ADMINISTRATOR
- Učlanjen(a)
- 10.05.1971
- Poruka
- 54.332
Kontrola korisnickih racuna (UAC)
<tbody>[TR]
[TD]Postavljanje[/TD]
[TD]Opis[/TD]
[TD]Sigurnost
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Uvek me obavesti -
[TD]
[TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Obavesti me samo kada aplikacije pokusavaju napraviti promene u mom računaru(default)-
Notify me only when apps try to make changes to my computer(default)
[/TD]
[TD]
[TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Obavesti me samo kada aplikacije pokušavaju napraviti izmene na mom računaru (ne prigušuje moj desktop)-
Notify me only when apps try to make changes to my computer (don't dim my desktop)[/TD]
[TD]
[TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Nikad me ne obavestite-
Never notify me[/TD]
[TD]
[TD]
[/TR]
</tbody>[/TABLE]
Promene mozete obaviti na sledeci nacin.....Stanite misem na donji desni ugao desktopa a zatim klikom misa izaberite Settings opciju.....broj 1
U novom prozoru klikom misa izaberite Control Panel.....broj 2
U Control Panelu pronadite i klikom misa izaberite User Accounts....broj 3
Zatim u user Accounts prozoru pronaci i klikom misa izabrati opciju Change user accounts control settings...broj 4
Sada kada smo dosli do UAC prozora povlacenjem klizaca mozemo odrediti nivo UAC koji zelimo postaviti.....broj 5 (Poslednji dole nivo je Nikada me ne obavestite dok je prvi odozgore u vrhu nivo Uvek me obavesti).Posto postavili klizac na zeljeni nivo preostaje jos da kliknete misem na dugme OK....broj 6
Restartujte racunar i imacete postavljeni UAC nivo....
pomaze tako sto sprecava potencijalno stetne programe da izvrse promene u vasem racunaru i obavestava vas pre izvrsenja svake promene a koje zahtevaju
administratorsku dozvolu. Naravno ima vise nivoa kontrole korisnickih racuna (UAC) koje vi mozete sami po zelji i postaviti . Morate biti prijavljeni kao administrator da bi mogli napraviti sve korake iz ovog tutorijala...
Postoje 4 nivoa UAC i to u tabeli sa opisom izgleda ovako.....
[TABLE="class: cms_table_grid, width: 0"]Postoje 4 nivoa UAC i to u tabeli sa opisom izgleda ovako.....
<tbody>[TR]
[TD]Postavljanje[/TD]
[TD]Opis[/TD]
[TD]Sigurnost
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Uvek me obavesti -
Always notify me
[/TD][TD]
- Vi ćete biti obaviješteni prije aplikacije napraviti promjene na vašem računalu ili na postavke sustava Windows koji zahtijevaju administratorske dozvole.
- Kad ste obaviješteni, zaslon će se zatamniti, a vi ga mora odobriti ili odbiti zahtjev u dijaloškom okviru UAC prije nego što možete učiniti ništa drugo na računalu.
[TD]
- Ovo je najsigurnija postavka.
- Kad ste obaviješteni, trebali biste pažljivo pročitati sadržaj svakog dijaloškog okvira prije nego što dopušta izmjene da se na vaše računalo.
- Vidi Upozorenje okvir u nastavku.
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Obavesti me samo kada aplikacije pokusavaju napraviti promene u mom računaru(default)-
Notify me only when apps try to make changes to my computer
[/TD]
[TD]
- Vi ćete biti obaviješteni prije aplikacije napraviti promjene na vašem računalu koji zahtijevaju administratorske dozvole.
- Vi ćete biti obaviješteni ako app pokušava napraviti promjene u Windows okruženju.
- Nećete biti obaviješteni ako pokušate napraviti promjene Windows postavki koje zahtijevaju administratorske dozvole.
[TD]
- To je obično sigurna dopustiti izmjene da se na postavke sustava Windows bez da se o tome obavijesti. Međutim, određene aplikacije koje dolaze s Windowsima može imati naredbe ili podataka prošao na njih, i zlonamjerni softver može iskoristiti ovu pomoću ove aplikacije za instalaciju datoteke ili mijenjati postavke na računalu.Uvijek morate biti oprezni o tome koje aplikacije omogućuju vam za rad na računalu.
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Obavesti me samo kada aplikacije pokušavaju napraviti izmene na mom računaru (ne prigušuje moj desktop)-
Notify me only when apps try to make changes to my computer (don't dim my desktop)
[TD]
- Vi ćete biti obaviješteni prije aplikacije napraviti promjene na vašem računalu koji zahtijevaju administratorske dozvole.
- Vi ćete biti obaviješteni ako app pokušava napraviti promjene u Windows okruženju.
- Nećete biti obaviješteni ako pokušate napraviti promjene Windows postavki koje zahtijevaju administratorske dozvole.
[TD]
- Ova postavka je isti kao i "Obavijesti me samo kada aplikacije pokušati napraviti promjene na moje računalo", ali vaš desktop neće biti zasjenjena.
- Ako se odlučite za ovu opciju, ostale aplikacije mogli ometati vizualni izgled okvira UAC dijaloškom. To je sigurnosni rizik, pogotovo ako postoji malware na računalu.
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]Nikad me ne obavestite-
Never notify me
[TD]
- Nećete biti obaviješteni pre nego što su sve promene na vašem računalu. Ako ste prijavljeni kao administrator, aplikacije mogu napraviti izmene na vaše računalo bez vašeg znanja.
- Ako ste prijavljeni kao standardni korisnik, sve promene koje zahtijevaju administratorske dozvole automatski će biti odbijene.
[TD]
- Ovo je najmanje sigurna postavka. Kad postavite UAC da nikada o tome obavijestiti, otvorite svoje računalo na potencijalne sigurnosne rizike.
- Ako ste postavili UAC da nikada o tome obavijestiti, trebali biste biti oprezni o tome koje aplikacije možete pokrenuti, jer oni će imati isti pristup računalu kao što učiniti.To uključuje čitanje i promjene u zaštićenim područjima sustava, vaše osobne podatke, spremljene datoteke, i sve drugo pohranjene na računalu. Apps će također moći komunicirati i prenositi informacije i iz svega računalu povezuje s, uključujući i internet.
[/TR]
</tbody>[/TABLE]
Promene mozete obaviti na sledeci nacin.....Stanite misem na donji desni ugao desktopa a zatim klikom misa izaberite Settings opciju.....broj 1
U novom prozoru klikom misa izaberite Control Panel.....broj 2
U Control Panelu pronadite i klikom misa izaberite User Accounts....broj 3
Zatim u user Accounts prozoru pronaci i klikom misa izabrati opciju Change user accounts control settings...broj 4
Sada kada smo dosli do UAC prozora povlacenjem klizaca mozemo odrediti nivo UAC koji zelimo postaviti.....broj 5 (Poslednji dole nivo je Nikada me ne obavestite dok je prvi odozgore u vrhu nivo Uvek me obavesti).Posto postavili klizac na zeljeni nivo preostaje jos da kliknete misem na dugme OK....broj 6
Restartujte racunar i imacete postavljeni UAC nivo....