Porodicu vatrogasca izbacili iz stana

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Porodicu vatrogasca izbacili iz stana

Policija je provalila u stan vatrogasca Zorana Matića u Višnjićevoj 9 na Dorćolu u Beogradu i iselila njegovu četvoročlanu porodicu. Privedeno 10 osoba, Radi Matić pozlilo.

1.jpg
Zorana Matića sa suprugom i ćerkama danas izbacili iz stana

Ispred zgrade su se okupili prijatelji, komšije i školski drugovi Matićevih maloletnih ćerki, koji porodici pružaju podršku. U stanu porodice Matić trenutno se nalaze policija i sudski izvršitelji, koji su već šest puta pokušavali da ih isele. Kada je policija stigla, Zoranovoj ženi Radi je pozlilo, a nakon intervencije Hitne pomoći prebačena je u bolnicu.

"Izgubili smo sve. Sada ne znam gde ćemo deca i ja, supruga je završila u bolnici. Više mi i nije važna imovina, bitno mi je da ona bude dobro", rekao je Matić novinarima.

Matić tvrdi da je stan legalno kupio 1999. godine i za njega "Inžinjering prometu" dok je stan bio u sivoj gradnji platio 72.000 maraka i u njega uložio još 16.000 maraka.

"Inžinjering promet" je za firmu "Pobeda" koja je bila graditelj stanova izvodio zanatske radove i u kompezaciji dobio četiri stana, od kojih je jedan Matićev.

[TABLE="class: antre_c back_c_1"]
[TR]
[TD]Za šta policija privodi građane

Kamere televizije B92 zabeležile su trenutak kada je jedna žena koja je sa ćerkom došla da podrži četvoročlanu porodicu, koja je iseljena iako ima uredne papire da je kupila stan koji potražuje i jedna advokatica, prigovorila prisutnim policajcima "kako ih nije sramota iseljavaju i prete deci koja su došla da podrže drugare iz razreda".

Policajac je na očigled prisutnih nakon prigovaranja tu ženu zgrabio, uhvatio je za ramena i naočigled njene ćereke i okupljenih građana je uveo u policijsku maricu.
Policajac je zatim izviždan. Osim te žene privedeno je još desetak osoba, a informaciju o tome šta se dešava s privedenima nismo mogli da dobijemo. Kada smo postavili pitanje policajcu šta se dešava dobili smo odgovor - hoćeš li i ti da završiš tamo.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Kasnije se pojavila advokat Milica Đurković, koja tvrdi da poseduje sve papire za naš stan i da ga je platila 24.000 maraka, rekao je Matić, napominjujući da je ugovor sa njom poništen, jer nije izmirila sve obaveze.

U međuvremenu "Pobeda " i "Inžinjering promet" su otišli u stečaj i već 15 godina traje suđenje, na koje Matići nikad nisu ni bili pozvani.

"Ovo je šesti put da sudski izvršitelji pokušavaju da nas isele i ovog puta su uspeli. Stan nam je brutalno otetet na osnovu rešenja Privrednog suda", ispričao je Matić novinarima ispred zgrade.

Matić kaže da je sve urađeno nezakonito, jer je suđenje oko njihove imovine vođeno, a da ih niko nije obavestio o tome.

Sudski izvršitelji pokušali su da porodicu Matić isele 15. oktobra, međutim iseljenje je odloženo iz bezbednosne situacije, jer je Matić pretio da će se zapaliti ukoliko mu policajci uđu u kuću.

Izvor: Blic

Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Policajci prekršili ovlašćenja: Hapsili građane po ulici!

Policajci prekršili ovlašćenja: Hapsili građane po ulici!

Beogradska policija brutalno se obračunala s građanima koji su negodovali zbog iseljavanja porodice vatrogasca Matića u Višnjićevoj ulici na Dorćolu.

1.jpg
Policijska brutalnost na delu (print screen priloga TV B92)

Kamere televizije B92 zabeležile su trenutak kada je žena koja je sa ćerkom došla da podrži četvoročlanu porodicu, koja je iseljena iako ima uredne papire da je kupila stan koji potražuje i jedna advokatica, prigovorila prisutnim policajcima kako ih nije sramota da prete deci koja su došla da podrže drugare iz razreda.

Policajac je, nakon prigovaranja tu ženu zgrabio, uhvatio je za ramena i, naočigled njene ćerke i okupljenih građana, ugurao ju je u policijsku maricu.

Policajac je zatim izviždan.

Osim te žene, na takođe brutalan način privedeno je još desetak osoba, uglavnom roditelja okupljene dece, a informaciju o tome šta se dešava s privedenima TV B92 nije mogla da dobije.

Policija je, inače, došla da asistira advokatici Milici Đurković da uđe u posed stana u Višnjićevoj ulici koji je dobila sudskom presudom. Đurkovićeva tvrdi da poseduje sve dokaze o tome da je stan njen.

