Šta je novo?

"Potpuno ćemo zatvoriti Bajakovo, ako treba"

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.339
"Potpuno ćemo zatvoriti Bajakovo, ako treba"
Hrvatska spremna da potpuno zatvori prelaz Bajakovo-Batrovci na granici sa Srbijom, ukoliko to bude potrebno, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

IZVOR: BETA
14257569835601007aafd27681965468_v4_big.jpg

Foto: Tanjug
Ranko Ostojić je optužio Srbiju da organizovano šalje izbeglice u Hrvatsku, umesto u Mađarsku.

"Hrvatska će preduzeti sve mere koje su potrebne da naši susedi ne pričaju prazne priče, nego neka izvole slati ljude koji stižu iz Grčke i Makedonije direktno autobusima prema (prelazima) Horgošu 1 i Horgošu 2. Apsolutno smo spremni da zatvorimo Bajakovo ako bude potrebno“, rekao je kasno sinoć Ostojić za televiziju RTL.

On je objasnio da Hrvatska ima stalni priliv izbeglica na Tovarnik.

"Niko me ne može uveriti da baš nijedna osoba ne prelazi iz Srbije u Mađarsku. Mislim da je savršeno jasno da se radi o organizovanoj akciji prevoženja izbeglica direktno prema Hrvatskoj", rekao je ministar.

Po njegovim rečima, Hrvatska može da drži izdrži takav pritisak "dok god ima situaciju tranzita", ali da je spremna i na "Plan C", ukoliko dođe do zatvaranja granica. On, međutim, nije želeo da kaže šta bi taj plan podrazumevao.

Ostojić je dodao da je u Hrvatsku za nekoliko dana ušlo više od 30.000 ljudi, a izašlo oko 27.000.

Upitan o kritici srpskog ministra da je nesposoban, kao i o izjavi predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je vladin "Plan B" reakcija na nepostojeći "Plan A", Ostojić rekao da se pokazuju da srpski zvaničnici i predsednica Hrvatske - koja je iz opozicione Hrvatske demokratske zajednice, daju iste izjave.

"Gospođa Grabar-Kitarović je, između ostalog, optužila i gospođu (Angelu) Merkel za haos. Onda se ne moramo čuditi ako sledeći korak možda bude da i papa Franja greši", dodao je on.

Hrvatski ministar je u ponedeljak u Opatovcu rekao da će sedam graničnih prelaza sa Srbijom ostati zatvoreno dok Srbija ne promeni politiku prema kojoj izbeglice usmerava samo u Hrvatsku.

Zatvaranje jedinog otvorenog graničnog prelaza sa Srbijom, Bajakova, za teretni saobraćaj, Hrvatska dosad nije posebno objasnila, osim što je hrvatski MUP u šturom saopštenju naveo da će odluka o obustavi biti na snazi "do stabilizacije stanja na graničnom prelazu Bregana-Obrežje", između Hrvatske i Slovenije.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ranije je odbacio mogućnost zatvaranja Bajakova, rekavši da bi to moglo da nanese štetu i Hrvatskoj.
 
Top