Policajac spasao davljenicu iako je loš plivač

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Policajac spasao davljenicu iako je loš plivač

Thumb_23%20hro%20GLAVNI%20Sava%20-%20Zoran%20Radovanovic%20i%20Rade%20Vlajkovic.jpg

Šabac - Dvojica šabačkih policajaca izvukli su davljenicu iz Save i spasli je sigurne smrti. U Šapcu je juče bilo minus pet, a reka se na pojedinim mestima ledila.

Milena Marković (27), rođena u Šapcu, spasena je juče oko 10 sati zahvaljujući hrabrosti i požrtvovanosti policijskog službenika Radeta Vlajkovića i oficira odeljenja policije Zorana Radovanovića, koji su je izvukli iz reke kod "Jugopetrolovog" skladišta. Devojka se oporavlja na internom odeljenju šabačke bolnice.

Da je Markovićeva u nevolji, dvojica policajaca saznali su u dežurnoj službi u ulici Gospodara Jevrema i ne oklevajući ni časa uputili su se ka reci - kolima.

Na stotinak metara od Savskog mosta, kod skladišta su videli ženu kako doziva u pomoć, držeći se za granu od panja, na tridesetak metara od obale. Odmah su krenuli ka njoj.

- Obala je sva obrasla šibljem. Zagazili smo obojica, a onda mi je kolega

Zoran rekao da se vratim i nađem čamac kako bismo je izvukli iz vode - priča Vlajković.

U međuvremenu, Radovanović je do davljenice otplivao u cipelama i odelu.

- Bila je svesna, držala se za granu od panja. Pričao sam s njom dok pomoć ne stigne kako se ne bi opustila i utopila. Rekla mi je da je krenula u Klenak sa druge strane mosta, da je navodno htela da izbriše cipele, ali je izgubila svest i pala u vodu. Pominjala je čak i stari železnički most preko reke, koji je sto metara udaljen od novog mosta, i da je pala sa njega. Rekla mi je da ima problema sa mužem, sa kojim ima dvoje dece. Proveo sam sa njom oko 15 minuta, pazeći da se ne utopi - kaže Zoran Radovanović.

U međuvremenu su na obalu stigla još tri patrolna vozila, vatrogasci, ekipa Hitne pomoći. Kolege policajci su uspeli da pronađu jednog od vlasnika čamca na obali i zamole ga da dođe do utopljenice.
Inače, Radovanović, koji je završio policijsku akademiju, nije vičan plivanju.

- Polagao sam prijemni i morao sam da preplivam bazen. Od tada nisam plivao. Ako postoji kategorija poluplivač, onda sam taj - kaže u šali oficir Radovanović.

Da li se Milena Marković u vodi našla slučajno ili namerno, još se ne zna. To će pokazati istraga.

Smrzla se

Markovićeva je prošla bez povreda i većih posledica po zdravlje.

- Po prijemu na odeljenje bila je u svesnom stanju, ali sa sniženom telesnom temperaturom od 34 stepena, jer je u vodi provela više od pola sata. Na svu sreću, nije se nagutala vode. Posle prve pomoći utopljavanja, temperatura je podignuta na 36 stepeni i najverovatnije će proći bez većih posledica - kaže dr Jasna Spasojević, načelnik urgentnog prijema šabačke bolnice.

Rečna policija nema - čamce

Šabac ima odeljenje rečne policije, ali oni su odavno usidreni jer nemaju nijedno ispravno plovilo. Kada treba nekog da spasu, pozajmljuju čamce. Kažu da su poslali bezbroj dopisa ministarstvu tražeći da im obezbede čamce, ali im je odgovoreno da zasad nisu prioritet.

Izvor: Glas javnosti

Poslednja izmena:
Natrag