Pokušao sam da spasem ribara, ali je nestao pod vodom

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.630
Janoš Nađ, koji je isplivao iz hladne Tise, priča za „Blic”

davljenje-x.jpg

Dok sam plivao prema obali, video sam Slobodana Ilovca desetak metara iza mene, ali kada sam izašao, više ga nije bilo. Vesna je isplivala blizu mene, dok su se ostalih troje obale dokopali nešto nizvodnije - priča za „Blic“ Dario Radulović (40), koji je prekjuče kada se u Tisi nedaleko od Martonoša prevrnuo čamac uspeo da dopliva do obale.

Ni dva dana nakon tragedije nije poznata sudbina Slobodana Ilovca (37), radnika firme „Net kompani“ iz Subotice, i Zorana Bernara (35), ribara koji je upravljao plovilom, i za njihovim telima tragaju ronioci Žandarmerije.
Pored Radulovića, spas iz hladne reke pronašli su Vesna Majičić (35), Anastasija Stanivuk (43), Mirko Kub (31) i Janoš Nađ (30), koji su uspeli da doplivaju do obale. Radulović, Kub, Vesna Majičić i Anastasija Stanivuk su se posle davanja izjava u kanjiškoj policiji vratili kućama u Suboticu. Janoš Nađ, koji je najduže bio u vodi, preksinoć je zadržan u Domu zdravlja u Novom Kneževcu, a juče je pušten na kućno lečenje.
Radulović kaže da ništa nije nagoveštavalo da bi moglo doći do nesreće.
- Tisa je bila mirna, išli smo normalnom brzinom ka ribarskom naselju na banatskoj strani, gde je uz kotlić i druženje trebalo da obeležimo dan firme. Na sredini reke čamac je počeo da propada. Kao da smo bili u liftu i neko je pritisnuo dugme za niži sprat. Pramac je počeo da uranja u Tisu i ubrzo smo se svi našli u vodi. Počeo sam da plivam ka naselju. Vesna je bila pored mene, dok su se ostali raštrkali jer su ih nosile rečne struje. Niko nije paničio, vladala je tišina. Okrenuo sam se i video Slobodana desetak metara iza mene kako pliva ka obali. Ni na trenutak nisam pomislio na najgore - priča Radulović.
On smatra da je uzrok nesreće to što je čamac bio pretovaren.
- Rodio sam se na moru, pola života sam proveo na vodi i znam koliko slični čamci mogu da podnesu. Nije bilo previše osoba, ali je težina bila prevelika. Pa ja imam 130 kilograma - kaže Radulović.
Na bačkoj obali na prevoz čamcem na drugu stranu Tise čekalo je još petoro zaposlenih u „Net kompaniju“, po koje je Bernar trebalo da se vrati nakon što odradi prvu turu.
- Kada je čamac potonuo, svi su krenuli da plivaju ka suprotnoj strani. Vikali smo da se oslobode jakni i obuće kako ih to ne bi vuklo na dno i da ne paniče. Janoš je pokušao da spase vlasnika čamca, ali ga je on u panici nekoliko puta povukao u dubinu. Ne možemo da opišemo koliko nam je žao Slobodana, koji je ovde počeo da radi pre mesec dana. Trebalo je da on kuva čorbu i rekao nam je koje začine treba da kupimo - kažu kolege. Oni tvrde da niko od putnika u čamcu nije popio kap alkohola, jer su tek stigli iz Subotice. A to je potvrđeno i u policiji gde im je po dva puta vađena krv.
I dok su se petoro radnika koji su se spasli iz nabujale Tise oporavljali u svojim domovima, ronioci Žandarmerije pretraživali su dno reke u potrazi za Zoranom i Slobodanom.
Šandor Vereš (66), sportski ribolovac, ne može sebi da oprosti što je nakon što je izbacio vodu i pripremio čamac za plovidbu, u 10.30 sati otišao.
- Posle sat vremena čamac je potonuo. Da sam bio tu, mogao sam da pomognem. Zoran je imao na sebi skafander, toplo odelo i čizme, što ga je povuklo - govori Šandor.
Sportski ribolovci iz Srpskog Krstura, koji imaju barake na obali, kažu da je vreme bilo kišovito i verovatno da se neko okliznuo u čamcu što ga je zaljuljalo i prouzrokovalo da voda uđe u njega. Kažu da je čamac bio nov, ali nije imao jak motor pa nije mogao da razvije veliku brzinu, i to nije razlog njegovog potapanja.

Nisam mogao da pomognem Zoranu
Željko Grubačić, internista Opšteg odeljenja Doma zdravlja u Novom Kneževcu, kaže da je Janoš Nađ zadržan na posmatranju, i na lični zahtev istog dana u 17.30 pušten je iz bolnice. Nađ je pričao da je čamac bio preopterećen i da je pokušao da spase Zorana. Plivali su zajedno oko pet metara kada je Zoran potonuo.

Autor: D. Šolaja - N. Kolundžija

Natrag