UREDNIK
- Učlanjen(a)
- 09.12.2012
- Poruka
- 26.836

Jedan od osnivača grupe "Divlje jagode" i prvi basista, Nihad Jusufhodžić umro je u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, nakon višemesečne borbe sa bolešću.
Naime, Jusufhodžić je poslednjih meseci bio na lečenju u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a u znak podrške ranije su građani organizovali i akcije darivanja krvi kako bi mu pomogli. Nažalost, uprkos naporima lekara i velikoj podršci zajednice, njegovo srce je prestalo da kuca.
Smrt Nihada Jusufhodžića izazvala je brojne reakcije među kolegama i saradnicima. Posebno dirljivu poruku uputio je Ante Janković, originalni pevač "Divljih jagoda" i Nihadov blizak prijatelj. Janković se od njega oprostio putem Fejsbuka, naglasivši da je otišao čovek sa kojim je delio ne samo binu, već i najvažnije životne trenutke tokom formativnih godina benda.
"Danas me je zatekla vest koju je teško prihvatiti. Otišao je moj prijatelj Nihad Jusufhodžić, čovek sa kojim sam delio ne samo pozornicu nego i deo života kroz Divlje jagode. Zajedno smo svirali, smejali se i prolazili kroz sve ono što muzika i pravo prijateljstvo mogu doneti. Te uspomene će zauvek ostati sa mnom," napisao je Janković.
Ko je bio Nihad Jusufhodžić?
Inače, Nihad Jusufhodžić na sarajevskoj muzičkoj sceni pojavljuje se 1972. svirajući bas-gitaru u rok grupi "Zenit". Godine 1974. zajedno s ovim sastavom nastupio je na BOOM festivalu '74 gdje je odsvirao pjesmu "Stara je kuća prazna", koji je te godine bio održan u Ljubljani.Nakon nastupa s grupom "Zenit", zajedno s Seadom Lipovačom i Antom Jankovićem osniva hard rok grupu "Divlje jagode" s kojima je svirao na prve četiri singl ploče i njihovom debitantskom albumu iz 1978. godine. Među njima su izdanja "Jedina Moja / Rock 'n' Rol", "Moj dilbere / Prijatelj", "Patkica / Kad bi vi gospođo" kao i "Nemam ništa protiv / Bit će bolje".