Prijateljstvo iznad svega

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.034
08. 05. 2010
PRESS

Prijateljstvo iznad svega

Ljudi doživljavaju veću traumu posle prekida prijateljstva nego ljubavne veze. Osećanje dužnosti i etika odnose prevagu nad seksualnom povezanošću.

prijateljstvo.jpg

Jedno nedavno sprovedeno istraživanje u Britaniji baca novo svetlo na međuljudske odnose i seksualnost. Naime, dokazano je da su prijateljske veze toliko duboke da kada se one prekinu, ljudi to doživljavaju kao mnogo veću traumu nego prekid s višegodišnjim partnerom. Ovo je posebno naglašeno kod žena, koje će lakše ostaviti dečka nego što će prekinuti odnose sa nekom od svojih prijateljica.
Istraživanje je vodila profesorka Kerol Smart s Univerziteta u Mančesteru, koja je naglasila da ovo dokazuje da je kod ljudi možda jače izražen osećaj za etiku prijateljstva nego seksualna povezanost.
- Postoji jedno snažno osećanje dužnosti koje je zaista teško prekinuti. Etika prijateljstva vrlo je snažna i zbog nje ono vrlo teško može da se prekine, čak i kada prestane da bude zabavno i skladno, jer često upravo sami sebe krivimo zbog takvog stanja - kaže Smart.
Ona je dodala da takozvani platonski odnosi mogu čak da postanu stresni i ugrožavajući, ali ipak, mnogo ljudi će vrlo teško takav odnos i da prekine. Radije će, tvrdi profesorka Smart, pokušati da na sve moguće načine izgladi nesuglasice i obnovi prijateljstvo.
Ovim istraživanjem dokazano je i da će ljudi koji se i odluče na prekid prijateljstva retko kada to da učine u jednom potezu i naglo, već će radije postepeno da smanjuju intenzitet druženja.
Nadalje, istraživači tvrde da ostavljeni prijatelj teže to podnosi nego kada bi ga ostavio partner. Ljudi u takvim situacijama često sami sebe preispituju da nisu nešto pogrešno uradili i proces oporavka mnogo je duži i bolniji nego u slučaju klasičnog ljubavnog raskida.
Redovno dolazi i do gubitka samopouzdanja, kao i depresije, a može da se javi i osećaj bezvrednosti koji kasnije, osim što ugrožava druga prijateljstva u budućnosti, ugrožava i ostala područja života.
Istraživanje je uključivalo 200 ljudi i jedno je od najvećih u svetu takve vrste. Sociolozi su tako potvrdili da platonske veze ređe pucaju od romansi li brakova. Ovome ide i u prilog statistika koja govori da se gotovo svaki treći brak razvodi, dok su prijateljstva ipak mnogo trajnija.
Istraživanje je uključivalo i jednu zanimljivost, a to je kako okolina utiče na prijateljstvo i kako promena stanovanja utiče na sećanje na prošlo prijateljstvo.
Posle ovoga može slobodno da se kaže kako bi bilo dobro da vezu ne zasnivamo samo na seksu i romantičnim osećanjima. Umesto toga, važno je uključiti i osećanja vezana za zajedničko partnerstvo kroz život i osećaj dužnosti jednog prema drugom. Dobro je imati neku čvrstu osnovu oko koje bi veza trebalo da se vrti kako ne bi postala podložna protoku vremena.

