Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.312
Meteorolozi: Nema straha od poplava kao 2014, ali potreban oprez

Beograd -- Narednih dana, sve do petka, u Srbiji će biti umereno i potpuno oblačno vreme, s povremenom kišom i pljuskovima.


Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Foto: Tanjug/Zoran Žestić​

Takvo vreme potrajaće do petka, nakon čega sledi razvedravanje, kaže za Tanjug pomoćnik direktora RHMZS i meteorolog Goran Mihajlović.


"Tokom noći, sutra i u noći ka sredi u većini mesta u Srbiji očekuju obilnije padavine, kao i da će ukupna količina padavina biti od 20 do 40 litara, lokalno i oko 60 mm po metru kvadratnom, a takvo vreme potrajaće do petka", rekao je Mihajlović.

Na području Beograda sutra se očekuje oko 30 litara kiše po metru kvadratnom.

RHMZ je izdao hidrološko upozorenje, jer se na slivu Save u narednih sedam dana, može očekivati porast vodostaja. Vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će od 14. do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Vodostaji na Savi će narednih sedam dana biti u većem porastu sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 16. maja.

Mihajlović kaže da nema bojazni da bi u Srbiji mogao da se ponovi scenario iz 2014. kada su Srbiju zadesile poplave velikih razmera.

"Ni meteorološka ni hidrološka sutuacija nisu uporedive jer je tada bilo više padavina, a ni hidrološka situacija nije ista", kaže Mihajlović.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je danas, povodom najavljenih padavina, izjavio da su nadležne službe na teritoriji te opštine u pripravnosti, ali da nema opasnosti da se ponovi situacija iz 2014. godine.

Naveo je da su dežurstva duž kompletnog sistema nasipa i na svim crpnim stanicama na teritoriji opštine Obrenovac dvadesetčetvoročasovna.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da su sve nadležne službe za zaštitu i spasavanje stavljene u stanje pripravnosti i da se, imajući u vidu najavljene padavine u naredna tri dana, obavlja 24-časovni monitoring na svim vodotokovima u Srbiji.

Direktor Srbijavoda Goran Puzović naveo je da obilne padavine koje se očekuju ne bi trebalo da dovedu do poplava, a da se 2014. godina svakako neće ponoviti, te da nema mesta za strah, jer je hidrološka situacija sada mnogo povoljnija, ali da je svakako potreban oprez.

Puzović je za Tanjug rekao da su podignuti svi kapacitete, napravljen tim koji prati situaciju, a ljudi, oprema i sredstva su na terenu sa zadatkom da se prate sva kritična mesta kako bi se brzo reagovalo. On je naveo da će prema prognozi RHMZ danas i sutra pasti između 30 i 60 litara kiše po kvadratnom metru u zapadnim, jugozapadnim i centralnim delovima Srbije, lokalno i preko 80 mm padavina, da ćemo do petka imati padavine oko 120 mm.

Beogradske komunalne službe i javna preduzeća spremna su za najavljene ekstremne vremenske uslove, kaže gradonačelnik Beograd Zoran Radojičić.

"U ovom trenutku glavna poruka je da nema ni najmanje razloga za paniku, da ne očekujemo nikakve veće probleme, ni približno kao što su bili 2014. godine, da je grad spreman i da ćemo reagovati u svakom trenutku, u zavisnosti od situacije, kako bude bilo potrebno", rekao je gradonačelnik i potvrdio da su beogradska preduzeća i komunalne službe u povećanom stepenu aktivnosti i u 24-časovnim dežurstvima.

Obilne padavine su pogodile region, pre svega severozapadni deo BiH, a u Prijedoru i Bosanskom Novom već su se izlile lokalne reke.

Reka Jošavka zbog ogromne količine kiše koja je pala u nedelju u popodnevnim satima i koja još uvek pada izlila se na magistralni put Čelinac-Prnjavor preko Stare Dubrave. Usled obilnih kišnih padavina došlo je do prekida nastave u nekoliko škola u Republici Srpskoj, dok se u svim obrazovnim ustanovama prati situacija, saopšteno je iz Ministarstvo prosvete RS, prenose Nezavisne.

