniče. U tom slučaju, vlasnici treba da priđu ljubimcu i pažljivo ga obuzdaju.

„Nemojte psu da začepite vilicu. Prvo proverite da li predmet možete da izvadite prstima. Otvorite usta životinje s obe ruke i koristeći prste izvucite predmet. Može da vam pomogne ako koristite ravnu stranu kašike da privučete predmet bliže kako biste ga dohvatili“, objašnjava Bar.

Ako ne možete ništa da uradite na ovaj način, kod manjih pasa i mačaka može da pomogne još jedna tehnika. Uhvatite životinju za butine i ljuljajte je levo-desno. Ako ni ovo ne pomogne, pritisnite joj abdomen, odmah iza rebara. Kod velikih pasa neophodno je da izvedete Hajmlihov zahvat na sledeći način:

Ako pas stoji, stavite svoje ruke oko njegovog stomaka i napravite pesnicu sa šakama. Gurajte gore i napred odmah iza rebara. Ako pas leži, stavite jednu ruku na njegova leđa, a drugom rukom stisnite abdomen nagore. Čim se predmet koji je progutao olabavi ili ispadne iz usta, odmah ga uklonite. Da biste bili sigurni da predmet koji je progutan nije izazvao neku povredu, odvedite ljubimca kod veterinara, piše na sajtu MAGAZIN PAS.

Ponekad ozbiljno davljenje i manjak kiseonika zahtevaju da ljubimcu odradite CPR, koji je kombinacija pritiska na grudi i veštačkog disanja. CPR treba da se koristi kad ne možete da osetite otkucaje srca životinje i kad je ona bez svesti.

(Magazin Pas / Blic Online)
 
Top