Šta je novo?

Prirodna sredstva za dezinfekciju i čišćenje prostora

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
52
Za one koji za čišćenje i dezinfekciju ne vole da koriste hemiju, prirodna sredstva za dezinfekciju i čišćenje prostora.
Ovaj i još mnogo korisnih tekstova na sajtu Firme iz Srbije

Prirodna sredstva za dezinfekciju i čišćenje prostora

prirodna-sredstva-za-ciscenje.jpg

U borbi sa opakim virusom

Koronavirus, koji se velikom brzinom i za kratko vreme proširio planetom, u mnoge od nas je uneo nemir i paničan strah da nećemo uspeti da se zaštitimo. Zbog toga su, za nekoliko dana, mnoge radnje ispražnjene, a apoteke ne mogu da nabave dovoljne količine maski, alkohola, asepsola i ostalih sredstava za ličnu zaštitu.

Kao po navici, skoro pa prepušteni sami sebi, prelazimo na plan B. A to su prirodna sredstva za dezinfekciju i čišćenje prostora. Ili bolje rečeno da li se možemo snaći i na drugi način ako ne možemo u apotekama naći potrebna sredstva za dezinfekciju?

Plašeći se zaraze, mnogi ovih dana kupuju velike količine ovih sredstava, kućne hemije, ali i hrane koja može duže da stoji. Sve u strahu da će pandemija korona virusa potrajati i da osnovnih namirnica kasnije neće biti.

Spas nam stiže iz prirode

Upravo tako! Neka od sredstava koje sami možemo da napravimo u kućnoj radinosti podjednako su delotvorna, a mnogo manje agresivna i potpuno neškodljiva. Lično, već godinama, površine u svom stanu čistim:
  • sodom bikarbonom,
  • alkoholnim sirćetom,
  • eteričnim uljima i
  • morskom solju
pa provereno znam da deluju.

Lekari kažu: „Perite ruke što češće“

U svim medijima ovih dana konstantno čujemo da je najbolja prevencija često pranje ruku. To je prvo što možete da učinite za sebe. Postoje i antibakterijski, kao i sapuni sa jonima srebra, mada su sasvim zadovoljavajući i oni obični.

Ono što možete dodatno da uradite je da, ako koristite tečne sapune za pranje ruku, u bocu sa sapunom dodate 10-15 kapi eteričnog ulja čajevca. Ovo ulje možete da kupite u bilo kojoj apoteci ili bolje snabdevenoj parfimeriji.

Za čišćenje ravnih površina

213276512.jpg

Ako želite da napravite sredstvo koje će vam poslužiti za čišćenje ravnih površina, u flašu sa raspršivačem od ½ litra sipajte destilovanu vodu u koju ste dodali 20-tak kapi eteričnog ulja čajevca. Imaćete sredstvo za brisanje svih površina u stanu, bićete zaštićeni, a pritom, nećete biti izloženi štetnom uticaju hemije. U istu flašu možete dodati i 40 kapi eteričnog ulja limuna, koje će pojačati dejstvo ovog sredstva i učiniti da vaš dom uz to i predivno miriše.

Očistite i vazduh


Rastvor destilovane vode i čajevca možete da koristite i za dezinfekciju vazduha u prostorijama. Naravno, dobro je da češće luftirate prostor u kome boravite, a da povremeno, u toku dana, isprskate vazduh ovim rastvorom. Isti rastvor možete da koristite i u svom automobilu. Prečišćivač vazduha na bazi fotokatalize će obezbediti da vaše prostorije budu očišćene od raznih zagađenja, duvanskog dima, ali i mnogih virusa i bakterija.

Važan začin, 2 slova - SO

Za brisanje podova, dovoljno je da u toplu vodu dodamo 2 kašike morske soli, a zbog mirisa, može i nekoliko kapi eteričnog ulja limuna. Vaši podovi će biti dezinfikovani, čisti i mirisni. Solju možete da očistite i drvene površine u kuhinji, kao što su radne površine, daske za seckanje, stolovi i stolice.

Za blistav pogled kroz prozor

Ako želite da operete prozore i ostale staklene površine u stanu, a da pritom budu i dezinfikovani, dovoljno je da napravite rastvor vode i alkoholnog sirćeta. U flašu sa pumpicom od ½ litra sipajte 1 dl sirćeta, dopunite vodom, zatvorite je i promućkajte. A ako vam se ne dopada kako miriše, dodajte malo eteričnog ulja narandže, limuna, mente ili lavande.

Soda bikarbona, lek i sredstvo za čišćenje

Soda bikarbona je sredstvo koje svi imamo u kući, a koje ima višestruku primenu. Osim što se koristi u lečenju različitih oboljenja pa čak i malignih bolesti, soda bikarbona je odlična za dezinfekciju svih površina u stanu, pa tako i kupatila.

Dovoljno je da jednu šolju sode bikarbone pomešate sa malo vode, koliko da dobijete pastu, pa njom namažete a onda istrljate površine u kupatilu. Zbog lepšeg mirisa i dodatne delotvornosti, u ovu pastu možete da dodate i nekoliko kapi limuna ili eteričnog ulja citrusa, a za uklanjanje kamenca, malo sirćeta.

I zato, ne brinite...

Jer, kao što vidite, čak i ako ne stignete na vreme da kupite sredstva za dezinfekciju, postoje sredstva od kojih većinu već imamo u kući, a koja sve to mogu da urade na prirodan i neškodljiv način.

Održavajte svoj životni i radni prostor prirodnim sredstvima i trudite se da lepim mislima, preventivnim uzimanjem vitamina i zdravom ishranom očuvate svoj imunitet, zdravo telo i vedar duh.

A ako imate još koju ideju, kako da se na prirodan način zaštitimo od virusa pa i korona virusa, podelite to sa nama jer, zajedno smo jači.

Jelena Todorović
Firme iz Srbije
 
Top