Naime, na putu Banjaluka-Čelinac u mestu Zeleni Vir voda iz veštačkog jezera poplavila je deo pruge, što dovodi u pitanje celokupan železnički saobraćaj u tom delu Bosne i Hercegovine. Jaki na mahove i olujni vetar duva u Zagrebu od nedelje uveče, a olujno nevreme zahvatilo je i druge delove Hrvatske.

Na ulicama Zagreba u svim delovima grada jutros je mnogo polomljenih grana, stabala, razbacanih kanti za smeće ili drvenih štandova, ponegde su istrgnuti semafori.

Interventne službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze van ako ne moraju, javlja Hina.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.312
Nevreme iz regiona stiglo u Bačku: Za manje od sat potop i grad VIDEO

Nevreme s gradom, jakim i olujnim vetrom i obilnom kišom zahvatlo je kasno poslepodne delove Bačke, navodi sajt Vojvodina Meteo.
Izvor: Tanjug
Ilustracija, Foto: B92.net


Ilustracija, Foto: B92.net


Nevreme je donelo grad, obilnu kišu i jak vetar, a u mestu Drljan, između Bečeja i Bačke Topole, za manje od jedan sat palo je 30 litara kiše po metru kvadratnom. Kako navodi Vojvodina Meteo, njive su mestimično zabelele od količine leda, a štetu je za sada nije moguće proceniti.


Oblačnost je u međuvremenu oslabila i donosi kišu i pljuskove uz ređu pojavu grmljavine na krajnjem severu i severozapadu Vojvodine.

Prema Vojvodini stiže novi sloj oblačnosti, koji će na jugu Vojvodine izazvati slabu i umerenu kišu, navodi sajt.
Nevreme-u-delovima-Ba%C4%8Dke.jpeg
Jak razvoj konvektivne oblačnosti uzrokovao je danas u kasnim poslepodnevnim i ranim večernjim časovima u delovima Bačke jako nevreme sa lokalnom pojavom grada, obilne kiše, i jakog vetra. U mestu Drljan, između Bečeja i Bačke Topole za manje od sat vremena palo je 30l/m² kiše.
nevremeubackoj.gif
Jedan oblak formirao se na potezu između Novog Sada i Zrenjanina, dok je do razvoja drugog obaka došlo zapadno od Novog Sada. Ubrzo potom konvektivna oblačnost se grupisala, i jačajući nastavila put severa Vojvodine.


 Obilna kiša i grad u Drljanu poplavili i zabeleli dvorišta (Foto: Daliborka Popov)


Obilna kiša i grad u Drljanu poplavili i zabeleli dvorišta (Foto: Daliborka Popov) Dok se oluja približavala Tornjošu (Foto: Miklos Miklos)


Dok se oluja približavala Tornjošu (Foto: Miklos Miklos)


Dolazak olujnog nevremena - shelf cloud (Foto: Daliborka Popov)
Dolazak olujnog nevremena – shelf cloud (Foto: Daliborka Popov)Manja šteta na žitu


Manja šteta na žitu – led je izbio po koje zrno, sreća pa je žito zeleno

Prema informacijama koje smo dobili sa terena, njive su se mestimično zabelele od količine leda. Prema rečima naših pratilaca štetu još uvek nije moguće proceniti, i sutra će biti više informacija. Šteta jeste uočljiva, ali se na prvi pogled čini da nije velika. Evo kako je to u jednom trenutku izgledalo:
Izvor: Vojvodina meteo
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.312
Hladni front koji je danas doneo zahlađenje, kišu (lokalno obilniju) i tek ređu pojavu grmljavine, istoku Banata doneo je ipak snažno nevreme sa obilnijom kišom i pojavom grada. Sreća u nesreći je da danas nije bilo uslova za pojavu krupnijeg grada, ali je zato grad bio toliko obiman, da se sve zabelelo kao da je pao sneg.


Do razvoja olujnog oblaka došlo je na području srednjeg Banata oko 13:15h, na liniji Neuzina-Jarkovac-Banatska Dubica, da bi se potom uz fazu jačanja premeštao dalje na severoistok sve do Rumunije, prelazeći preko Sečnja, Šurjana, Jaše Tomića i Busenja.

U jednom trenutku, neposredno pre 14 časova, na samoj granici sa Rumunijom, zabeležen je i maksimalni radarski odraz od 60dBZ, pogledajmo na radarskoj animaciji kako je to izgledalo:


Razvoj olujnog oblaka u Banatu (Izvor: RHMZ Srbije) - klik za animaciju


Razvoj olujnog oblaka u Banatu (Izvor: RHMZ Srbije) – klik za animaciju

Vreme na radarskom snimku je UTC, a za lokalno vreme po letnjem računanju potrebno je dodati 2 sata, dakle UTC +2.


