Popusti za štediše struje do kraja godine

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Popusti za štediše struje do kraja godine

Izvor:
Blic.rs

Popust od 11,9 odsto za racionalnu potrošnju struje važiće do kraja godine, najavio je danas direktor Direkcije za distribuciju Elektroprivrede Srbije (EPS) Životije Jovanović, i dodao da će Upravni odbor tog preduzeća početkom jula doneti novu Odluku kojom će produžiti važenje ovog popusta.

217063_elektrodistribucija02-blic-zoran-ilic_f.jpg

U EPS-u kažu da će popust od 11,9 odsto za racionalnu potrošnju do 350 kilovatsati mesečno, koji je važio do danas, obračunavati i dalje, a kako bi pomogli polovini građana koja redovno plaća račune, najavljuju i nove olakšice.

- Taj popust će važiti do eventualno nove cene električne energije tokom ove godine, a najkasnije do 31. decembra. Naši kupci koji su do sada koristili taj popust, a ima ih oko 600 hiljada i dalje će ga koristiti - rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da postoji predlog da se do određenog broja kilovata čak i ne naplaćuje struja najsiromašnijim slojevima stanovništva, a EPS formira timove koji će naplaćivati dugove velikih dužnika.

Potrošači duguju za struju 91 milijardu dinara, a od toga je dug domaćinstava 47 milijardi dinara, dok ostalo duguje privreda.

Najugroženiji čekaju novu Vladu Srbije

Na pitanje da li Ministarstvo rada i socijalne politike priprema i nove olakšice za socijalno najugroženije građane, Jovanović je odgovorio da taj posao još nije gotov, zato što se čeka na formiranje nove vlade.

- Mislim da će posle formiranja nove vlade doći do intenziviranja tog posla. I nama je veoma značajno da to imamo, jer smo zapravo sada mi oni koji određuju ko je socijalni slučaj, a ko nije kada je u pitanju naplata električne energije - reako je predstavnik EPS-a.

Jovanović je kazao da postoji predlog da se do određenog broja kilovata i ne naplaćuje struja nasiromašnijim slojevima stanovništva i da bi to bila potrošnja koja bi zadovoljila jedno domaćinstvo.

- To bi bilo bolje, a da cena električne energije ima neku ekonomsku vrednost, da onaj ko može da plati, plati njenu stvarnu vrednost. Mi očekujemo da će i Ministarstvo dati i svoje predloge i ideje, kako EPS može da pomogne najsiromašnije - objasnio je Jovanović.

Najveći dužnici nisu siromašni

Komentarišući analize prema kojima najveći broj velikih dužnika nije siromašan i može da plati struju, Jovanović kaže da je EPS formirao timove koji će naplaćivati dugove velikih dužnika.

- Mi imamo obavezu da zaštitimo uredne kupce, one koji manje duguju. Dakle, to nam je prioritet u narednom periodu. Učinićemo sve, izmestićemo merno mesto, utužiti, isključiti, skinuti mrežu ako treba, jer su to uglavnom ljudi koji nisu siromašni. Ali jednostavno ne žele da izmire svoje obaveze - navodi Jovanović.

On je istakao da mali broj ljudi duguje veliki iznos - kod domaćinstava 80 hiljada kupaca duguje oko 60 odsto ukupnog duga.

Natrag