@skole , reci do koliko novaca bi mogao dati za gumu?
Radim malu kilometrazu, godisnje od 5000-7000km.
Zimske ili ljetne gume mogu trajati izmedu 8-10g, ako se radi mala kilometraza i naravno dubina ripne nesmije biti manja od 4mm.
Odlucio sam se prodati set felgi i zadrzati samo jedne te staviti cjelogodisnje gume.
Cjelogodisnje gume traju krace 4-6 godina, ali ako uzmem cijenu zamjene kotaca 2x godisnje, prostor za skladistenje ako morate platiti hotel za gume, po mojoj racunici su mi isplativije cjelogodisnje.
Placao sam ljetnu ili zimsku gumu u prosjeku 80-90eura, a cijelogodisnju sam uzeo malo kvalitetniju 100-110eura. Usteda nije velika , mozda 1 guma u 10godina,
ali kao sto sam rekao
-nemam zamjene 2x godisnje,
-nemoram odvojiti dodatni prostor za gume
-Inace vozim obicni obiteljski auto,
-brzine na autocesti ne prelaze 150km/h (vozim 130-140)
-jednom godisnje idem autoputom na odmor
-gradom se vozim kada idem u kupovinu, doktoru ili u posjet, rijetko na posao
-jednom mjesecno vozim obilaznicom grada 110-120km u 4 brzini (viši okretaji) radi toga da ga propusem
Što se tiće izbora guma kupujem danlop, mišelin ili gudjer ako naletim na premium, super!
Odabir gume je individualno, svatko vidi svoju racunicu. Naravno da osoba koja ima automobil vrijednosti 1000eura, nece staviti gume koje koštaju 150 eura komad.
Osim ako nije neki oldtajmer koji je restauriran. Mislim moze staviti ali pretpostavka je da covjek koji vozi auto od 1000eura mozda nema za dati 500-600eura za gume.
Moj auto je vrijednosti mozda 3000eura i ne mogu dati za felge sa gumama 1500eura jer mi ti novci trebaju za druge stvari, a ne zaradujem dovoljno da bi "tero bijesne gliste".