Prema dostupnim informacijama sa terena, gradom je najviše pogođeno selo Jaša Tomić, opština Sečanj, gde je pored obilne kiše padao grad do veličine klikera. Evo video snimka i fotografija koje su nam pristigle sa terena:


Sve-se-zabelelo-u-Ja%C5%A1i-uz-izmaglicu-1024x576.jpg

Sve-se-zabelelo-u-Ja%C5%A1i-uz-izmaglicu-2-1024x576.jpg

Posledice-obilnih-padavina-i-grada-na-njivama-u-okolini-Ja%C5%A1e-1024x576.jpg

LRM_EXPORT_333157227474723_20190427_134630323-1024x768.jpeg

LRM_EXPORT_333130955866919_20190427_134604051-1024x768.jpeg


Uslova za lokalnu kišu i pljuskove praćene grmljavinom biće do kraja današnjeg dana. Temperature se u 15h kreću između 12 i 16°C.
Izvor: Vojvodina meteo
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.312
NAJHLADNIJI I NAJKIŠOVITI MAJSKI DAN Kišni talas stigao u Srbiju, rastu vodostaji reka, građani iz ovih delova da se EVAKUIŠU


PAzk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT0dVN01EQV8vZWQ1ZDgyY2I3ZTU4NGQ5MDY4MDM1OGUzNmVlMzU0NTQuanBlZ5GTAs0C5ACBAAEPrema prognozama meteorolga, danas će biti najhladniji i najkišovitiji dan ovog meseca. Oblaci koji su prethodnih dana pravili velike probleme u Hrvatskoj i BiH stigli su do Srbije. Tokom dana se očekuju obilne padavine.Hidrolog Slavomir Stevanović rekao je za RTS da se očekuje veći porast vodostaja Save. Kako je objasnio, u gornjem toku te reke vodostaj je već u porastu zbog padavina, navodi RTS.Stevanović ističe da se narednih dana očekuje maksimalni porast Save, ali ne i dostizanje nivoa pri kome se proglašava vanredna odbrana od poplava a možda bude proglašena redovna odbrana.


Iz Šapca javljaju da u tom gradu pada kiša umerenog intenziteta i da za sada nema nikakvih problema.

Nivo Save u Šapcu je 269 centimetara, što je za pet centimetara niže u odnosu na prethodna 24 sata. U pogonu je samo jedna crpna stanica jer trenutno nema potrebe za punim kapacitetima.


Nema opasnosti od izlivanja vode iz kanala na obradive površine. Linija redovne odbrane od poplava je 400 centimetara, a vanredne 500.

Kada je reč o vodotocima u Vojvodini, hidrolog Slavomir Stevanović navodi da je Dunav u blagom porastu, a da banatski vodotoci nemaju veći porast i da se zbog toga ne očekuju problemi.


Ističe da su moguća izlivanja na manjim vodotocima u Zapadnoj Srbiji, a mogući su porasti vodostaja Kolubare i Jadra.


Izvor: Blic
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.312
Građani iz nebranjenih delova da se evakuišu


Za građane koji imaju vikendice i splavove u nebranjenim delovima važi upozorenje da se evakuišu, kao i uvek u sličnim situacijama.


Tokom dana se očekuje do 40 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a temperatura će biti od 10 do 19 stepeni.


Meteorološkol upozorenje RHMZ-a
Republički hidropmeteorološki zavod preko svog sajta upotzorava na obilne padavine danas i sutra.


Danas do kraja dana i u noći ka sredi na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta od 20 do 40 mm, lokalno i oko 60 mm.


Na području Beograda danas se očekuje oko 30 mm kiše.


Upozorenje važi do sutra, do tri sata iza ponoći.


Hidrološko upozorenje
Vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će od 14. do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa. Vodostaji na Savi će narednih sedam dana biti u većem porastu sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 16. maja, navodi se u upozorenju RHMZ-a.

