Problem sa paljenjem racunara

Učlanjen(a)
21.12.2013
Poruka
162
Ovako, jedno vece je grmilo i sevalo. kompjuter je bio ugasen, ali ukljucen u struju. Sutradan kada sam hteo da ga upalim nije hteo. nista se nije desavalo. Onda sam ga ostavio i stojao je duuze vreme. Onda sam uzeo da vidim sta mu je. Prvo sam drndao napajanje i davao je neke znakove zivota onda, samo prebacio ram u drugi slot probao da upalim , nece, onda sam izvadio dzek od napajanja 24pin i vratio i upalio je, radio sve normalno. bila je 7 na njemu ubacio sam xp, nikakvih problema nisam imao. nekad kada palim morao sam da izvadim taj 24pin i vratim i pali. pre neki dan sam iskljucio napojni kabl iz njega. kada sam vratio opet isto i opet nece, vadio sam taj dzek, ram, mucio se i upalio nekako. 1 put je podigao windows i nije hteo da radi mis, caps na tast kada stiskam radi, posle nekog vremena izbaci mi plav ekran na njemu nesto pise i nestane. onda ga ugasim na prekidac nazad i opet isto. i sada mi se upalio par puta ali nije davao sliku, jednom je samo podigao windows, mis nije radio i ubrzo je i nestala slika i to kada mi se desi ne mogu ni da ga rest ni da ga ugasim onako kada drzim duze dugme. E sad da li je do napajanja ili mozda hard, ko zna sta bi moglo biti? Izvinite na opsirnosti :D Hvala.

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.438
Pre par godina sam i ja imao slican problem.Ja omam produzni kabl za napajanje kompa,sa prekidacem na njemu.Isto je grmelo i sevalo jedne veceri i to dosta blizu moje zgrade tako da su se i prozori tresli.sutradan kada sam probao da upalim komp nista,niti hoce kuler da krene niti bilo sta.Otvarao sam ga i sve povadio sto je moglo,ocistio komp i ponovo probao,medjutim nista.Odnesem ga u servis i oni po mojoj prici odmah uzmu da ispitaju napajanje ono otislo,ja kazem da imam prduzni kabl sa prekidacem da ne bi trebalo d ode napajanje.Jedan decko ,vidi se da se dobro razume u kompove,kaze da je doslo do povecanog napona preko uzemljenja,a stvarno je tresak udario blizu gde mi je uzemljenje.Stavi drugo napajanje i komp krene bez problema,i on mi kaze da je slucajno kabl bio ukljucen da se ne bi zavrsilo samo na napajanju,vec i sire.Znaci da je najbolje otici u servis i nek ti ispitajukomplet komp.I ja ne napisa nista manje nego ti,ali mislim da ce ti ovo pomoci.

Učlanjen(a)
21.12.2013
Poruka
162
Aha, hvala. Probacu ja da nabavim napajanje ili da odnesem nekom da ga ispita. pa cu videti onda.

Učlanjen(a)
21.12.2013
Poruka
162
I malo pre sam uspeo da ga upalim par puta.. iskljucim nazad prekidac pa ga iskljucim iz struje pa ukljucim i tako sam radio i upalim ga nekako, ali ne daje sliku samo rad malo i ugasi se sam odjednom i posle ne moze da se upali, da nije crkla maticna ili sta bi moglo biti?

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.438
Da ali je bio iskljucen na prekidacu.Inamesteno pravilno da se faza prekida kada se gasi,ali ono otislo na uzemljenje.A kod tebe je to cudna stvar tako da moze biti vise problema od samog napajanja.Ne bih te plasio ali bi bilo dobro da je samo napajanje otislo ili oslabilo pa nema dovoljno napona da sprovede preko maticne do HDD-a

Učlanjen(a)
21.12.2013
Poruka
162
Tome se i ja nadam. Ispitacu napajanje pa cu da vidim. Ako je ispravno onda mogu da se pozdravim sa njim

Učlanjen(a)
08.07.2014
Poruka
1
Kod mene se duzi period racunar sam pali svako jutro oko 7h.
Ne znam sta bi mogao biti problem, da li u podesavanjima?

Učlanjen(a)
09.07.2014
Poruka
18
Za Mare1408 koja je maticna ploca u pitanju proizvodjac,BIOS se razlikuje.
Za Radusinko : Testiranje napajanja zna da bude veoma opasno zato neraditi nista ako niste sigurni u ono sto radite jednostavnije je rezernim delovima ukoliko imate uslova.
Ili pregledati strucno lice koje je kvalifikovano za takvu vrstu posla.

Natrag