Preminuo Voki Kostić

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.040
Preminuo Voki Kostić

29. septembar 2010. 17:01 > 17:11

Istaknuti srpski kompozitor i pisac Vojislav Voki Kostić preminuo je danas u Beogradu, u 79. godini, posle duge i teške bolesti.

v184299p0.jpg

Voki Kostić je rođen 1931. godine u Beogradu i bio je jedan od najdarovitijih srpskih kompozitora. Komponovao je 93 dela ozbiljne muzike, kao i muziku za 67 filmova, 310 pozorišnih predstava, 20 TV serija, 40 TV filmova, 20 radio drama i mnogo balada. Objavio je 33 LP ploče, tri knjige i više od 35 naučnih radova, eseja i studija.

Kostićeva muzika iz pozorišnih predstava "Sveti Georgije ubija aždahu", "Oj, Srbijo, nigde lada nema", "Zabavi Ameliju", kao i muzika iz filma i baleta "Ko to tamo peva" predstavljaju antologijske vrednosti.

Visoki profesionalac u umetnosti, Kostić je osobenim stilom života plenio savremenike, a jedna od njegovih hedonističkih posveta životu su i kuvari, prožeti iskustvom, osobenim ukusom i domišljatošću.

Ispraćaj Vokija Kostića obaviće se u subotu, 2. oktobra, na Novom groblju u Beogradu, opelo počinje u 15.30 sati.

(Tanjug)

Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.040
Umro Vojislav Voki Kostić

BEOGRAD 30. 09. 2010
PRESS

Umro Vojislav Voki Kostić

Istaknuti srpski kompozitor i pisac Vojislav Voki Kostić preminuo je juče u Beogradu, u 79. godini, posle duge i teške bolesti.

VOKI-KOSTIC.jpg

Kad sam sam, slušam balet „Ko to tamo peva". Nekad se zapitam da li je moguće da sam ja to napisao ...
Voki Kostić, 2009.

Rođen je 21. septembra 1931. godine u Beogradu, u braku lekara Aleksandra i Smilje, nosilaca francuske Legije časti. Aleksandar je kao histolog, embriolog i seksolog 1921. bio pokretač osnivanja Medicinskog fakulteta u Beogradu, a Smilja, pedijatar, osnivač dečje klinike. Voki je u ratu izgubio brata Vanju, koji je 1942. poginuo u borbi protiv partizana. Nikad nije saznao gde mu je grob. Posle rata Kostić je u šesnaestoj godini sa drugovima, krijući to od roditelja, štampao i rasturao letke protiv komunista. Nakon hapšenja u zatvoru je proveo dve godine, a bio je osuđen na tri.

Ponosan na dva dela

Bio je jedan od najdarovitijih srpskih kompozitora. Komponovao je 93 dela ozbiljne muzike, kao i muziku za 67 filmova, 310 pozorišnih predstava, 20 TV serija, 40 TV filmova, 20 radio-drama i mnogo balada. Objavio je 33 LP ploče, tri knjige, i više od 35 naučnih radova, eseja i studija. Kostićeva muzika iz pozorišnih predstava „Sveti Georgije ubija aždahu", „Oj, Srbijo, nigde lada nema", „Zabavi Ameliju", kao i muzika iz filma i baleta „Ko to tamo peva" predstavljaju antologijske vrednosti.
Iz brojnog muzičkog opusa ponosio se samo muzikom za seriju „Vuk Karadžić" i balet „Ko to tamo peva".
- „Vuk Karadžić" je, sa Mikijem Manojlovićem, najbolje snimljena serija u istoriji televizije, a ja sam je obojio sa 15 sati izvanredne muzike. A komponovao sam muziku i za serije „Vruć vetar", „Balkanski špijun", „Bolji život"... Bilo je tu oko 600 kompozicija za sva pozorišta, pa za šezdesetak filmova, stotinak klasičnih dela, a i za oko 3.000 pesama kao što su, na primer, hitovi „Idu dani", „Za Beograd", „Ja sam ja, Jeremija"... - rekao je Voki prošle godine u intervjuu za „Politiku".
Zbog viška kilograma rešio je da oslabi, a budući da mu je kuvanje jedan od hobija, njegovo uspešno mršavljenje rezultiralo je i kultnom knjigom „Kako sam pojeo sam sebe". Visoki profesionalac u umetnosti, Kostić je osobenim stilom života plenio, a jedna od njegovih hedonističkih posveta životu su i kuvari, prožeti iskustvom, ličnim ukusom i domišljatošću.

