Prelević: Čudan "noćni" sporazum

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Prelević: Čudan "noćni" sporazum

31. oktobar 2010. | 01:29 | Izvor: B92

6525133364cccaa49c2e01287158633_200x286.jpg
Božo Prelević (FoNet, arhiva)Beograd -- 13 osoba uhapšeno za manje od 24 sata u Srbiji i Crnoj Gori, kao rezultat sporazuma dve države, potpisanog pre roka i van uobičajenog protokola pred kamerama.

U Srbiji je većina od sedmorice uhapšenih osumnjičena za ratne zločine. U Crnoj Gori je uhapšeno šestoro osumnjičenih uglavnom zbog organizovanog kriminala.

Crnogorska policija je u subotu uveče raspisala javnu poternicu za Goranom Sokovićem, Draškom Vukovićem i Dejanom Šekularcom, koje Srbija potražuje kao članove narko klana Darka Šarića.

Srbija i Crna Gora mesecima su pregovarale o sporazumu, koji su u noći petak na subotu u Beogradu, van očiju javnosti, potpisali ministarka pravde Srbije Snežana Malović i ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović.

Ovaj sporazum potpisan je nekoliko dana ranije nego što je najavljivano, a njegova primena stupila je na snagu odmah, što je rezultiralo serijom hapšenja.

Advokat Božo Prelević kaže za B92 da je pozitivno to što je sporazum potpisan, ali da je to učinjeno pod čudnim okolnostima.

"Ono što je za mene vrlo ružan osećaj to je da vi potpisujete neke ‘noćne’ ugovore, da ti ugovori uopšte nisu ratifikovani. Ja mislim da taj ugovor može da proizvodi pravno dejstvo tek kada se ratifikuje. Do tada, ako bi bilo postupanja samo po tom ugovoru, ja mislim da to nije u skladu sa zakonom”, rekao je on.

Prelević kaže da je čudno što je ugovor potpisao jedan ambasador, a ne ministar. On navodi da ranije potpisivanje ovog ugovora nije odgovaralo ni Srbiji ni Crnoj Gori.

“Mislim da su oni negde naterani, kao što se i cela regija, u stvari tera da sarađuje. Ne bi oni sarađivali da ih ne tera neko iz Brisela, pretpostavljam da je iz Brisela”, naveo je on.

“Utoliko je i čudnije što je taj ugovor potpisao ambasador. Veliko je pitanje da li uopšte on ima punomoćje da tako nešto uradi. Mi čak ni to ne znamo”, ukazao je Prelević.

“Iskreno da kažem, mislim da hapšenje Šarića ne odgovara pojedinim ljudima ni u Srbiji ni u Crnoj Gori”, zaključio je Božo Prelević.

Crna Gora od Srbije potražuje preko 70 optuženih, dok Srbija traži izručenje 18 crnogorskih državljana, od kojih su petorica u vezi sa operacijom "Balkanski ratnik".

Goran Soković i Dejan Šekularac, za koje se sumnja da su deo Šarićevog klana, već su jednom hapšeni u Crnoj Gori na osnovu srpske poternice.

Oni su, međutim, posle kraćeg zadržavanja, pušteni iz zatvora, pošto je crnogorsko tužilaštvo zaključilo da ne postoji osnov za pokretanje krivičnog postupka protiv njih.

Natrag