Pretučena profesorka: Pomislila sam da će me ubiti

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Ispovest Vilme Grebenarović

Pretučena profesorka: Pomislila sam da će me ubiti

Izvor: Blic Nikola Šević | 22. 12. 2010. - 00:02h | Foto: A. Stanković

Beograd - Jedan od dvojice mladića mi je prišao i vikao: „Kome ćeš ti da objašnjavaš i sudiš nesrećnice?„! Pesnicom me je udario u obraz, da bi me kada sam pala, šutirao u glavu. Bili su skroz u crnom sa fantomkama na glavama i oči koje sam jedino videla bile su pune besa i mržnje - priča za „Blic” Vilma Grebenarović (51), profesorka geografije u XII beogradskoj gimnaziji u Ulici vojvode Stepe, koju su u ponedeljak nešto posle 19.30 na parkingu iza škole pretukla dva mladića.
102187_1002profesorkafotoastankovic_f.jpg

Još u strahu: Vilma Grebenarović

Napadači su, pre nego što je Vilma Grebenarović krenula kući, na profesorkinom „jugu” izbušili gumu, a kada je izašla iz vozila, krvnički su je napali iz mraka .

- Sve se odigralo u sekundi. Obojica mladića su bila visoka i onako maskirani delovali su zastrašujuće. Jedan je čuvao stražu, dok se drugi zatrčao ka meni i snažno me udario. Pomislila sam da mi nema spasa, da sam gotova - priča vidno uzrujana profesorka, koju smo posetili u njenom stanu

Napadnutoj profesorki prvi je u pomoć pritekao Rodoljub Simić, domar škole, koji se suprotstavio mladićima, ali ga je jedan odgurnuo i pobegao.

- Zar sam zaslužila da mi neko posle 23 godine rada u školi na ovaj način sudi? Plašim se za svoj i za živote moje dece. Prošle noći dok sam ležala sama u sobi u glavi su mi se pojavljivale slike napadača koji su me progonili. Napad na mene bio je isplaniran i verujem da je bio osveta zbog neke ocene. Bojim se kako ću da nastavim da radim u školi jer imam veliku traumu od napada - kaže Vilma Grebenarović i dodaje da su je nakon premlaćivanja zvali njeni đaci kako bi joj pružili podršku.

Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.068
agresija-v.jpg

Eskalacija napada đaka na nastavnike
Tek će da ih mlate!

Četvrtak - 23.12.2010

Napad na Vilmu Grebenarević (51), profesorku geografije u Dvanaestoj beogradskoj gimnaziji, koju su pre tri dana ispred te škole pretukla dva mladića, među prvima je u seriji ovakvih incidenata, koja bi mogli da uslede, upozoravaju stručnjaci.

“Štaviše, mogu se očekivati i teži slučajevi”, smatra psiholog i specijalista za maloletničku delinkvenciju Zoran Musterović, ukazujući na to da problem predstavlja to što su roditelji i društvo u celini zanemarili decu.
- Vreme promocije kriminala iz devedesetih uticalo je na obezvređivanje škole i uspeha, a roditelji kumuju tome jer očekuju od nastavnika da im vaspitavaju decu. Ni društvo nije uložilo dovoljno da se školstvo rehabilituje. Zato mislim da će repovi ove naše produžene tranzicije da dovedu do još sličnih, ako ne i drastičnijih primera - objašnjava ovaj stručnjak.
Ovakvu perspektivu vidi i psiholog-psihoterapeut Nebojša Jovanović.

.banner_text_link { text-align: right; }.banner_text_link a { font-size: 12px; color: rgb(204, 204, 204); }.banner_text_link a span { font-size: 10px; }.banner_text_link a:hover { color: rgb(102, 102, 102); } - Od lomljenja kostiju do ubistva je tanka linija. Šta bi bilo da ta žena ima slabo srce ili da su je udarili u neko nezgodno mesto? Za normalizaciju dece potrebna je normalizacija i uređivanje društva. E, od tog trenutka trebaće jedna ili dve decenije da se stvari ponovo postave na zdrave noge - smatra Jovanović, koji dodaje da na ovakve pojave utiču faktori poput društvene atmosfere u kojoj ne postoje autoriteti, ali i neretke situacije u kojima se sami nastavnici iživljavaju nad učenicima vređajući ih i deleći loše ocene.
Učenici i nastavnici Dvanaeste beogradske gimnazije i dalje su šoku posle brutalnog napada na profesorku Grebenarević. Kako je za “Alo!” rekla direktorka gimnazije Svetlana Miljenović, svi u školi su uznemireni i nadaju se brzom otkrivanju napadača i rešavanju ovog slučaja.
- Ovo je prvi događaj ove vrste u našoj gimnaziji, u kojoj se nikada ništa slično nije dogodilo. Svima nam je potrebno da napadači budu otkriveni - naglasila je direktorka Miljenović.
Forum beogradskih gimnazija najavio je za ponedeljak protest i privremeni prekid saobraćaja u ulici Vojvode Stepe gde se nalazi Dvanaesta beogradska gimnazija, čime žele skrenuti pažnju na to da ovakvi slučajevi ugrožavanja živote profesora i dovode do besmisla proces obrazovanja.
Policija i dalje intenzivno radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

Smrt nastavnice ugovorali na “fejsu”!

Da nasilje ove vrste nije samo srpski izum, pokazao je i slučaj iz Bjelovara u Hrvatskoj. Tamo su se učenici petih i šestih razreda jedne osnove škole na “fejsbuku” dogovarali da ubiju omrzlu im profesorku matematike!
Grupa je dogurala do 200 članova, a kako navodi lokalni list “Bjelovarac”, profesorka, nakon što je doznala za ove planove, nekoliko dana je izostala iz škole.

Izvor:Alo

Natrag