Problem sa kompjuterom

Učlanjen(a)
22.09.2010
Poruka
38
Pisao sam u jednoj temi da sam imao problem sa jutjubom. Sad imam veći problem sa kompjuterom. Kad pustim neki film u avi ili mp4 formatu na hard disku slika ukoči pa moram da restartujem kompjuter. Povremeno igram jednu staru igricu koja zauzima samo 832 KB i ona ukoči pa moram da restartujem kompjuter. Kad čitam neki tekst na internetu posle sat vremena ukoči pa moram da restarujem. Ranije nisam imao takve probleme. E sad neznam da li imam virus ili je Windows XP koji koristim toliko dotrajao pa stalno koči?

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.767
Win ne može da bude dotrajao, ali komp može. Imam računar star preko 15god na kome imam XP, Win7 i Win 10, i sve radi ekstra. Ali bio je ozbiljan komp sa jakim i kvalitetnim komponentama. I sada je ozbiljan.

Takvi simptomi nisu ni win ni virusi ... ukazuje na pregrevanje video kartice i/ili CPU-a. Možda i kada poraste opterećenje sistema nemaš dovoljno struje. Ima još gomila drugih stvari
Kreneš od
- zamena termalne paste na procesoru i grafičkoj, pažljivo čišćenje od prašine
- provera da nema naduvanih kondenzatora na ploči, provera napajanja ...
- pa tek onda, ako se problem nastavlja, ide apdejt drajvera sistema i grafičkog drajvera (tj poslednji dostupni za XP), čišćenje sistema od multimedijalnih kodeka i instalacija svežih, ubacivanje nekog modernog brozera koji podržava XP (npr Supermium)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.392
Pisao sam u jednoj temi da sam imao problem sa jutjubom. Sad imam veći problem sa kompjuterom. Kad pustim neki film u avi ili mp4 formatu na hard disku slika ukoči pa moram da restartujem kompjuter. Povremeno igram jednu staru igricu koja zauzima samo 832 KB i ona ukoči pa moram da restartujem kompjuter. Kad čitam neki tekst na internetu posle sat vremena ukoči pa moram da restarujem. Ranije nisam imao takve probleme. E sad neznam da li imam virus ili je Windows XP koji koristim toliko dotrajao pa stalno koči?
Ili je problem sa grafikom,ili ti se osusila pasta na CPU i nakupilo prasine na kuler.

Učlanjen(a)
28.12.2011
Poruka
221
Nije mi bas jasno na sta se misli pod "koči", da li "šteka", usporava ili zaledi. Kod mene se desavalo (na starom kompjuteru sa 512 MB RAM memorije) kada je jedna plocica od 256 MB prestala da radi da sve sto radim uspori, šteka ali ne zaledi.

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.392
Nije mi bas jasno na sta se misli pod "koči", da li "šteka", usporava ili zaledi. Kod mene se desavalo (na starom kompjuteru sa 512 MB RAM memorije) kada je jedna plocica od 256 MB prestala da radi da sve sto radim uspori, šteka ali ne zaledi.
Hoce da se desava da baguje kom i kada je modul RAM memorije pri kraju.Radi,ali prekida.Retko kad hoce on da rikne bas odjednom,sem ako kroz slot ne proleti neka jaca struja.

Učlanjen(a)
23.10.2015
Poruka
441
HWinfo ce ti odagnati sumnje oko pregrevanja komponenti,
HDD sentinel oko bad sektora,
Furmark oko video kartice,
Memtest86 oko ram memorije,
Malwarebytes oko spawarea-a, malware-a....

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.392
HWinfo ce ti odagnati sumnje oko pregrevanja komponenti,
HDD sentinel oko bad sektora,
Furmark oko video kartice,
Memtest86 oko ram memorije,
Malwarebytes oko spawarea-a, malware-a....
Pitanje je da li moze da uradi ta ispitivanja softverski,kada mu baguje komp.Sve to moze da se ispita polako deo po deo fizicki.

Natrag