Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
3.038
p_o_p_10.jpg

Mesto radnje je jedno bogato banatsko selo, čiji su stanovnici toliko pobožni i imućni da bi mogli izdržavati, ne dva, već četiri popa.

Meštani su složni, spremni na veselje i zabavu, a popovi uživaju u izobilju. Odlično se slažu i, ako nisu na nekoj proslavi za bogatom trpezom, goste se u svojim domovima, a njihove dve ćerke, Juca i Melanija, odlične drugarice, uvek dobro raspoložene, bezbrižno ćaskaju. Ovu pravu seosku idilu s vremena na vreme naruše popadije Persa i Sida svojim zajedljivim primedbama na račun one druge, ali se ne ide dalje od toga: koja bolje izgleda, ili koja je bolji ručak spremila.

Pravi zaplet nastaje kad u selo stigne mlad i zgodan novi učitelj, Petar Petrović. Iskra zavisti među popadijama, pojavom novog učitelja, pali vatru koja će kasnije buknuti u požar. One prepoznaju da bi valjalo ovu jedinstveno dobru priliku neženje iskoristi. Nevolja je u tome što je on jedan, a udavače dve, obe popine ćerke. Počinje prava utakmica oko toga ko će pre i bolje ugostiti novajliju.

Pop Spira je imao tu čast da prvi kući na ručak dovede potencijalnog mladoženju, a kao slučajno su im u goste baš tog dana došli pop Ćira i njegova žena Persa, sa Melanijom. Popadije su svesrdno hvalile svoje ćerke ne bi li pridobile učiteljeve simpatije.

Učitelj se ipak zaljubio u Melaniju, ona je znala oko Pere tako vešto i umiljato da se ponaša, da mu je bilo teško i dan bez nje, a i on se njoj sviđao i svako veče su se viđali. Sida je bila veoma ljubomorna zbog toga i to je bio razlog da izbije rat između gospođe Side i Perse.

A Juca, pop Spirina kći, baš i nije volela tog učitelja. Njeno srce pripadalo je nekom drugom, tačnije Šaci, bricinom pomoćniku. Svako veče je prolazio sokakom i svirao joj pod prozorom. Sida je bila strašno iznenađena ponašanjem i odlukom svoje ćerke.

Od tada dve porodice više nisu živele u slozi i ljubavi, a dežurna tračara frau Gabrijela je odmah požurila da obavesti selo o ovim događajima…

Došlo je do koškanja između popova, a zatim i do tuče, gde je pop Spira popu Ćiri polomio levi kutnjak.

Pop Ćira nije bio zlopamtilo, ali njegova žena Persa je želela osvetu po svaku cenu, pa ga je naterala da tuži kolegu vladiki. Međutim, tokom putovanja, pop Spira uspeva da izigra popa Ćiru, zbog čega Ćira ispada lažov pred vladikom, čak umalo biva i kažnjen. Iako su ih je vladika naterao da se zagrle i pomire, njihovo prijateljstvo je pokvareno…

Na koncu, Pera je oženio Melaniju i postao đakon, a Šaca je oženio Jucu i postao berberin, a popadije i dalje nisu bile zadovoljne kako su stvari ispale…

Žanr: komedija
Scenario: Stevan Sremac (autor romana), Soja Jovanović (adaptacija)
Režija: Soja Jovanović
Glavne uloge: Stevan Salajić, Đorđe Jelisić, Olivera Balašević, Vesna Čipčić, Đorđe Balašević, Dara Ćalenić, Saša Selenić, Vladislav Kaćanski
Godina proizvodnje: 1982.
Zemlje proizvodnje: Jugoslavija
Broj epizoda: 3

 
Top