Šta je novo?

Predstava 'Hamleta' u Mrdusi Donjoj (1974)

  • Začetnik teme maja_jevtic
  • Datum pokretanja
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.099
Predstava 'Hamleta' u Mrdusi Donjoj (1974)

Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj je jugoslavenski igrani film snimljen 1973. godine u režiji Krste Papića. Predstavlja adaptaciju istoimenog komada Ive Brešana koji je Papiću pomogao u pisanju scenarija. Po svojim motivima i radnjom smještenom u Dalmatinsku zagoru se naslanja na Papićev raniji film Lisice, a što je uključivalo i prikaz tamnih strana, odnosno naličja tadašnjeg komunističkog sistema u mikrokozmosu male provincijske sredine.

Godine 1974. je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu.

U selu Mrduši Donjoj priprema se proslava godišnjice izbora predsednika seljačke zadruge. Mate Bukara naredi učitelju da pripremi pozorišni komad koji će se izvesti u selu. Započinje groteskno pripremanje „Hamleta“ u ovom dinarskom selu. Ulogu kralja Klaudija i kraljice preuzimaju predsednik zadruge i njegova ljubavnica. Dok se komad priprema, teče druga, ali „Hamletu“ slična drama. Naime, predsednik je lažno optužio blagajnika zadruge, bivšeg borca, za zloupotrebu zbog čega je ovaj zatvoren. Njegov sin nastoji razotkriti tu prljavu igru i oprati čast svoga oca. Od Mačka, službenika u zadruzi, nastoji da dobije dokumente, ali oni su skriveni. Njegova devojka Anđa, koja u predstavi igra Ofeliju želi mu pomoći ali i ona upada u životnu režiju Hamleta u Mrduši Donjoj.

Žanr: drama
Režija: Krsto Papić
Scenarij: William Shakespeare, Ivo Brešan
Uloge:
Rade Serbedzija, Milena Dravic , Kresimir Zidaric
Fotografija: Vjenceslav Orešković
Produkcija: Jadran FilmHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena od urednika:
Biotloneta

Biotloneta

Učlanjen(a)
24.10.2015
Poruka
207
Predstava 'Hamleta' u Mrduši Donjoj (1973)

Kod:
https://www.imdb.com/title/tt0072025/
Opis: U selu Mrduši Donjoj priprema se proslava godišnjice izbora predsednika seljačke zadruge. Mate Bukara naredi učitelju da pripremi pozorišni komad koji će se izvesti u selu. Započinje groteskno pripremanje „Hamleta“ u ovom dinarskom selu. Ulogu kralja Klaudija i kraljice preuzimaju predsednik zadruge i njegova ljubavnica. Dok se komad priprema, teče druga, ali „Hamletu“ slična drama. Naime, predsednik je lažno optužio blagajnika zadruge, bivšeg borca, za zloupotrebu zbog čega je ovaj zatvoren. Njegov sin nastoji razotkriti tu prljavu igru i oprati čast svoga oca. Od Mačka, službenika u zadruzi, nastoji da dobije dokumente, ali oni su skriveni. Njegova devojka Anđa, koja u predstavi igra Ofeliju želi mu pomoći ali i ona upada u životnu režiju Hamleta u Mrduši Donjoj.

Uloge:
Rade Šerbedžija Joco Škokić/Hamlet
Krešimir Zidarić Mate Bukara/Kralj
Milena Dravić Anđa/Ofelija
Fabijan Šovagović Učitelj Andro Škunca
Izet Hajdarhodžić Otac Jocin
Ljubiša Samardžić Mačak
Zvonko Lepetić Mile Puljiza
Mato Ergović Šimurina
Zdenka Heršak Mara Vidojević
Ilija Ivezić Železničar
Jovan Stefanović Policijski inspektor
Ivo Pajić
Rikard Brzeska
Slavica Maraš
Nevenka Šajin
Branko Matić

Režija: Krsto Papić

Žanr: Drama

Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Top