Šta je novo?

Produženi boravak

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.064
Produženi boravak

Boravak je neka vrste podrške porodici, tvrde stručnjaci, jer deca lakše stiču radne navike i urade sve zadatke

22-b.jpg
Deca do deset godina nisu ni dovoljno zrela da budu sama kod kuće

Počela je nova školska godina, a kao i svake godine vlada veliko interesovanje roditelja za produženi boravak u školi.

Mališani, pogotovo u prvom razredu, imaju tek tri ili četiri časa dnevno, a roditelji nemaju kome da ih ostave dok su na poslu.

Psiholozi tvrde da su prednosti produženog boravka višestruke.
Naime u periodu od pola 12 do 17 sati, koliko obično traju boravci pri osnovnim školama, deca uz pomoć učitelja rade domaći zadatak, druže se sa vršnjacima, usvajaju radne navike i uče se odgovornosti.

Za školarce su organizovane i brojne kreativne radionice, kako bi se deci na kvalitetan i edukativan način popunilo slobodno vreme.

Česti su i boravci u prirodi, koji se praktikuju dok god vremenske prilike dozvoljavaju. Kada roditelji dođu po njih, deca su zavšila sve obaveze koje imaju prema školi i mogu da provode ostatak dana u igri i zabavi. Istraživanja pokazuju da roditelji sve manje vremena provode sa decom, a kada još imaju i zajedničke obaveze oko škole, vreme koje deca provode sa roditeljima i tokom kojeg najbolje grade čvrste i iskrene odnose, svodi se na minimum.
Zato je boravak i neka vrste podrške proodici, tvrde stručnjaci, jer pomaže i deci i roditeljima.
Deca su u grupi uglavnom disciplinovanija, pa su radne obaveze olakšane, a roditelji rasterećeni "učenja" sa decom i proveravanja domaćih zadataka.

Deca do deset godina nisu dovoljno samostalna da bi obaveze oko domaćeg zadatka mogla u potpunosti sama da izvršavaju, a takođe, nisu ni dovoljno zrela da budu sama kod kuće. Zbog svega toga, produženi boravak velika je prednost i pomoć. Vreme provedeno sa vršnjacima i učiteljima decu uči raspoređivanju obaveza, jer svaki dan rade domaći u isto vreme, igraju se po utvrđenom rasporedu, što je jako dobro za usvajanje radnih navika. Bez obzira koliko je dete talentovano ili nadareno, ako od prvog školskog dana ne usvoji radne navike, mala je verovatnoća da će se talenti pravilno razvijati, tvrde stručnjaci.

Boravak pruža još jednu dobrobit dečoj psihi i zdravlju - eliminiše mogućnost da dete svo svoje slobodno vreme provede isključivo ispred televizora ili računara, već mališanima nudi kreativniji i njihovom uzrastu primereniji način zabave.

Izvor: Večernje novosti
 
Top