Pomoc oko odabira maticne.please za savet :)))

Član
Učlanjen(a)
13.07.2012
Poruka
429
Pre svega mi treba misljenje o ove dve,
(
GIGABYTE
GA-970A-UD3 vs Asus M5A97 Pro)
Zatim mi treba misljenje o ovoj
(GIGABYTE
GA-H77M-D3H)
i o ovoj na kraju
(MSI Z68S-G43 (G3) )

resen sam da uzmem maticnu ali nisam siguran 100 %
:???:

dobijao sam neke savete vec ali bih voleo da cujem jos koji jer kupujem na duze
:dont-know:

hvala svima unapred...

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Bato, moraš da razgraničiš šta kupuješ, Intel ili AMD, nabrojao si vrste ploča sa Z68 i H77 chipsetovima, koji nemaju veze sa tvojim kompom, dakle za njih bi morao kupiti novi cpu Intel tipa I3, i5 ili i7 Sandy Bridge ili Ivy Bridge poslednje generacije.
A oko prvog izbora, naravo ASUS, jer je ploča veoma dobre izrade, kvaliteta i podrške, a na tebi je da odlučiš, ali nema neke bitne razlike, gotovo da su iste, Gigabyte ima FireWire, ASUS nema, pa ako ti je to potrebno onda izaberi nju.
S druge strane ASUS-ova je bolja za OC, ako ti je to bitnije.
Ako nemaš nekih posebnih preferencija, onda ti je sve jedno koju ćeš uzeti, jer obe su dobre i nadogradive u perspektivi, dakle možeš na njih ubosti bilo koji CPU i GPU.

Član
Učlanjen(a)
13.07.2012
Poruka
429
pa pazi...
planiram komp da sredim skroz...
kontam da uzmem neki procesor sa 4 jezgra 2.8-3.3 ghz tipa (Phenom II X4 Deneb) i naravno neku od ove 4 maticne,
a da mi se poklopi sa grafickom koju imam ati radeon 6790 ddr5 1 gb
pa zato pitam za misljenje koja bi bila nesto najpovoljnije posto bih to mogao da si priustim...

Član
Učlanjen(a)
29.09.2010
Poruka
142
Sto se tice prve dve imaju isti chipset i vrlo su slicne stim da je asus skuplja oko 10 eura a za ostalo Nikola je vec napisao_Odluci se amd ili intel.

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
pa pazi...
planiram komp da sredim skroz...
kontam da uzmem neki procesor sa 4 jezgra 2.8-3.3 ghz tipa (Phenom II X4 Deneb) i naravno neku od ove 4 maticne,
a da mi se poklopi sa grafickom koju imam ati radeon 6790 ddr5 1 gb
pa zato pitam za misljenje koja bi bila nesto najpovoljnije posto bih to mogao da si priustim...

Razlika u ceni je mala, da bi gledao šta je povoljnije, što se tiče one dve ploče, evo jedne MSI ploče u tom rangu samo znatno jevtinije:
Kod:
http://itsvet.com/proizvod/msi-970a-g46/comp_comp_mboard/24/2184
Dakle, razlika je u naponskoj sekciji koja kod ove MSI nije baš kao kod ASUS-a, ali popšto sam video da ne spominješ OC i pretpostavljam da te interesuje game, onda bi ona takođe mogla ući u odličan izbor.
Ako bi komp koristio za game, onda ostani na AMD-u jer ćeš proći jevtinije, jeste Intel bolji, ali je glupo ulagati u njega za game, jer je verzatilniji za render i slično.
Što se tiče ploča, i ASUS i Gigabyte i ova MSI, će progurati svaki CPU i GPU.
Evo npr. ovaj CPU je još uvek odličan za game:
Kod:
http://itsvet.com/proizvod/amd-phenom-ii-x4-955-black-edition-3.2ghz-8mb/comp_comp_cpu/47/334
odnosno za sve, izguraće i dosta jaču grafiku od Radeona HD6790.
Eto, možeš lepo da prođeš za 180-200 evra, jer bi trebalo da dokupiš i barem 4GB ili 8GB DDR3 RAM za tu ploču.

Natrag