Sindikat srpske policije zatražio je od predsednika vlade i ministra policije Ivice Dačića da pomogne porodici vatrogasca Zorana Matića, a takođe traže i od ministra pravde Nikole Selakovića da se uključi u slučaj kako bi se izvršila revizija predmeta i ispravili propusti u vođenju spora.

Kada je novinar policajcu postavio pitanje šta se dešava dobio je odgovor: "Hoćeš li i ti da završiš tamo?", prenosi B92.

Izvor: B92

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
"U policiji su me maltretirali i gurali niz stepenice"

"U policiji su me maltretirali i gurali niz stepenice"

"Pošto su me nasilnički otrgli od maloletne ćerke, u stanici mi nisu dozvollili da telefoniram sinu da pokupi sestru sa ulice", kaže samohrana majka M.P.N. koja je juče privedena tokom iseljavanja porodice Matić.

280474_privodnjenje2_f.jpg
Policajac privodi samohranu mjaku

"U policijskoj stanici su me zadržali dva sata, sve vreme sam plakala, gurali su me niz stepenice i nisu mi dozvolili da pozovem sina kako bi otišao po sestru", kaže za Telegraf M.P.N, samohrana majka koja je juče uhapšena na Dorćolu, kada je došla po svoju ćerku, koja je zajedno sa drugarima iz škole pružala podršku porodici vatrogasca Zorana Matića, koju su iseljavali iz stana po nalogu sudskih izvršitelja.

- Policajac me je otrgao od ćerke, i ubacio me u maricu. Nikada neću zaboraviti lice svog deteta koje je vrištalo i dozivalo me, a ni ključ joj nisam ostavila da uđe u kuću. Ostala je na ulici. Odvezli su me u policijsku stanicu i tamo zadržali dva sata. Pored grdosije od čoveka koja me je privela i ostavila mu modrice po rukama, njegov kolega me gurao na sprat, i sve vreme sam padala po stepenicama. Treći je insistirao da ugasim telefon i optuživao me da sam poslala sms. Nisu mi dozvolili da pozovem sina, kako bi otišao da pokupi sestru sa ulice. Dok sam ridala od plača smejali su se i govorili da se foliram – kaže ova samohrana majka.

U policijskoj stanici je njoj je pročitana izjava u kojoj policajac koji je priveo tvrdi da ga je opsovala.

- Ja sam došla po ćerku i ona mi je rekla da im je policajac pretio da će ih pohapsiti. Prišla sam jednom i pitala da li je to istina kada je drugi policajac, grdosija od čoveka, počeo da viče na mene da deca treba da budu u školi ili kod kuće. Rekla sam mu samo da maloletnu decu ne može da hapsi niti da im preti i da ukoliko ima bilo kakvih problema treba da zove roditelje. U tom momentu nasilnički je iščupao ruku mog deteta iz moje i razdvojio nas. Jedino sam prokomentarisala da treba da ih je sramota jer decu sve vreme učim da ih policija štiti i da ako imaju problem prvo se njima obrate – naglašava M.P.

Ona ističe da nikakva materijalna nadoknada ne može da nadoknadi ono što je pretrpela, ni traumu koje je njeno dete doživelo.

- Rođena sam u Beogradu, kao i moji roditelji, živim na opštini Stari Grad ceo život. Stariji sin mi je đak generacije u prvoj gimanziji, a ćerka ide u dve škole. Magistar sam geografskih nauka, samohrana majka i nezaposlena. Ne verujem da bilo kojoj vlasti odgovara ovakvo ponašanje ljudi koji građene treba da štite i brinu o njihovoj bezbednosti- kaže M.P.

Na Vojno medicinskoj akademiji M.P. su utvrđene povrede koje je zadobila prilikom hapšenja, kao i povrede koje su nanete njenoj ćerki, a obavljen je i pregled kod psihijatra. Slučaj trenutno istražuje unutrašnja kontrola policije, a M.P. kaže da će tužiti policajca koji ju je na svirep način priveo.

Izvor: Telegraf

Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Dačić smenio načelnika policije

Dačić smenio načelnika policije

Srpski premijer i ministar policije Ivica Dačić naložio je da se "razreše dužnosti" odgovorni za ponašanje policije prilikom iseljavanja porodice Matić na Dorćolu.

279266_ivica-dacic-fonet-4_f.jpg
Ivica Dačić smenio odgovorne za ponašanje policije

Kako je saopštio MUP, po tom nalogu su smenjeni načelnik policijske stanice Stari Grad Željko Perošević, a protiv njega je pokrenut i disciplinski postupak.

Postupak je pokrenut i protiv pomoćnika komandira Milosava Stikovića, koji je snimljen kako hapsi građane na ulici, a među njima i majku pred svojim maloletnim detetom.

Stiković je suspendovan dok se ne završi disciplinski postupak.

Porodica Matić je u sredu izbačena iz svog stana na Dorćolu, a tom prilikom okupupili su se građani da ih podrže.

Izvor: Beta

Natrag