Problem sa DVD ROM, nema ga

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
29
Pozdrav svima,
drug mi ima kompjuter i na njemu dva DVD ROM-a, jedan je obican citac a drugi je RW. E sad problem je u tome sto je od jednom nestao RW (nema ga u opšte kad se udje na my computer) a onaj obicni citac nece da cita ni jedan disk.
Najveci je problem sto se ne moze uraditi BOOT sa ni jednog od njih, da formatira hdd i da postavi novi sistem kako bi to resio.
Sta bi to moglo da bude??

Član
Učlanjen(a)
26.11.2009
Poruka
156
Da li radi uopće (da li ima struje u njemu, da li otvara ladicu na pritisak)?
Jeste li provjerili kablove i jumpere?

Treba prvo otkriti je li problem u softveru ili hardveru!

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
29
radi sve, ima struju, otvara ladicu, sve radi normalno. Nista nije promenjeno od onog statusa kad je radilo. Sve je na istom mestu.
Ali jednog nema a drugi ne cita nista.

Član
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poruka
1.859
Prvo probaj da prebacis buksnu sa prvog dvd citaca na na drugi,onda probaj dali ce da butuje,ako butuje crkao ti je dvd citac (99%)je to.Samo zameni drugi citac oni su oko 2500 din.Do toga dolazi zato sto je disk ostecen koji se stavlja u citac ili je jednostavno se nakupio prasine i zaribao(ciscenje je veoma pipavo sa mogucnoscu da opet neradi).KUPI NOV mpj ti je savet.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
29
Ali nema mi ni RW-a, nemoguce da su crkli oba odjednom.
Problem je taj sto se i meni slicna stvar desila, tj. imam dva RW-a i odjednom nisu mogli da citaju nista (samo nekad neki CD RW, kad se ubaci nesto drugo samo sistem zasteka nista se ne moze raditi, pa odkoci pa opet zakoci i sve tako, a kad se restartuje sistem onda ne steka dok ne ubacim neki dvd ili cd), ali sa jednog se nije mogao ni BOOT raditi a sa drugog na svu srecu jeste i onda sam oborio sistem i mislim da onaj nije odmah proradio ali dok sam snimao drivere za maticnu i ostalo on je proradio i sad moze i BOOT i sve da citao kao i pre. Tako da sam mislio da je onaj jedan skroz crknuo, ali nije.
E sad ako niko nezna sta je to zna li kako bi mogao podici sitem na drugi nacin, ako mi ne rade oba DVD ROM-a???

Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
Kako su ti vezani DVD-RW i DVD rom......u odnosu na HDD...? Da li su ti oba ( primarni i sekundarni ) prikljucka zauzeta...na maticnoj..?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
29
prikljuceno mu je kako treba, radilo je tako nekoliko godina, sve je islo kako treba dok odjednom izgleda virusi nisu zavladali ili stavec. Ima dva hdd i dva citaca (jedan je rezac, ali njega vise nema, ne prepoznaje ga kompjuter). zauzeta su oba primari i secundary, jedan sa hdd-ovima a drugi sa rom-ovima. ponavljam sve je radilo fino, ali odjednom. a i pogledajte gore sta se meni dogodilo pa sad radi sve. ali on ne moze da boot-uje.

Član
Učlanjen(a)
20.06.2010
Poruka
1
To se meni desilo nedavno, jednostavno je nestao DVD ROM. Kod mene je bio problem sto sam instalirala nesto, sad da li antivirus ili winamp ili bog te pita sta, stvarno se ne secam, ali 1000% je uticalo na nestajanje DVDR-a. Kada sam deinstalirala to NESTO sve se vratilo na normalu... I koga god sam pitala sto se to desilo - niko nije znao da mi kaze! :)

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Probaj da resetujes BIOS, vadjenjem baterije i prespajanjem dzampera na ploci za CLEAR CMOS...
I kada budes ponovo prikljucio kabel od napajanja, prvo idi u BIOS i pusti da sam (Automatski) iscita Drive-ove, to je prva paleta podesavanja u BIOS-u (CMOS Features), udji u nju i podesi da ih iscita.
Iskljuci Floppy obavezno, da ne bi boot-ao sa njega

Natrag