Problem sa DVD narezivanjem

Član
Učlanjen(a)
09.04.2012
Poruka
185
Ovako htio sam sebi narezati butabilni linux sa Power ISO ali imam problem ne prepoznaje mi DVD . Tacnije izadje mi ova poruka " media detect failed or no media in the drive " .

Primjetio sam kada ubacim prazan DVD da uopste nema memorije ali kad ubacim obicni CD-r prikazuje mi memoriju ali je CD-r premalen da bi na njega sta sistem. Imam 5 DVD-ova i nijedan nece . Da li je problem sa mojim citacom ili nesto drugo jer do prije par dana je super sve radilo mislim da je nesto do sistema . I da napomenem kad ubacim DVD na kojem ima sadrzaja lijepo ga ucita i sve radi .

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.397
Otisao opticki uredjaj.Ja imam DWD ROOM koji je radio normalno sve i citao i rezao obe vrste diskova.Kasnije je ocitavao DWD i samo originalne CD-ove i na kraju je prestao da ocitava uopste bilo kakve CD-ove samo DWD-ove i morao sam da ga odstranim.Mozes da probas da ga otvoris,ali samo ako si vican i da ocistis laser sa stapicem za usi i apotekarskim alkoholom.Ja sam tako jedan vratio u normalu,a drugi i dalje ocitava sam jednu vrstu CD-ova.A i procitaces na dosta mesta po forumimada su opticki uredjaji potrosni materijal i da se cesto menjaju u posledne vreme.

Član
Učlanjen(a)
18.06.2012
Poruka
1.272
Ovako htio sam sebi narezati butabilni linux sa Power ISO ali imam problem ne prepoznaje mi DVD . Tacnije izadje mi ova poruka " media detect failed or no media in the drive " .

Primjetio sam kada ubacim prazan DVD da uopste nema memorije ali kad ubacim obicni CD-r prikazuje mi memoriju ali je CD-r premalen da bi na njega sta sistem. Imam 5 DVD-ova i nijedan nece . Da li je problem sa mojim citacom ili nesto drugo jer do prije par dana je super sve radilo mislim da je nesto do sistema . I da napomenem kad ubacim DVD na kojem ima sadrzaja lijepo ga ucita i sve radi .

Pogledaj u device menadzeru u kom modu je namesten rezac pio ide itd
Probaj deinstaliraj ga iz device menadzera pa zatim restartuj komp da ga naknadno instalira!
U biosu ako je na ahci prebaci u ide!
Pogledaj na napajanju kako je rezac prikacen da li je samostalan ili deli granu sa jos nekim uredjajem
ako deli stavi ga da bude samostalan!
Ako si vican tome otvori ga pa ga malo ocisti mozda se samo nakupio prasine!

Član
Učlanjen(a)
27.12.2009
Poruka
175
Probaj sa nerom, da vidis da li je do softvera, mada kako neko rece gore to je potrosna roba i stalno se kvare, bar nisu skupi!

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.084
U slucaju da je otisao cd/dvd-rom koristi neki program da ubacis linux na usb, probaj sa unetbootin, ili mozes koristiti xboot ili yumi multiboot. Posle toga samo namesti da boot-uje sa usb.

Učlanjen(a)
22.11.2013
Poruka
37
Ja sam sličan problem imao sa cd-om. Već bio izludio da bi na kraju shvatio da dva nova cd-a koja sam kupio oba imaju tvorničku grešku probao sasvim deseti cd i sve je radilo. Možda ne bi bilo loše i tu mogućnost provjerit.

Natrag