Izvor: Blic
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.312
Kišni talas stigao u Srbiju, očekuje se porast vodostaja reka

Prema prognozama meteorolga, danas će biti najhladniji i najkišovitiji dan ovog meseca. Oblaci koji su prethodnih dana pravili velike probleme u Hrvatskoj i BiH stigli su do Srbije. Tokom dana se očekuju obilne padavine. Nadležne službe u pripravnosti.


Hidrolog Slavomir Stevanović rekao je za RTS da se očekuje veći porast vodostaja Save. Kako je objasnio, u gornjem toku te reke vodostaj je već u porastu zbog padavina.

Stevanović ističe da se narednih dana očekuje maksimalni porast Save, ali ne i dostizanje nivoa pri kome se proglašava vanredna odbrana od poplava, a možda bude proglašena redovna odbrana.

Dopisnik RTS-a iz Šapca javlja da u tom gradu pada kiša umerenog intenziteta i da za sada nema nikakvih problema.

Nivo Save u Šapcu je 269 centimetara, što je za pet centimetara niže u odnosu na prethodna 24 sata. U pogonu je samo jedna crpna stanica jer trenutno nema potrebe za punim kapacitetima. Nema opasnosti od izlivanja vode iz kanala na obradive površine. Linija redovne odbrane od poplava je 400 centimetara, a vanredne 500.

Kada je reč o vodotocima u Vojvodini, hidrolog Slavomir Stevanović navodi da je Dunav u blagom porastu, a da banatski vodotoci nemaju veći porast i da se zbog toga ne očekuju problemi.

Ističe da su moguća izlivanja na manjim vodotocima u Zapadnoj Srbiji, a mogući su porasti vodostaja Kolubare i Jadra.

Za građane koji imaju vikendice i splavove u nebranjenim delovima važi upozorenje da se evakuišu, kao i uvek u sličnim situacijama.

Tokom dana se očekuje do 40 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više, a temperatura će biti od deset do 19 stepeni.

Stanje pod kontrolom, službe u pripravnosti

RHMZ je najavio značajan porast vodostaja na Jadru, Tamnavi, Jasenici, Kubršnici, Kolubari, kod Uba i Ljiga, na Resavi, Lepenici i Crnici.

Prema poslednjim informacijama iz Sektora za vanredne situacije, trenutno u Srbiji nema većih problema. Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Živko Babović rekao je za RTS da je stanje potpuno pod kontrolom.

Navodi da kića na teritoriji cele Srbije pada jačim ili srednjim intenzitetom. Najveća količina padavina trenutno je u Valjevu, Loznici i Kraljevu.

Babović je rekao da, što se tiće Sektora za vanredne situacije, prethodnih dana je podignuta pripravnost.

Svim lokalnim štabovima je naređeno da preduzmu preventivne mere. Ističe da je Sektor mirniji u odnosi na period iz 2014. godine jer sistem potpuno funkcioniše i u stanju je potpune pripravnosti.

Prema Babovićevim rečima, prognoza je podložna izmeni i situacija uvek može da eskalira i zato se pripravnost neće suštati dok se stanje ne normalizuje.

Istie da zbog velike količine vode u urbanim sredinama može doći do zagušenja kanalizacionih sistema i apeluje na komunalna preduzeća da pojačaju aktivnost i dovedu kapacitete u stanje potpune upotrebljivosti.Izvor: RTS
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.312
Novo upozorenje RHMZ-a: Padavine, padavine, padavine

Izvor: B92

Beograd -- RHMZS ponovo upozorava da se do kraja dana i u toku noći u većini mesta u zemlji očekuju obilne padavine od 20 do 40 milimetara po metru kvadratnom.
Izvor: Tanjug
Foto: Gettyimages/Jason Ocenha
Foto: Gettyimages/Jason Ocenha​

Ponegde se očekuje i oko 60 milimetara.
U Srbiji se sutra ujutru i pre podne očekuje pretežno oblačno vreme, mestimično s kišom, naročito na severu zemlje, a posle podne promenljivo oblačno u istočnim i južnim krajevima s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.


