Šta je novo?

Postmoderni kabare dobrog vojnika Svejka (2016)

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
Postmoderni kabare dobrog vojnika Svejka (2016) TV teatar


screen.png
rgLpxTR.png
info.png
Režija
Aleksandar Lukač

Kostimograf
Selena Tomašević

Scenograf
Aleksandar Lukač

Kompozitor
Miroljub Aranđelović - Rasinski

Koreograf
Petar - Pjer Rajković

Reč reditelja

Dobri vojnik Švejk i danas slovi kao jedan od najvažnijih antiratnih romana dvadesetog veka. Sledeći sudbinu svog, Češkog, naroda koji je bio slabo zainteresovan za Austrougarsku, Jaroslav Hašek je uspeo da stvori karakter dobrog vojnika Švejka kao paradigmu otpora jednoj imperiji. Specifičnost piščevog humora jeste u činjenici da taj otpor nije revolucionaran nego upravo obratno, naivno oduševljen austrougarskom vojnom mašinerijom. Dakle, osnovna poluga komedije je u ovom slučaju ta koja suočava jednu pretencioznu, nehumanu birokratiju sa logikom malog, naivnog čoveka koji sebe predstavlja kao idiota, mada čitalac zauvek ostaje zapitan koliko je to istina a koliko svesna taktika preživljavanja.

U adaptaciji koja se nalazi pred vama, mi smo se služili svim mogućim sredstvima improvizovanog pozorišta. Pokušali smo da sledimo pre svega duh Jaroslava Hašeka, dopunjavajući njegove anegdote sopstvenim, na žalost, brojnim iskustvima koja svedoče o apsurdnosti rata i ogromne globalne mašinerije koja taj rat pothranjuje.

Naravno, radnja predstave je smeštena u naivno pozorište Švejkovog kabarea, upravo zato što nam nije promaklo da i samo pozorište ume sebe da shvati previše ozbiljno kada se bavi ozbiljnim temama.
527pw2hoed2.pngscreen.png


XPk6Czh.jpg
Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top