pomoc lap top

Član
Učlanjen(a)
26.10.2009
Poruka
109
Zelim izvrsiti reinstalaciju windowsa u lap topu acer aspire 9302 WSMi. Interesuje me
1. da li je postupak isti kao i kod drugih racunara
2. posto sada ima dvije pariticije C i D, zelim da C smanjim a D povecam. Imam program Paragon Partition Manager 9.0 Pro. kako to uraditi
3. Sada je tip particija FAT 32, da li smijem promjeniti u NTFS
4. Ako jos ima nesto, nasto bi trebao obratiti paznju, molim da mi ukazete na to.

Malo vise pitanja, ali ko pita - ne skita
Hvala

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Isti je postupak, s tim sto moras znati da li je HDD SATA ili IDE.
Ne treba ti program, vec formatiraj ceo Hard na pocetku Instalacije upisi koliko zelis da ti bude koja particija velicine, to ce te sam pitati.
Mozes takodje pre fomata zadati opciju da ti formatira kao NTFS(zbog XP pozeljno on tako radi).
Obrati paznju, ako vec nisi(ili jesi) bio u BIOS-u da li je zakjlucan, jer ces morati da menjas First Boot CD ili DVD-ROM, ako je zakjucan rasklopis ga izvuces bateriju cmos-a sacekas par minuta i bice resetovan BIOS(pre toga normalno izvuces glavnu bateriju).
Jedini problem(mada i nije neki) je, ako imas SATA HDD (kontrolere), da bi ih iskoristio na XP(posto nema drivere za RAID/SATA), moras napraviti boot-usb za SATA drivere od ploce.(sa CD-a, ako ga imas)
Ako nemas uslova to da radis, jednostavo, promenis mod sa AHCI u IDE, malo ce sporije raditi HDD(10%-15%).
Znaci idi prvo u BIOS!

Član
Učlanjen(a)
26.10.2009
Poruka
109
25zthrk.jpg

aokwok.jpg

molim te pogledaj ovu konfiguraciju pa mi kazi sta trebam

Član
Učlanjen(a)
19.03.2010
Poruka
10
Bitno je da uradis backup podataka. Verovatno to znas i sam ali cesto ostano stvari tipa favorites web sajtovi i slicno. Ja bih na tvom mestu skupio sve drivere, najbolje sa matičnog sajta i nlite programamom sjedinis sa windows'om i tako instaliraš.

Natrag