Pretučen vodič, učenici proveli noć zatvoreni u autobusu

LEGEND
Učlanjen(a)
28.04.2009
Poruka
19.784
Autor: Aleksandra Ž. Adžić | Foto:AP | 11.09.2009. - 08:05

Beograd - Učenike trećeg razreda beogradske Matematičke gimnazije na ekskurziji u Pragu ispred hotela „Albion“, u kojem su bili smešteni, juče u 2.30 sati napali su učenici srednjih škola iz gradova Hrvatskog primorja.

ceska-policija-x.jpg

U napadu je najgore prošao Saša K., vodič turističke agencije „Modena trevel“, organizatora ekskurzije. Đaci su, zahvaljujući pravovremenoj reakciji profesora i vodiča iz turističke agencije, prošli bez ikakvih povreda. Oni su stali između nasilnika i naših učenika, zaštitili đake Matematičke gimnazije i omogućili im da se vrate u autobus, gde su proveli tri sata čekajući da se vandali iz Hrvatske smire.
Učenici Matematičke gimnazije preksinoć su bili u diskoteci, do koje su odvezeni autobusom. Po povratku, u 2.30 sati na parkingu hotela, dok su izlazili iz autobusa sačekali su ih đaci iz hrvatskih škola.
- Naši učenici su se vraćali iz organizovane posete diskoteci. Na ulazu u hotel već ih je čekala grupa od pedesetoro dece, među kojima je bilo i devojčica iz Hrvatske, koje su bile pripite. U zasedi su čekali sat i po. Iz autobusa smo izašli vodič i ja, i đaci su krenuli za nama. Nekoliko đaka je izašlo, ali kada sam video masu koja je počela da vređa, peva ustaške pesme, okrenuo sam se prema đacima i rekao: „Brzo, nazad u autobus“. Raširio sam ruke da zaštitim decu koja su krenula da se vraćaju u autobus, da bi ih zaštitio od frontalnih napada nasilnika - priča za „Blic“ profesor Matematičke gimnazije, vođa puta.
On kaže da je u tom trenutku vodič Saša K. počeo da moli učenike iz Hrvatske da se smire, ali oni nisu reagovali.
- Sve to se dešavalo pred obezbeđenjem hotela koje nije reagovalo. Vodič ih je ponovo molio da se smire, ali su ga oni oborili i išutirali. Mene su zakačili, ali me nisu povredili. Pretpostavljam da su imali obzira zbog moje sede kose, dok je vodič mlad. U tom trenutku počinjem da vičem: „Zovite policiju“, i mladi nasilnici beže u hotel - nastavlja s pričom naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, taj mučki napad trajao je pet do sedam minuta. Policija je ubrzo došla.
- Obezbeđenje je reklo da nije reagovalo jer nije bilo krvi, a policija je od nas tražila da imenujemo nasilnike. Rekao sam: „Izvedite ih sve, ja ću da ih prepoznam“. Patrola je otišla, ali je došao naš konzul koji je obavešten o svemu, pa se policija vratila, i to s pojačanjem. Identifikovao sam jednog napadača i uzeli su njegove podatke - kaže ovaj profesor Matematičke gimnazije.
Sve to vreme učenici su bili u autobusu iz bezbednosnih razloga. U šest ujutru profesor je odlučio da đake uvede u hotel, ali im je rekao da do 11 sati ne izlaze iz soba i da budu zaključani. U međuvremenu, profesor, vodič i konzul su otišli u policiju i dali izjave o napadu. Profesor je tražio i suočenje s radnicima obezbeđenja hotela. Nakon izjava u policiji, vratili su se u „Albion“, a napadači iz Hrvatske u to vreme su bili van hotela. Naša deca su ušla u autobus i odvezena su u novi hotel „Top“.
- Najvažnije je da su deca dobro, niko nije povređen. I ekskurzija je nastavljena po planu. Ne znam šta je tu decu isprovociralo da nas napadnu. Možda to što je Hrvatska izgubila od Engleske u fudbalu, pa su tražili žrtveno jagnje, a to smo bili mi, đaci iz Srbije. Čak sam čuo da su ih iz nekog restorana, pre nego što su nas napali, izbacili jer su za vreme utakmice pravili nered - kaže profesor Matematičke gimnazije.
Inače, učenici Matematičke gimnazije na ekskurziju su krenuli u ponedeljak ujutro. Posetili su Beč, a u sredu su stigli u Prag. Iako su pojedini roditelji iz Beograda insistirali da se deca vrate sa puta, uz garancije škole i agencije oni će na ekskurziji ostati kako je planirano, i u Beograd se vraćaju sutra uveče.

Natrag