Policajac vidio Čauševića u bjegu prije eksplozije

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Policajac vidio Čauševića u bjegu prije eksplozije

Izvor: Glas Srpske 12.05.2011 21:00
Autor: Željka Domazet

SARAJEVO - Saslušanjem svjedoka tužilaštva BiH policajaca Vladimira Kunovca i Sulejmana Bešića nastavljeno je suđenje pripadniku vehabijskog pokreta Harisu Čauševiću i još petorici optuženih za teroristički napad na policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna prošle godine.

130

Tokom jučerašnjeg suđenja kome su prisustvovali pored Čauševića i Adnan Haračić, Emin Osmanagić, Haris Špago i Nenad Keško takođe nisu prilikom ulaska i izlaska sudskog vijeća ustajali čime su i ovog puta dali do znanja da ne poštuju sud.

Policajac Kunovac je rekao da je bio na dužnosti u noćnoj smjeni između 26. i 27.juna i da je dežurao na jednom od raskršća u blizini Bugojna. Kazao je da ga je u 4.35 časova pozvao vođa smjene da se vrate u stanicu. Navodi da je prilikom prilaska stanici vidio dvojicu svojih kolega kako trče za jednom muškom osobom koja je bježala ispred njih.

- Vidio sam da bježi iskočio sam iz službenog vozila da pomognem kolegama. Bilo je svitanje tako da sam vidio da je bilo riječ o krupnoj osobi duge kose koja je nosila svijetlo zelenu jaknu i crne hlače. Bilo je oko pet metara između nas i kad sam došao do jednog kontejnera koji se nalazi oko 200 metara od policijske stanice začuo sam jaku eksploziju iza leđa. Mada sam osobi koja je bježala govorio da stane ona to nije učinila. Nakon toga čuo sam i drugu eksploziju - kazao je Kunovac.

Dodao je da je na dužnosti ostao skoro do podne i da je čuo da je Haris Čaušević bio priveden. On je rekao da sa sigurnošću ne može tvrditi da li je osoba za kojom je trčao bio Čaušević ali da je riječ o osobi koja bi to mogla biti.

Policajac Sulejman Bešić je takođe rekao da je radio u noćnoj smjeni kada se desio teroristički napad na stanicu u Bugojnu i to u operativnom centru. Kazao je da je i sam bio povrijeđen i da je kada se vratio iz Doma zdravlja saznao da su privedena tri lica među kojima je bio Čaušević i Nermin Avdebašić i njegov brat.

Tužilaštvo BiH Čauševića, Haračića i Palislamovića tereti da su počinili teroristički napad i nanijeli velike štete BiH čime je sa predumišljajem ubijena jedna osoba dok su Osmanagić, Špago i Keško optuženi za pomoć počiniocu nakon krivičnog djela. U optužnici se navodi da je cilj optuženih bio zastrašivanje stanovništva i ozbiljna destabilizacija osnovni politički i društveni struktura BiH.

Naredno ročište zakazano je za 17. maj kada bi u svojstvu svjedoka tužilaštva trebali biti saslušani Mustafa Zukanović i Josip Almir.

Palislamović

Predsjedavajući sudskog vijeća Goran Radović je kazao da je neopravdano izostao optuženi Naser Palislamović jer je odbio da pristupi ovom ročištu, a nije doveden jer nije primjenjivana sila.

- Palislamović se od početka protivio dolasku na sud i odbija da se samostalno kreće. Zbog neopravdanog odbijanja da pristupi ročištima na sudu će ga zastupati njegovi advokati a u toku pretresa i na ostala ročišta može doći - kazao je Radović i istakao da niko iz suda optuženima ne osporava pravo da prisustvuju suđenju.

Dodao je da ovakvo ponašanje Palislamovića doprinijelo urušavanju digniteta suda.

Natrag