Šta je novo?

ПОСЛОВИ СА СТРАНИМ ВАЛУТАМА Колике су провизије банака?

Član
Učlanjen(a)
12.01.2010
Poruka
472
1148665_66818548.jpg

Пословне банке значајан део прихода од накнада остварују у пословима са страним валутама. Ради доношења правилних одлука, грађани би требало да буду упознати са најчешћим накнадама и провизијама које пословне банке наплаћују у трансакцијама везаним за стране валуте.

Најчешћи послови везани за стране валуте које грађани обављају у пословним банкама су конверзија валута, приливи из иностранства, уплате ка иностранству и уплате или исплате са девизних рачуна. У сваком од ових послова грађани пословним банкама плаћају одређене накнаде и провизије:

Купујете страну валуту

Иако приказују куповне и продајне курсеве за конвертибилне валуте на дневним курсним листама, пословне банке не примењују у потпуности односе које су на таблама наведени. Наиме, док за продају стране конвертибилне валуте пословна банка не наплаћује додатне провизије, код куповине стране валуте од стране клијента обрачунава се провизија, која се креће од 0,4 до 1 одсто на однос наведен на дневној курсној листи. То значи да када купујете страна средства плаћања није довољно да погледате курсеве које објављују банке у својим просторијама као елемент за поређење, већ је неопходно да знате и колика је провизија банке за продају валуте. Ово најчешће није случај са мењачницама, међутим, препоручљиво је проверити да ли постоји провизија и код њих. Истовремено, пословне банке уобичајено нуде већи избор када је у питању куповина стране валуте, док се код великог броја мењачница избор своди на 2-3 најчешће коришћене стране валуте.

Веома је важно да при конверзији валута, било да је реч о куповини или продаји стране валуте, сачувате извештај о обављеној трансакцији, како бисте у случају оштећења, фалсификата или сличних проблема имали доказ о начину стицања стране валуте.

Конверзија из једне стране валуте у другу

Поред наплате допунске провизије за куповину стране валуте од банке, код мењачких послова банака постоји још једна провизија, која се наплаћује при конверзији једне стране валуте у другу. Занимљиво је да само мањи број банака у Србији врши директну конверзију из једне стране валуте у другу.

Код ове врсте услуге углавном се узима однос вредности две валуте које су присутне у конверзији и на тај однос се обрачунава 2-5 одсто провизије банке.

Имајте у виду да ову врсту трансакције можете обавити и у банкама које не раде директну конверзију из једне стране валуте у другу, али на начин да банци продате девизна средства по куповном курсу банке, а потом купите другу страну валуту по продајном курсу банке. Међутим, уколико на овај начин обављате трансакцију, обично ће Вам курсне разлике куповних и продајних курсева направити значајно скупљу врсту услуге банке.

Плаћања ка иностранству и приливи из иностранства

Већини је познато да банке наплаћују накнаде за слање новца у иностранство. Накнаде за ову услугу се углавном састоје од накнаде пословне банке и трошкове међународног трансфера – SWIFT-a.

Међутим, мање је познато да пословне банке у одређеним случајевима наплаћују и пријем новца из иностранства. Наиме, у случајевима пријема хонорара, страних пензија и месечних зарада из иностранства не наплаћују се провизије, међутим, код већине осталих пријема страних средстава плаћања из иностранства и пријемна банка (банка код које је отворен рачун на који су средства уплаћена) наплаћује провизију од примаоца. Ове провизије се крећу углавном од 0,5 до 2 одсто на примљен износ средстава. Пракса је да се наплата провизије врши из средстава која су примљена, али могуће је и да прималац сам уплати провизију у динарима независно од примљених девизних средстава.

Треба напоменути да се ова накнада не наплаћује код посебних аранжмана банака (Комерцијална и Агробанка имају посебне аранжмане код пријема новца из иностранства, који су значајно јефтинији и код којих се не наплаћује провизија од примаоца) и код Western Uniona ili MoneyGram-а, који су најбржи начин преноса средстава, али и најскупљи, с тим да провизију плаћа само пошиљалац средстава.

Курс код уплата и исплата са девизне штедње

Пословне банке уобичајено на рачуне девизне штедње не наплаћују трошкове отварања или одржавања. При уплати и исплати страног ефективног новца, такође нема провизија нити накнада. Међутим, када желите да расположиве динаре претворите у страни ефективни новац и положите га на девизну штењу, пословна банка ће применити продајни курс за вас и наплатити вам провизију за куповину стране валуте пре полагања на девизну штедњу.

У случају да желите да подигнете средства са девизне штедње, врло често ће питање службеника у пословној банци бити: „Да ли желите исплату у динарима или у валути?“. Уколико се одлучите за динаре, пословна банка ће за вас применити куповни курс и тако по нижем односу него у случају уплате девизних средстава исплатити динаре.

У наведеним ситуацијама, пословна банка при овим пословима поред уплате и исплате средстава, обавља и мењачке послове чије трошкове пребацује на клијента.
kamatica.com
 
Top