Prevareni žiranti duguju više od 200 miliona KM

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Prevareni žiranti duguju više od 200 miliona KM

Izvor: Nezavisne novine Dragan Sladojević - 27.01.2011 23:00

slitunain.php

BANJALUKA - Više od 200.000 bh. građana vraća tuđe kredite, podatak je Udruženja za zaštitu žiranata BiH.
Prevareni žiranti kažu da je teško precizirati koliko u prosjeku svaki od njih duguje, te dodaju da ima i onih čiji dug iznosi na desetine hiljada maraka, pa čak i više. Međutim, ukoliko se uzme da svaki ima otplatiti minimalno 1.000 maraka duga, dođe se do proste računice da njihov dug iznosi više od 200 miliona maraka.
Nenad Mirković, predsjednik Udruženja prevarenih žiranata regije Prijedor, kaže da žirani zbog njihovih finansijskih problema posataju robovi. Naglašava da ukoliko njihove nedaće ne počnu rješavati žiranti neće moći izdržati pritiske.
"Iz dana u dan se broj žiranata koji su prevareni povećava. Javljaju mi se ljudi, ne znaju šta će, hoće da se ubiju. Vjerujte, ogroman je broj onih koji duguju i više od 20.000 maraka. Jedan od njih sam i ja. Imam da otplatim još 65.000 maraka tuđeg kredita", ističe Mirković.
Član Udruženja za zaštitu žiranata BiH Srđan Tekić rekao je da se među prevarenim žirantima nalazi i veliki broj onih koji o ovom slučaju teško govore, jer su zaposleni u privatnim preduzećima i podižu kredite za poslodavce.
"U BiH ima više od 200.000 prevarenih žiranata, među kojima i onih koji o tome ne mogu da pričaju. Rade u privatnim firmama kod poslodavaca koji su u bankama već prezaduženi, te traže od radnika da za njih podižu gotovinske kredite ili da stavljaju vlastitu imovinu pod hipoteku. Strahujući da ne izgube posao, radnici to i prihvataju", rekao je Tekić.
Gordana Duvnjak iz Zvornika jedna je od prevarenih žiranata, a njen dug banci iznosi na desetine hiljada maraka.
"Bila sam žirant radnom kolegi na iznos od 55.000 maraka, te još jednom, koji duguje oko 1.200 maraka. Kada su oni prestali da isplaćuju svoje kredite, moj život se pretvorio u pakao. Imam bolesno dijete i za njegovo liječenje trošim gotovo cijelu platu, a kako ću izmiriti tuđe dugove banci, ni sama ne znam", ističe ona.
U Udruženju banaka BiH, pak, tvrde da je broj kreditnih partija gdje žiranti vraćaju kredite krajem septembra prošle godine iznosio 5.579.
"Trebalo bi da žiranti, koji iznose cifre da ih je na stotine hiljada prevareno, navedu izvor za tu informaciju. Neodgovorno je takav podatak davati bez uportišta", navode u ovom udruženju.
U bankama tvrde da posvećuju pažnju svim klijentima, te ocjenjuju da je obezbjeđivanje kredita kroz instituciju žiranata najjeftiniji oblik garancije.

Natrag