Promena odnosa memorije na već formiranim particijama hdd-a

Učlanjen(a)
21.01.2014
Poruka
6
Pozdrav!
Zanima me da li mogu da promenim odnos memorije na particijama, tj. sa one na kojoj mi je sistem da oduzmem i dodam na radnu memoriju, bez formatiranja obe?

Izvinjavam se ako na ovo pitanje već postoji odgovor. Od danas sam na ovom forumu, tako da nisam uspeo da ga pronađem, među onim temama koje sam prešao.

Član
Učlanjen(a)
24.10.2011
Poruka
336
Ako sam te dobro razumeo, ti bi da promeniš veličine particija? Za tako nešto postoji više programa, recimo 'GParted is a free partition manager that enables you to resize, copy, and move partitions without data loss'‚ zatim 'EASEUS Partition Master Home Edition' koji je, takođe, besplatan, 'Acronis disk director', 'Paragon Partition Manager', itd.
Najsigurnije je da napraviš bekap onoga što smatraš da ti je bitno, obzirom da prvi put radiš sa ovim programima, zatim obezbediš dovoljno prostora na particijama, i ne žuriš sa klikanjem na komande. Dobro pogledaj, ne žuri, ako vladaš engleskim jezikom ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Učlanjen(a)
21.01.2014
Poruka
6
Da, upravo to. Znam engleski, tako da se nadam da ću uspešno to odraditi. Pomislio sam da ću pri instaliranju novog sistema morati to da uradim, nije mi palo na pamet da postoje programi za to.

Hvala puno!

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.095
Pazi vecina progrma moze da ti zezne sistemsku particiju, tako da nju ne preporucujem da diras ukoliko nisi siguran sta radis, doduse msilim da nijedan progrma ti nece dozvoliti da iz windowsa menjas sistemsku particiju, ali mozes sa nekim alatima koje pokrenes u boot ali vrlo lako mozes da zeznes sistem. Uradi defragmentaciju hard diska pre nego sto krenes da delis particije koje su vec zauzete.

Učlanjen(a)
21.01.2014
Poruka
6
Igrom slučaja nisam još uvek ništa radio. Ali planiram da sutra-prekosutra podignem novi sistem. Da li je moguće da prilikom toga izvedem ovo?

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.095
Pa pri dizanju sistema smanji sistemsku particiju(obrisi postojecu, pa napravi manju novu), posto sam shvatio da bi odatle prebacio na storage, napravi od ostatka jos jednu particiju, posle toga easeus partition magicom spoji ove druge dve (opcija merge). Naravno ako mozes uradi backup za slucaj da krene nesto po zlu. Ukoliko nemas mnogo podataka na drugoj napravi backup, ili ako nista ne cuvas najbolje je da obrises obe vec postojece i odmah napravis sitemsku i od ostatka napravis drugu za skladistenje.
Racunaj kada pravis particije 1Gb=1024 Mb ako hoces da imas okrugle brojeve(na sistemsku dodaj jos 100 Mb ako instaliras win 7, jer ce napraviti sistem reserved malu particiju za neke sistemske alate).

Učlanjen(a)
21.01.2014
Poruka
6
Nije mi problem ni tri particije, samo da obezbedim više memorije za skladištenje. Ali ću se potruditi da ih spojim, radi jednostavnijeg korišćenja.

Hvala!

Natrag