Pred publikom i zabranjeni ”Pavle Pavlović”

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.041
Pred publikom i zabranjeni ”Pavle Pavlović”

R. R. | 02. decembar 2010. 21:27 | Večernje novosti

Na FAF - 16. autorskom festivalu biće prikazan “Pavle Pavlović” reditelja Puriše Đorđevića, jedno od najpoznatijih ostvarenja eks jugoslovenske kinematografije

POSLE tri festivalska dana (ukoliko se procenjuje po posećenosti publike), u ponudi ovogodišnjeg FAF-a izdvojila su se ostvarenja “Beli, beli svet” Olega Novkovića, “Pati Hil” Metjua Porterfilda, film “Ujak Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života” kanskog pobednika Apičatponga Virasetakula, savremena drama “Izmišljene ljubavi” o strejt i gej parovima, po scenariju i u režiji mladog reditelja Ksavijera Dolana (igra i jednu od glavnih uloga), kao i “Prestupna godina” Majkla Rouva, najboljeg ovogodišnjeg kanskog debitanta, koji je najavljen i kao gost.

Kuriozitet 16. autorskog festivala svakako je bila projekcija “Zida uspomena”, digitalnog eseja profesora i teoretičara Vladimira-Vlade Petrića, u okviru pratećeg programa u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Na konferenciji za novinare u četvrtak, na kojoj je učestvovao i profesor Petrić, u istom programu najavljen je i film “Pavle Pavlović” reditelja Puriše Đorđevića, jedno od najpoznatijih ostvarenja eks jugoslovenske kinematografije.

Uvod” za svoj najzabranjivaniji film popularni Purke napravio je kao satirični, duhoviti vremeplov - sa brojnim fotografijama Bekima Fehmiua, koji igra naslovnu ulogu, Ljubinke Bobić, Milene Dravić, Radeta Markovića...

- Film je nastao 1972, bila je to, i nadam se ostala, priča o filmu, a sam početak filma nije bio srećan - “Pavle Pavlović” je proskribovan i izbačen iz zvanične konkurencije festivala u Puli, što je za mene bio znak da je film dobar, a dokaz za to je i plejada glumaca koja igra u njemu. Posle festivalske projekcije nije imao bioskopsku distribuciju, i možda čak i ne spada u moje najbolje filmove, ali Bekim je ovde ostvario jednu od svojih najboljih uloga - lik mladog radnika Pavla Pavlovića, koji u sredini natopljenoj sitnom korupcijom, zloupotrebom samoupravnih slogana i slomom morala, postaje buntovnik koji će na kraju stradati.

Prema rečima Puriše Đorđevića, Bekim Fehmiu je podržavao da se ovaj film vrati iz “bunkera”, a njegovom zaslugom “Pavle Pavlović” prikazivan je i u inostranstvu, najpre u Italiji, gde su ga kritičari nazvali “bravuroznim političkim kabareom”.

- Film je doživeo malu cenzuru, ali bili su vrlo fer, nisu ga mnogo skratili. Ostalo je, međutim, nešto što je vrlo zanimljivo - posle naslova filma na špici se pojavljuje rečenica koja glasi: “Mnogi problemi u ovom filmu rešeni su akcijom Saveza komunista”.

TITO IZ DONJEG RAKURSA
PODSEĆAJUĆI na doba komunista, Puriša Đorđević priredio je u četvrtak i “promociju” ekskluzivne Titove fotografije, koju je sam snimio: - Evo kako se to dogodilo - 1967. bili smo na Brionima, i pošto smo posle pet-šest sati pića svi bili pijani, legao sam na travu da se malo otreznim. Odjednom je naišao Tile, i stao iznad mene: “Šta radiš ti ovde”?, upitao me je. Kako je pored mene bio neki foto-aparat, a ja potpuno zbunjen i pijan, odgovorio sam mu da snimam, i krenuo da “škljocam”. Tako je nastala fotografija koju sam nazvao “Tile iz donjeg rakursa”, i koju danas prvi put javno pokazujem - ispričao je Purke.

Natrag