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064

Pre dve godine upravo mi se desilo da prekinem dugogodisnje prijateljstvo. Naime radi se o osobi sa kojom sam isla u skolu, provela svoju mladost,do nekog zrelog doba. Moja prijateljica je meni bila kao druga sestra (rod rodjeni),znale smo jedna drugu kako disemo.Nemogu da kazem da je vreme ucinilo svoje, ali mogu da kazem da se vremenom ljudi menjaju,sto sam dugo poricala u vezi ovog prijateljstva. Ono sto vise nisam htela da prastam je nemar i otudjenje kad je moja prijateljica posle duzeg vremena dobila posao i vise nije imala vremena za nas.Za svo to vreme ja sam radila i uspevala da odrzim kontakt bez obzira na obaveze. Pocele su da se desavaju neke stvari koje nisam vise mogla da podnesem i jednostavno cekala da vidim kad ce naci malo vremena za mene. Posto sam cekala ja, cekala iona da se ja javim, na kraju se niko nikome nije javio, i tu je bio kraj. Ono sto sam ustvari htela da kazem je bol koju dozivite kad se okonca jedno takvo prijateljstvo, skoro dva meseca sam patila kao da mi je neko najblizi umro. Onda je doslo do prihvatanja cinjenice da stvari stoje kako stoje,i dalje vam nije svejedno ali ni priblizno kao na pocetku. Posebo sam ponosna na sebe sto sam uspela da na nase prijateljstvo gledam kao na nesto lepo sto mi se uzivotu desilo, prijateljicu nisam zbog toga sto nam se desilo "zamrzila", rado je se setim,i pamtim po samo dobrim stvarima. Cesto dobijem zelju da joj nekako stavim do znanja da bez obzira sto me je toliko povredila,samo kazem da je ne mrzim, da mi je bila draga.

[/QUOTE]

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Pre dve godine upravo mi se desilo da prekinem dugogodisnje prijateljstvo. Naime radi se o osobi sa kojom sam isla u skolu, provela svoju mladost,do nekog zrelog doba. Moja prijateljica je meni bila kao druga sestra (rod rodjeni),znale smo jedna drugu kako disemo.Nemogu da kazem da je vreme ucinilo svoje, ali mogu da kazem da se vremenom ljudi menjaju,sto sam dugo poricala u vezi ovog prijateljstva. Ono sto vise nisam htela da prastam je nemar i otudjenje kad je moja prijateljica posle duzeg vremena dobila posao i vise nije imala vremena za nas.Za svo to vreme ja sam radila i uspevala da odrzim kontakt bez obzira na obaveze. Pocele su da se desavaju neke stvari koje nisam vise mogla da podnesem i jednostavno cekala da vidim kad ce naci malo vremena za mene. Posto sam cekala ja, cekala iona da se ja javim, na kraju se niko nikome nije javio, i tu je bio kraj. Ono sto sam ustvari htela da kazem je bol koju dozivite kad se okonca jedno takvo prijateljstvo, skoro dva meseca sam patila kao da mi je neko najblizi umro. Onda je doslo do prihvatanja cinjenice da stvari stoje kako stoje,i dalje vam nije svejedno ali ni priblizno kao na pocetku. Posebo sam ponosna na sebe sto sam uspela da na nase prijateljstvo gledam kao na nesto lepo sto mi se uzivotu desilo, prijateljicu nisam zbog toga sto nam se desilo "zamrzila", rado je se setim,i pamtim po samo dobrim stvarima. Cesto dobijem zelju da joj nekako stavim do znanja da bez obzira sto me je toliko povredila,samo kazem da je ne mrzim, da mi je bila draga.
Zašto čekanje? Nesuglasice je bolje rešiti razgovorom,ako se ima razumevanja i "petlje" reći to u lice...

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Ja sam cekala jer sam bila povredjena, ona zbog grize savesti,razgovora je bilo. Razocarana cinjenicom da je nase prijateljstvo stavila na listi vrednosti po meni vrlo nisko,odlucila sam da ne dajem sebe ni svoje vreme vise osobi koja to ne ceni.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
U toku svog zivota .....prosecan covek sretne od 2500 do 3000 ljudi ( zena i mskaraca )........a od tog silnog broja .....stekne samo nekoliko " Stvarnih prijatelja " ( koji bi bukvalno stavili ruku u vatru zbog nje-ga ) . Takve prijatelje mozete prebrojati sa svojih deset ili pet prstiju na svojim rukama. Prva dva su " Vasi roditelji "..yes3...pa " Stvarni prijatelji "...yes3.i na kraju vas bracni " Drug ".yes3
Kad izgubite " Stvarnog prijatelja".......izgubili ste i deo svog zivota.......yes3

Natrag