Protest akcionara "C marketa"

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Protest akcionara "C marketa"

22. novembar 2010. | 16:21 | Izvor: B92

Beograd -- Članovi udruženja akcionara "C marketa" protestovali su ispred sedišta kompanije Delta holding, zbog, kako kažu, nelegalnog preuzimanja te kompanije.

Nekadašnji radnici "C marketa" traže da im se isplati razlika u ceni između kupovne i prodajne cene akcija.

Zaboravili su da broje proteste, tražeći, kako kažu, pravdu i zakon, zbog načina kako je privatizovan "C market". Bivši zaposleni, koji su imali određen broj akcija, sada već godinama tvrde da su oštećeni, dok su se drugi obogatili na njihov račun.

"Kriva je država i vlada Vojislava Koštunice. Kako da se ne izađe na berzu, jer je u igri bio i Merkator i Ašmor. Oni su glatko odbijeni. Ne može da kupi niko ko nije iz Srbije, može samo Mišković i Beko", kaže Dragomir Perišić.

B92 je pitao Agenciju za privatizaciju da li ima osnova za preispitivanje privatizacije "C marketa", a odgovor je da oni nisu nadležni, jer je "C market" privatizovan po zakonu Ante Markovića iz 1990. godine, i da je prava adresa za ovo pitanje Komisija za hartije od vrednosti.

Komisija pak navodi da je u takvoj situaciji jedina prava adresa sud, i da Komisija ništa više ne može da uradi.

Mali akcionari su do sada, kažu, slušali samo objašnjenja, i nailazili na zatvorena vrata. Ipak, od protesta ne žele da odustanu:

Naše su kolege dobijale silne otkaze. E, da bi sačuvali u ono vreme svoja radna mesta, mi smo morali da prodamo po ceni koju su nam oni odredili. Nas je Mišković isplatio 300 evra, a Beko je dao 1.200. Pa, sada vi vidite računicu.

Besplatne akcije ja tražim. 25 godina sam radio, to je negde oko 5.000, leži ovde u ovoj zgradi.

Nas su terali '90. i neke godine da kupujemo akcije, kad nismo imali ni dinara. Mi smo to gorko platili markama, i sada kada je bilo da se prodaje, fino Koštunica naredio to mora da se proda.

Delta holding je saopštio da je prodaja C marketa već bila predmet sudskog postupka, kao i da je potvrđeno da su zahtevi radnika neosnovani. Sa štrajkačima niko iz Delte danas nije razgovarao, kažu da su ih saslušali pre dve nedelje, ali nikakvog zaključka sa tog sastanka nema.

Natrag