Šta je novo?

Pre kupovine mačke

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Pre kupovine mačke


Pre kupovine mačke morate znati da kupovinom kućnog ljubimca automatski preuzimate odgovornost i obaveze prema toj životinji a ne samo zadovoljstvo. Odgovornost je da ćete se ispravno starati i humano postupati prema toj životinji sve do njene biološke smrti. Obaveze se sastoje u ishrani, lečenju, higijeni i obezbedjivanju adekvatne životne sredine i uslova života koje iziskuje ta vrsta kućnog ljubimca. Naravno zadovoljstvo je ljubav prema tom kućnom ljubimcu. Ljubav prema životinji bi trebalo da se podrazumeva, jer u suprotno ne bi smo trebali ni imati potrebu da i pomislimo o kupovini tog kućnog ljubimca.

Obaveza ishrane podrazumeva svakodnevni unos hrane u količinama koje su adekvatne za tu vrstu životinje. Takodje, pored količine moramo se obavezati da životinji dajemo i adekvatnu hranu. Adekvatna hrana se razlikuje naravno od vrste do vrste, pa tako ona neće biti ista ako imamo kornjaču ili psa kao kućnog ljubimca. Da bi smo sve obaveze izvršavali ispravno neophodna je edukacije (učenje) o pravilnom odgoju konkretne životinje. Drugim rečima pre kupovine kućnog ljubimca trebamo pročitati stručnu literaturu (na primer učlanjenjem u gradsku biblioteku, ili putem interneta i slično) koja detaljno objašnjava sve vezano za njegov odgoj. I tek nakon edukacije ukoliko smo kadri da ispunimo sve obaveze u uzgoju možemo se odlučiti na čin kupovine. I još nešto, i pored toga što posle edukacije imamo volje da sve potrebne obaveze ispunimo, moramo videti da li i realno sve to možemo da zadovoljimo. Naime hrana, vakcinacije, redovni veterinarski pregledi, rekviziti kako za igru životinje tako i za higijenu, sve to košta. Dakle, moramo sve to staviti na papir i videti da li to naš kućni buđet omogućava. Takodje pre kupovine svi članovi porodice moraju da žele tog kućnog ljubimca. Neophodno je odabrati jednog člana porodice ko će najviše odlučivati o staranju prema životinji.

E sad pošto smo u delu MAČKE pokušaću da ukratko opišem pravila vezna za njihov odgoj. Normalno ipak ovaj tekst nije stručan pa svakako moraćete pronaći adekvatnu stručnu literaturu. Osnovni cilj ovih stranica o kućnim ljubimcima je ipak samo njihova popularizacija.


Izvor: B.Aksentijević
 
Član
Učlanjen(a)
16.05.2011
Poruka
8
Htela bih da kupim neku macu, obozavam ih, ali se ne razumem u vrste, pa me interesuje koja je najpogodnija za stan?
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
Mačka iz snova

Mačka iz snova

Mada su sigurni da žele da uzmu mačku i kako su u stanju da joj pruže svu potrebnu negu i pažnju, budući vlasnici su često neodlučni za koju rasu da se opredele. Glavni razlog ove dileme je nepoznavanje odlika određenih rasa, posebno onih koje su relativno retke, ili su odnedavno postale poznate široj javnosti.

44c1.jpg


Cejlonska

U jednu od najnovijih rasa spada, na primer, cejlonska mačka koja se u Evropi pojavila 1984. godine, zahvaljujući jednom italijanskom odgajivaču koji je doneo prve primerke sa Cejlona. Uprkos snažnoj građi, ova mačka je veoma elegantna, a njena težina se kreće između četiri i osam kilograma. Dlaka joj je svilenkasta, glatka i sjajna, gotovo potpuno bez poddlake. Dozvoljene su različite boje, kao što su crna, plava, riđa, krem, riđe-crna kornjačevina i kremasto-plava sa tikingom. Oči su joj krupne i visoko postavljene, a u čeonom delu, između ušiju, prisutna je karakteristična šara, kao kod kobre. Glava je lepo zaobljena, a telo je pomalo zdepasto, sa kratkim, mišićavim nogama, finih kostiju. Ovo je mačka veoma pitome naravi, koja se lepo slaže sa svim ukućanima, a zahvaljujući mirnom karakteru može da živi i sa drugim životinjama, čak i sa pticama ili zamorčićima. Izuzetno uravnotežena i pouzdana, ova mačka je idealna za decu. Inače, cejlonsku mačku treba držati isključivo u stanu, jer nema poddlaku, pa je zbog toga veoma osetljiva na hladnoću i vlagu. Njena poludugačka dlaka ne zahteva prečesto četkanje, ali joj je ipak potrebna redovna nega, bar jedanput nedeljno. Osim toga, potrebna joj je redovna kontrola noktiju, naročito ušiju koje su podložne upalama, zbog toga što su visoko i uspravno postavljene, pa skupljaju mnogo prljavštine. Ovo ćete efikasno sprečiti ako uši dvaput nedeljno temeljno očistite štapićima sa vatom. Inače, prosečan vek ove mačke je 15 godina.

