Šta je novo?

Propast GPS sistema tokom 2010. u Americi

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Propast GPS sistema tokom 2010. u AmericiGlobal Positioning System, poznatiji kao GPS, mogao bi da se suoči sa velikim problemima u 2010. godini. Očekuje se da tokom naredne godine dođe do velikog broja havarija i prekida u komunikaciji, zbog lošeg upravljanja satelitima od strane američkih vazdušnih snaga.
Prema raznim izveštajima američko vazduhoplovstvo nije uspelo da izgradi i lansira nove, operativne satelite za globalno pozicioniranje, a stari su već dotrajali i prete im kvarovi i prestanak funkcionisanja.

Kako GPS ima široku primenu u poslovnim i potrošačkim krugovima, kao i u narednoj generaciji mobilnih uređaja, i novim modelima automobila kao osnovni uređaj za globalno pozicioniranje.

Naravno, teško je očekivati da će američka vlada dozvoliti da propast GPS sistema dostigne veće razmere, pa je stoga za novembar planirano lansiranje satelita koji će da zameni jedan od satrih havarisanih.

Naravno, američki GPS sistem nije sam u ovome. Rusija, Kina i Indija takođe imaju svoje GPS satelite koji su dotrajali i zahtevaju brzo reagovanje i zamenu novim.

Evropska Unija je ranije najavila da će Galileo sistem (koji bi trebalo da bude rival postojećem GPS-u) biti stavljen u funkciju krajem 2009. godine.

Koliko će sve ovo uticati na obične građane ostaje da se vidi, ali je jasno da bi moglo da ima veliki uticaj na politiku koje države vode kada je u pitanju osvajanje svemira, a pozicija Evrope i Azije je u ovom trenutku znatno jača nego pozicija Amerike.

Izvor: Mondo
 
Top