Šta je novo?

Policija kažnjava zbog vozačkih dozvola?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.666
15. 01. 2010 PRESSONLINE

Policija kažnjava zbog vozačkih dozvola?

Prema još nepotvrđenim informacijama saobraćajna policija kažnjava sve vozače koji u vozačkoj dozvoli nemaju svojeručni potpis!
Kako Press saznaje u poslednjih nekoliko dana zbog ovog "propusta" kažnjeno je više desetina vozača u Srbiji.
Policajci su, u skladu sa novim zakonom o saobraćaju, kažnjavali vozače sa 5.000 dinara na licu mesta i sa četiri kaznena poena.
Potpis inače treba da stoji levo od slike na vozačkim dozvolama.
Očekuje se zvanično saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova.

 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.666
Lažna uzbuna: Saobraćajci ne kažnjavaju zbog potpisa!

Beograd 16. 01. 2010
Press


Lažna uzbuna: Saobraćajci ne kažnjavaju zbog potpisa!


Na hiljade ljudi širom Srbije juče je pričalo da saobraćajci sa 5.000 dinara i četiri kaznena poena kažnjavaju vozače koji se nisu potpisali u svojoj vozačkoj dozvoli!

vozacka.jpgOve "pouzdane informacije" prenele su i neke beogradske radio-stanice, a i brzo su raširene SMS porukama, pa je nastala prava panika među vozačima u celoj zemlji.

Ipak, i pored brojnih pokušaja, Press juče nije uspeo da dođe do bilo kog vozača koji je kažnjen "zbog potpisa". Na drugoj strani, u MUP-u su nam rekli da nemaju prijavljene slične slučajeve, ali da će ispitati o čemu se ovde radi.
- Povodom informacija da službenici saobraćajne policije kažnjavaju vozače koji nisu potpisali svoju vozačku dozvolu, obaveštavamo javnost da Pravilnikom o obrascu vozačke dozvole jeste predviđeno da vozači potpišu svoju dozvolu prilikom njenog izdavanja. Ali, Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne predviđa bilo kakvu kaznu za vozača koji to nije učinio... - rečeno nam je juče u MUP-u.
Kako je saopšteno, ministar policije Ivica Dačić naložio je da se svi navodi o navodnim kaznama zbog potpisa odmah ispitaju i pozvao "sve eventualno oštećene građane" da prijave takve slučajeve. Ipak, u saopštenju MUP-a svi građani su zamoljeni da potpišu svoje vozačke dozvole (!?!).
Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić, koji je učestvovao u izradi novog zakona o saobraćaju, kaže za Press da bi vozačka dozvola, kao i svaki drugi dokument, trebalo da ima potpis vlasnika, ali i naglašava da nepotpisivanje nije kažnjivo.
- Možda se saobraćajna policija dosetila da nepotpisanu dozvolu tretira kao nevažeću. Ali ja nisam čuo za tako nešto... - kaže Vujanić.
Međutim, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da ukoliko je ova informacija tačna, onda se radi o strašnom propustu policije!
- Ako u vozačkoj dozvoli ne stoji potpis, a obavezno je da stoji, onda je to propust službe koja je izdala taj dokumenat. Smatram da su službenici MUP-a imali obavezu da zahtevaju od vozača da se potpiše u vozačku dozvolu pre nego što mu je izdaju. Ako je vozač to odbio, onda nije ni trebalo da mu izdaju dozvolu - kaže Okanović.
(V. N. - R. Ž. M)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.666
Otkriven mladić koji je raširio priču o nepotpisanim vozačkim dozvolama

17. 01. 2010. 11:01h | Press

Otkriven mladić koji je raširio priču o nepotpisanim vozačkim dozvolama

Policija je otkrila osobu koja je šaljući SMS poruke izazvala lažnu uzbunu širom Srbije zbog informacije da saobraćajni policajci kažnjavaju vozače koji nisu potpisali vozačku dozvolu sa 5.000 dinara i četiri kaznena poena, saznaje Press u MUP-u.

21368_policija-foto-fonet_f.jpg


Reč je o mladiću koji je sa kompijutera firme u kojoj je zaposlen poslao oko 1.000 SMS poruka sa netačnom informacijom, koja je munjevito počela da se širi među vozačima. Vest su preneli i mnogi mediji, zbog čega je među vlasnicima nepotpisanih vozačkih dozvola zavladala prava panika.

Zbog ove naizgled pouzdane informacije, skoro svi vlasnici vozačkih dozvola koji to nisu ranije uradili, su stavili svoj potpis na ovaj dokument. Policiji nije prijavljen ni jedan slučaj da je neko platio kaznu zbog nepotpisivanja dozvole, pa je MUP zbog toga vrlo brzo ispitao slučaj i otkrio da je reč o dezinformaciji. Zbog ove neslane šale, koja je izazvala pravu pometnju, protiv mladića koji je širio lažen informacije MUP ipak neće pokretati postupak.


MUP Srbije je istog dana izdao saopštenje da Zakon o bezbednosti saobraćaj na putevima ne predviđa bilo kakvu kaznu za vozača koji nije potpisao svoju dozvolu, a ministar Ivica Dačić je naložio da se svi navodi ispitaju i pozvao oštećene građane da prijave takve slučajeve ukoliko ih je bilo.
 
Top