Regdol

Ova američka rasa, poreklom iz Kalifornije, nastala je ukrštanjem burmanske i angorske mačke. Brižljivom selekcijom dobijena je izuzetno umiljata mačka, bez trunke agresivnosti, što se ogleda i u nazivu rase koji u prevodu znači “krpena lutka”. Dlaka joj je poludugačka ili dugačka, veoma gusta, naročito oko vrata i na repu, a dozvoljene su mnoge varijante boja, kao chokolate point, seal point, blue point i lilac point. Postoje i bikolor primerci. To je prilično krupna mačka čija težina kod mužjaka dostiže devet kilograma, dok kod ženki retko prelazi pet kilograma. Oči su joj plave, krupne i ovalnog oblika, dok su uši na vrhovima zaobljene i blago povijene unapred. Veoma je radoznala i voli da se igra, a osim toga izuzetno umiljata i posebno naklonjena deci. Druželjubiva je prema stranim osobama i veoma vezana za sve članove porodice. Uprkos bogatom krznu, ne voli mnogo da izlazi napolje i potpuno joj odgovara život u kući. Zahvaljujući svom karakteru, lako se prilagođava životu u zajednici sa drugim mačkama i psima. Ova mačka ima potrebu da bude voljena, ne voli samoću i zato je ne treba dugo ostavljati samu. Njena dlaka zahteva gotovo svakodnevnu negu. U normalnim uslovima treba je češljati svakog drugog dana, a u vreme linjanja svakodnevno. Kod nekih jedinki može se pojaviti deformacija repa koja je urođena i ne može se ispraviti. Isto tako, moguća je i pojava blage razrokosti, koja je takođe urođena i ne može se otkloniti, mada su obe ove mane bezazlene i ne stvaraju mački nikakve probleme. I ova mačka može da dostigne starost od 15 godina.

Burmanska

Poreklom iz Burme, ova rasa je prepoznatljiva po svom krznu nalik samurovini. Današnje burmanske mačke potiču od ženke Vong Mau koju su 1930. godine uvezli u Sjedinjene Države. Mada su dozvoljene razne boje, kao što su čokoladna, plava, lila, riđa, krem i kornjačevina, tipična je boja samurovine. Dlaka je veoma kratka, gotovo potpuno bez poddlake i tesno priljubljena uz telo. Prosečna težina mužjaka je oko pet kilograma, a ženke oko četiri. Među mnogobrojnim morfološkim odlikama posebnu pažnju treba obratiti na glavu koja mora da bude trouglasta, sa kratkom njuškom, blago naglašenim stopom i malim, zaobljenim ušima. Telo je vitko i prilično dugačko, s tankim repom. Burmanska mačka je blage naravi, veoma umiljata i komunikativna, a pošto voli da bude u društvu, nikako ne podnosi da dugo ostane sama i sklona je preteranom vezivanju za vlasnika. Njen omiljeni ambijent je neko toplo mesto u stanu. Potpuno neprilagođena životu na otvorenom prostoru, ova mačka zazire od hladnoće, promaje i vlage, a sposobna je da živi i u stanu sasvim skromnih dimenzija. Njeno krzno ne zahteva posebnu negu. Dovoljno je da je iščetkamo jedanput nedeljno, kako bismo odstranili mrtvu dlaku. U genetskom pogledu, ovo je veoma zdrava mačka, koja ne pati od naslednih bolesti i može da doživi starost od 15 godina. Posebnu pažnju treba obratiti na čišćenje ušiju, najmanje jedanput nedeljno, kao i na čišćenje uglova očiju pomoću komadića gaze.

Egipatska mau

Ova mačka, koja potiče iz najstarijih vremena, živela je uz čoveka još 1400. godine pre nove ere i bila veran pratilac faraona. Ima lepo, skladno građeno telo, elegantan hod i mirnu narav. Dlaka joj je kratka i elastična, fine i svilenkaste teksture. Najrasprostranjeniji su dimnasto-crni, bronzano spotted i tabby silver spotted varijeteti. To je mačka srednje veličine, čija se težina kod mužjaka kreće između četiri i pet kilograma, a kod ženki između tri i četiri. Glava ne sme da bude uglasta nego okruglasta, a vrh nosa treba da je u liniji s bradom. Oči egipatske mau mačke su svetlozelene, a uši velike, sa šiljatim vrhovima. Zadnje noge su malo duže od prednjih. To nije naročito umiljata mačka, ali je veoma poslušna, vezuje se uglavnom samo za jednu osobu i prilično je nepoverljiva prema strancima. Pošto je aktivna i živahna, potrebno joj je mnogo prostora. Njen idealni ambijent je kuća sa terasom ili vrtom. Inače ne voli da je uzimaju u ruke, a obožava da se izležava na suncu. Egipatska mau mačka je prilično osetljiva. Ne podnosi hladnoću i može ozbiljno da se razboli ako je izložena promaji ili zimskim hladnoćama. Kod ove rase zabeležena je nešto veća sklonost ka prehladama i zapaljenju pluća. Da bismo sprečili pojavu ovih bolesti, zimi je treba držati na toplom, a njen ležaj obložiti vunenom tkaninom.

Zov
 
Top