Kulinarstvo je umetnost

- Prvi ručak sam napravio kad sam imao osam godina. Moje knjige su udžbenici ishrane, a ne obični kuvari. Gastronomi su bili poznati umetnici: Balzak, Rosini, Bojan Stupica, Arsa Jovanović, Muci Draškić, a Mocart se odmarao u kuhinji, uz šerpu i varjaču... Jer, kulinarstvo je umetnost - rekao je Voki.
Iako mu je pre šest godina amputirana desna noga, vredno je radio - u tišini.
- Poslednjih godina, posle amputacije noge, najčešće se prepuštam tišini. Ali, i sad radim, komponujem. Ima još mnogo muzike u meni, iako me je gubitak noge odvojio od osnovnih tokova života. Ipak, dogodi mi se, ponekad, kad sam sam, da slušam balet „Ko to tamo peva". To mi diže moral. Čak se nekad zapitam da li je moguće da sam ja to napisao - izjavio je Kostić.
Kao veliki ljubitelj boksa bio je i potpredsednik Bokserskog kluba „Crvena zvezda". Kostić je dobitnik statuete „Joakim Vujić" 2006. godine, Knjaževsko-srpskog teatra i „Johana Štrausa", najvećeg nemačkog priznanja u oblasti muzike.
Bio je u braku sa Verom, balerinom, novinarkom i reli-vozačem. Dece nije imao.
Ispraćaj Vokija Kostića obaviće se u subotu, 2. oktobra, na Novom groblju u Beogradu.

(R. J.)

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.040
Poslednji ispraćaj Vokija Kostića

03. 10. 2010 PRESS

Poslednji ispraćaj Vokija Kostića

Kompozitor, muzičar i gastronomski mag Vojislav Voki Kostić kremiran je juče na Novom groblju u prisustvu porodice, velikog broja prijatelja, poštovalaca i saradnika sa kojima je tokom višedecenijske muzičke karijere sarađivao na mnogobrojnim umetničkim projektima

voki.jpg

Oprostili se od slavnog kompozitora...
Vera Kostić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Radmilo Armenulić (gore), Petar Kralj, Tanja Bošković, Goran Paskaljević, Svetozar Cvetković i Jovan Ćirilov

Među onima koji su došli da odaju poslednju počast muzičkom velikanu bilo je najviše glumaca, što ne čudi, s obzirom na to da je neke od najčuvenijih kompozicija Kostić uradio za pozorišne predstave i filmove, među kojima je svakako najpoznatija muzika iz filma „Ko to tamo peva".

vokikostic.jpg

Sećajući se dragog prijatelja i kuma, Svetlana Ceca Bojković naglasila je da odlaskom Vokija Kostića gube i Srbija, i umetnost, i ljudi koji su ga poznavali, jer je reč o velikom umetniku koji je svojim delom ostavio neizbrisiv trag u muzici.

Osim Svetlane Bojković, kremaciji Vojislava Kostića prisustvovali su i Dara Džokić, Gorica Popović, Petar Kralj, Bora Todorović, Branko Cvejić, Goran Paskaljević, Svetozar Cvetković, Tanja Bošković, Jovan Ćirilov, Tanja Peternek, Bora Dugić, Lepi Mića (pevač iz „Ko to tamo peva) i Radmilo Armenulić, koji je uz Kostića bio kum na venčanju Svetlane Bojković i čuvenog režisera Ljubomira Mucija Draškića.

(M. ME.)

Natrag