Vetar slab i umeren, zapadni i jugozapadni.
Najniža temperatura od šest do 10 stepeni, a najviša od 12 do 18.
RHZS ponovo upozorava da se do kraja dana i u toku noći u većini mesta u zemlji očekuju obilne padavine od 20 do 40 milimetara po metru kdvadratnom, ponegde i oko 60 milimetara.
U Beogradu ujutru i pre podne pretežno oblačno, povremeno s kišom, posle podne promenljivo oblačno i suvo. Vetar slab i umeren, zapadni i jugozapadni.
Najniža temperatura oko šest, a najviša oko 13 stepeni.
Do petka umereno i potpuno oblačno, mestimično s kišom i pljuskovima s grmljavinom, uz slabljenje intenziteta padavina.
Od subote promenljivo i toplije, u većini mesta s dužim periodima sunčanog vremena i lokalnom pojavom pljuskova i grmljavina, naročito u nedelju.
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.312
ŠABAC PRVI BEDEM ODBRANE OD POPLAVA Sava u blagom porastu, raste i Drina kod Loznice


dhbk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTmpRN01EQV8vNTcyNDkyNWIyMDZhZjdmMDg2NTI0OGE1MzA3YzY2NGMuanBlZ5GTAs0C5ACBAAE
Posle intenzivnih padavina tokom vikenda u većem delu Hrvatske, vodostaji su u porastu s tendencijom daljeg rasta, posebno na slivu Save, Une i Kupe. Zbog vremenske situacije u BiH, vodostaji u donjem toku Save takođe će biti u porastu, što će se odraziti i kod nas.

Sava kod Šapca od jutros je u blagom porastu. Jutros izmeren vodostaj je 269 cm, a porast se očekuje i narednih dana zbog obilnih padavina. Prema prognozama RHMZ, u četvrrtak se očekuje dostizanje nivoa od 400 cm, kada se uvode mere redovne odbrane od poplava.
Ovako jutros izgleda reka Sava kod ŠapcaFoto: Mirjana Čvorić Gubelić / RAS Srbija Ovako jutros izgleda reka Sava kod Šapca


U Vodoprivrednom preduzeću “Sava” kažu da prate situaciju, i da su spremni za svaki scenario.


Drina je takođe u porastu od jutros. Na mernoj stanici u Radalju kod Loznice izmereni vodostaj ove reke je na koti od 192, a redovna odbrana od poplava uvodi se na 380 cm.


lYtk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTVRJN01EQV8vMDgxYWQyOWY0Y2VhZTI5ZjhhNWQ0NmFiOWRlMDNiZTAuanBlZ5GTAs0CQgCBAAE


Foto: Mirjana Čvorić Gubelić / RAS Srbija

Inače, Šapčani će dugo pamtiti današnji dan, 2014. godine kada je na Savi kod Šapca započela tada neizvesna odbrana od polava, koja je trajala nekoliko dana.


dXJk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT0dNN01EQV8vMWJiMzUyZTEwOTI3MDQ1ZmZlYjVmNjRiODBiYmM4NzYucG5nkZMCzQJCAIEAAQReka je tada dostigla istorijski maksimum od 666 cm, a najkritičnije bilo je kod Čevrntije, nekoliko kilometara od Šapca, gde je više hiljada dobrovoljaca postavljenjem džakova sa peskom uspelo da spreči izlivanje Save.


Izvor: Blic
 
Poslednja izmena:
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.312
Ovo nikako ne smete raditi u slučaju poplava, pogledajte snimak VIDEO
Ceo region zahvatilo je jako nevreme. Obilne padavine stigle su i u Srbiju, a u Hrvatskoj i BIH jake kiše izazvale su poplave. Ponegde je pao i sneg.

IZVOR: B92 UTORAK, 14.05.2019. | 16:37Foto: Tanjug / Rade Prelić


RHMZ ponovo upozorava da se do kraja dana i u toku noći u većini mesta u zemlji očekuju obilne padavine od 20 do 40 milimetara po metru kvadratnom.

