Šta je novo?

Prekvalifikacijom došli do zaposlenja

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Prekvalifikacijom došli do zaposlenja
04.09.2009. 05:00

Projektom „Podrška nezaposlenima i razvoju ljudskih resursa“, u koji je Evropska unija uložila 2,5 miliona evra, zaposleno je 20 odsto od 1.500 polaznika, rečeno je juče na završnoj konferenciji tog projekta.

Projekat je 2007. godine pokrenula Evropska unija sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja da bi se smanjila nezaposlenost u Srbiji. Prvi savetnik delegacije Evropske komisije u Srbiji Ferenc Simon kazao je da je projekat trajao duže od dve godine i da je realizovan kroz 95 različitih obuka i kurseva u Beogradu i Banatu. Zamenica direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Danica Vasiljević istakla je da je taj projekat bio usmeren na osobe koje su dugoročno nezaposlene, mlade do 25 godina i osobe sa invaliditetom.
Nacionalni direktor projekta Dejan Nikolić rekao je da je na osnovu analize tržišta rada koja je sprovedena krajem 2007. godine i u proleća 2008. godine konstatovano koji sektori privrede imaju najveći rast i koja su to zanimanja gde se očekivao porast zaposlenosti.
„Na osnovu analize kreirani su programi poljoprivrede, prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine i ugostiteljstva, saobraćaja, skladištenja i tekstilne industrije“, kazao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, nezaposleni su mogli da se obučavaju za poslove aranžer cveća, serviser personalnih računara, zavarivač, zidar, paketar, moler, recepcioner, komercijalista, negovatelj starih osoba.

Izvor: Blic
 
Top