Problem matičnih knjiga rešavamo kao Srbija

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Problem matičnih knjiga rešavamo kao Srbija

Izvor:
Novosti.rs

Ministarka lokalne samouprave, govori o unapređenju administracije. Matične knjige po receptu iz Srbije. Procenjuju se zimske štete.

BANjALUKA - Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS, kaže, za "Novosti", da opštinske komisije širom RS ubrzano pripremaju izveštaje o štetama izazvanim zimskim nepogodama.

rs-lejla-resic_310x186.jpg

- Pre desetak dana komisije su krenule u posao i očekujemo da će vrlo brzo to biti urađeno. Čim dobijemo rezultate, Vlada RS započeće proces pomoći opštinama. U ovom trenutku je teško reći kolike su štete, jer još nemamo zvanične podatke iz opština. Vlada je već pomogla opštine sa 580.000 maraka, a stigle su i brojne donacije u gorivu.

* Potpisali ste memorandum o saradnji sa resornim ministarstvom Srbije. Šta to donosi RS?

- Mi smo i do sada od resornih ministarstava Srbije preuzimali pozitivna zakonska rešenja. Tu pre svega mislim na zakon o matičnim knjigama. Takođe, imamo dosta dodirnih tačaka u procesu reforme javnih uprava.

* Da li možemo rešiti konačno problem uređenosti matičnih knjiga, kao što je urađeno u Srbiji?

- Problem sređivanja matičnih knjiga je veliki i već pet decenija nije rešen ni u Srbiji niti kod nas. Mi smo za dve godine, koliko je zakon na snazi u RS, a koji smo preuzeli od kolega iz Srbije, napravili veliki iskorak. Svi matičari u RS su položili stručni ispit. Na taj način smo ih uputili da se upoznaju sa zakonskim odredbama. Srbija je otišla jedan korak dalje od nas. Oni su propisali da novi matičari moraju imati visoku stručnu spremu i mi smo razmišljali u tom pravcu.

* Šta još možete naučiti od kolega iz Srbije?

- Imamo puno elemenata za saradnju. Sva ta iskustva vezana za evropske integracije nama će dobro doći da ih upoznamo. S druge strane, Srbiji se sviđa kako je RS zakonom odredila broj odbornika, što bi oni želeli da preuzmu i primene.

* Često je na udaru javnosti administracija, pogotovo na lokalnom nivou. Kako je unaprediti?

- Mi pokušavamo da to rešimo u jednom procesu. Nije nužno da će smanjenje ljudi u administraciji dovesti do efikasnijeg funkcionisanja. Bitno je opredeljenje Vlade RS da stvori efikasnu i obučeniju službe državne administracije.

* Šta to konkretno znači za stanovništvo?

- Želimo da kada građani dođu na šalter mogu što više posla da završe na jednom mestu, a ne da moraju da hodaju od službe do službe.

Natrag