Na području Beograda je od ponoći do danas u 12 sati palo između 14 i 18 litara kiše po metru kvadratnom.Umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom prognozira se, dodaje, sve do petka, kada se očekuje prestanak padavina i delimično razvedravanje.
Za vikend će biti toplije i uglavnom sunčano, a u nedelju i početkom naredne sedmice treba računati na poslepodnevne pljuskove.
Kiše ne prestaju u celom regionu, a neka mesta su već poplavljena. Na nekim rekama u Hrvatskoj i BiH vrh vodenog talasa se tek očekuje tokom dana.
Predstavnici lokalnih vlasti i meteorolozi tvrde da nema mesta panici, ali da je situacija veoma ozbiljna i da se teba pripremiti za vrlo visoke vodostaje. U Hrvatskoj je najkritičnije u Kostajnici, koja je i prošle godine bila poplavljena. Opasnost preti i od odrona.
Vodostaj reke Save kod Gradiške je u naglom porastu, ali grad i obližnja naselja nisu ugroženi, tvrde u Gradskoj upravi.
U mestu Begov Han kod Žepča šestogodišnji dečak upao u nabujali potok, a potraga za njim još traje.
Hrvatska gorska služba spasavanja objavila je na Fejsbuku upozorenje i snimak kako se ne treba ponašati u slučaju poplava i bujica.
U HGSS-u poplave i bujice shvataju izrazito ozbiljno i upozoravaju građane koji se nalaze na područjima kojima prete poplave da ne uzimaju stvari u svoje ruke, jer tu su za njih nadležne službe kojima je to posao.
"Najgora stvar koju možete uraditi u uslovima bujičnih poplava je da uđete u vodu. Ovakve situacije su bez preterivanja izuzetno smrtonosne. Molim Vas da ne pokušavate ništa slično", navodi se u objavi HGSS-a..
Uz objavu se nalazi i video-snimak s primerom kako se ne treba ponašati u takvim situacijama, piše hrvatski portal "Dnevnik".
HGSS je i ranije u utorak ujutro upozorio građane da se ne igraju s bujičnim poplavama.
"S obzirom na porast vodostaja i najavljene moguće opasnosti od poplava, molimo vas da zadržite prisebnost i budete krajnje oprezni. Ne krećite se blizu vodenih površina i tokova reka, a posebno napominjemo da ne ulazite u vodu. Prema globalnim statistikama, gotovo 50 odsto poginulih u poplavama nastradalo je u vozilima. Stoga izbegavajte kretanje vozilima po poplavljenim ulicama i uz obale rečnih tokova. S obzirom na bujične poplave i nagli porast vode, svaki ulazak u vodu izuzetno je opasan i smrtonosan i osim svoga u opasnost dovodite i živote pripadnika dežurnih službi u slučaju akcije spasavanja. Ono što vam može izgledati kao dobra ideja vrlo se brzo može pretvoriti u akciju izvlačenja tela!"
Sledite uputstva centra Civilne zaštite na područjima ugroženim mogućom poplavom:- ostanite pribrani i ne širite paniku
  • obezbedite pitku vodu, namirnice i lekove za nekoliko dana
  • napunite mobilne telefone i pripremite ručne lampe
  • pratite vodostaj na internetu ili teletekstu
  • pratite vesti na radiju ili televiziji
  • sledite uputstva dežurnih službi
  • podignite nameštaj i električne aparate na visoko
  • pripremite toplu odeću, obuću i kabanice
  • bitnije dokumente i stvari prebacite visoko
  • u slučaju hitne intevencije odmah nazovite hitne službe, navedeno je u ranijoj objavi HGSS-a na Fejsbuku.

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.312
Nova prognoza RHMZ: Padavine se premeštaju, ali ima i jedna dobra vest

Beograd -- U noći između 14. i 15. maja doći će do premeštanja padavinske zone ka severu, a u južnim krajevima Srbije očekuje se postepeni prestanak padavina.
zvor: Tanjug


Tanjug, Jaroslav Pap
Tanjug, Jaroslav Pap​

U većini mesta, kako navodi RHMZ, očekuje se novih 10 do 20 milimetara padavina, dok se na području Beograda u toku noći očekuje još oko 10 milimetara kiše po kvadratnom metru.

Prema podacima RHMZ za 23 sata, u skoro celoj Srbiji pada slaba ili umerena kiša, dok na Zlatiboru i Kopaoniku pada slab sneg, a u Sjenici sneg umerenog intenziteta.


Na Zlatiboru se temperatura spustila na nulti podeok, u Sjenici je jedan stepen, a na Kopaoniku je zabeleženo -2 stepena.
Ipak, ima i jedna lepa vest. Prema dosadašnjim prognozama, prestanak padavina očekuje se u pojedinim krajevima Srbije u četvrtak popodne, a u petak se već predviđa "prijatnih" 18 stepeni. za dane vikenda očekuje nas povratak proleća, kada će najviše dbnevne temperature biti iznad 20 stepeni.
 
Top