Šta je novo?

Pola veka stotke Vilta Čemberlejna

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Pola veka stotke Vilta Čemberlejna
[/h] Izvor. B92


Pre tačno pola veka Vilt Čemberlejn ušao je u anale NBA, postigavši sto poena u meču Filadelfije i Njujorka.

4972202764ecfc882a36fd446539594_orig.jpg
Taj učinak do danas nije ponovio nijedan košarkaš, a veoma su mali izgledi da ćemo nešto slično videti u doglednoj budućnosti.
Meč odigran drugog marta 1962. dobili su domaći Filadelfija Voriorsi 169:147, a Čemberlen je u njemu postavio još 5 rekorda lige. Stoti poen postigao je 46 sekundi pre kraja meča.
Među njima bio je i rekord po broju ubačenih slobodnih bacanja (28), neobično za igrača čiji prosek sa linije je bio tek nešto ispred Šakila O’Nila ili Dvajta Hauarda.

Njegov učinak sa bacanja bio je impresivan (28/32), a iz igre ubacio je 36 od 63 lopte (trojka je uvedena dosta kasnije).

Bizarna činjenica, koja svedoči o tadašnjem stanju medija, govori da ne postoji video zapis sa utakmice i da je jedino što je ostalo audio snimak poslednje četvrtine. Taj snimak je otkriven tek 1988, i tek tada je utvrđeno da je zapravo meč odigran do kraja, suprotno opštem uverenju da je zbog proslave meč okončan nepun minut pre kraja.


Utakmicu su pratila 4124 gledaoca, veoma malo u odnosu na sadašnje standarde (mada je tokom istorije ukupno oko 40.000 svedočilo da je bilo u hali, neki od njih su tvrdili da je mesto zbivanja bio Medison Skver Garden).

Legenda kaže da je Vilt pred utakmicu posetio Njujork zbog noćnog provoda i da je partnerku kući dopratio u 6 ujutro, ali ga to nije sprečilo da uđe u istoriju. Dva dana kasnije on je u Njujorku Niksima ubacio „samo“ 58 poena, posle čega je čovek koji ga je čuvao (Daral Imhof) ispraćen iz Gardena ovacijama.

Tokom sezone on je postizao zastrašujućih 50,4 poena po meču, a ukupnih 4029 poena (na 79 mečeva) više je nego što su Voriorsi 14 godina ranije ukupno postigli, iako su osvojili diviziju.

Uz naziv rukija godine četiri puta je bio MVP lige, 13 puta igrao na All Star mečevima i osvojio dve titule. Sedam puta bio je najbolji strelac, a 11 puta najbolji skakač lige.

Tokom karijere je igrao za Harlem Globtroterse, pre nego što će nastupiti za oba kluba iz rodnog grada (Voriorsi i Siksersi), a karijeru je završio u Lejkersima. Sva tri NBA kluba penzionisala su njegovu trinaesticu (to važi i za sadašnji Golden Stejt). Preminuo je avgusta 1999, u 64. godini.

Čemberlejn je sa 216cm bio drugi najviši igrač u ligi te sezone, a sa preko 120 kilograma bio je toliko dominantan, da niko nije mogao da ga zaustavi. Malo je nedostajalo da se uopšte ne upusti u košarkašku avanturu, jer je to „sport za devojčice“, a imao je fantastične rezultate u nizu atletskih disciplina. Smatra se da je on prvi čovek koji je košarku učinio sportom divova, jer su pre njega mnogi NBA igrači bili prosečne visine.
 
Poslednja izmena od urednika:
Top