Problem sa aplikacijom napravljenom u Clipper-u

Član
Učlanjen(a)
24.03.2012
Poruka
2
Pozdrav svima.

Imam jedan problem, pa ako neko zna, neka mi pokuša pomoći.
Na računaru imam os windows xp.
Prije par godina, od kolege sam dobio programčić napravljen u Clipper-u, u kojem je kolega na neki način stavio vremenski rok upotrebe programa.
Nakon isteka tog roka, aplikacija se ne može pokrenuti, te mi je on produžavao rok upotrebe ubacujuči neku šifru ili na način da je brisao neki fajl u windowsu.
Program mi nije nešto bitan, ali me jaaaaako zanima na koji način je stavio vremensko ograničenje upotrebe aplikacije.
Da li je to ubačeno prilikom izrade aplikacije u Clipper-u u sam program ili se upotreba neke aplikacije može podesiti (ograničiti na određen rok upotrebe) u Windowsu, pošto sam zapazio da nekad obriše nešto iz Windowsa???

Hvala!

Član
Učlanjen(a)
26.07.2012
Poruka
455
takva vrsta zaštite se vrlo jednostavno napravi u bilo kom programu! prilikom prvog pokretanja programa, program ispituje da li u "nekom" folderu (obično se poziva na neke sistemske foldere koji se ne smiju brisati!) postoji fajl "taj i taj", ako ne postoji onda ga program napravi sam. fajl može biti bezveznog naziva i bezveznog sadržaja, uopće nije bitno! prilikom sledećeg startovanja programa, on opet proverava da li postoji taj fajl i ako postoji kog datuma je formiran, ako je proteklo 365 dana od tog datuma prekida program! na tu foru radi taj način zaštite! a taj tvoj frend zna koji je to fajl i samo ladno dođe obriše ga i ti ponovo možeš raditi godinu dana! što se tiče kakvih promene u samom exe programu to zaboravi jer bi to moralo da se radi u assembleru a danas ti to jako malo ljudi zna uraditi! sorry

pozz!

Natrag