Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Pokretna prošlost

  • Začetnik teme den78
  • Datum pokretanja
den78

den78

Pokretna prošlost - Tito (2008)U dokumentarnoj seriji "Pokretna prošlost", na osnovu starih, zaboravljenih snimaka koji nisu prikazivani u proteklih 30-40 godina, oživljavaju se događaji koji su bili veoma značajni za građane tadašnje domovine, a njihovi tragovi su, ponegde, prisutni i danas, ali im je autentični značaj zaboravljen.
Dobar deo populacije nije bio ni rođen kada se to dogodilo i kada je snimljeno. Mnogi su bili mališani, ili jako mladi, pa nisu ni gledali te ozbiljne snimke, tako da je danas za većinu gledalaca, pretpostavljamo, njihovo emitovanje premijerni program.
 
den78

den78

Tito na KosovuU prvoj epizodi, Tito na Kosmetu, prvi put se emituje autentični snimak razgovora Josipa Broza Tita sa političkim aktivom Kosova održanog na Brezovici (turistički centar na Šar - planini) 3. aprila 1975, nešto više od godinu dana od donošenja novog ustava SFRJ.
Kosmetskim rukovodiocima Tito je ukazao na svoje viđenje položaja pokrajine, koja je po Titu, još tada bila neuralgična tačka. Doživotni predsednik SFRJ kaže da je čitao u stranoj štampi da će Jugoslavija sa Kosovom imati problema.
U svojim boravcima na Kosmetu Tito je govorio o prirodnim bogatstvima, potencijalima i njegovim idejama kako ih valja koristititi. Još tada, 3.IV 1975, Kosmetske elektrane, koje su projektovane da strujom snabdevaju crnogorsku i makedonsku privredu, nisu radile kako je planirano, imale su zastoje i po mesec dana u periodima kada je struja bila najpotrebnija.
Tito kaže da Kosovo u ekonomskom smislu ide unazad i pored toga što dobija značajna sredstva iz fonda za nerazvijene. Govori i o letku neprijateljske sadržine koji je kružio Kosmetom i odakle je došao. Tito je tada upotrebio reč iredenta za albanski separatizam koju su političari koristili posle njegove smrti.
Autentični snimci sa Brezovice otkrivaju i naličje Titovog okruženja. U vreme razgovora maršal je imao 83 godine. U složena pitanja o kojima je govorio umešao se i Titov pas...

Tito.na.Kosovu.576p.WEBRip.x264-den78

Multi | 387 mb | 1024x576 [4:3] | 00:25:25 | Original V/A
[HIDE-POSTS]
Kod:
https://uptobox.com/q7cnvreuhv1g
https://www36.zippyshare.com/v/LrkvR1Ho/file.html
[/HIDE-POSTS]
 
den78

den78

Tito pod embargomKo je Tita, za Titova života, mogao da stavi pod embargo? Tragajući za odgovorom na to pitanje u epizodi Tito pod embargom biće emitovana dva snimka koji su pod embargom bili od aprila 1975.
U jednom trenutku sam Tito kaže: ,,...a ovo o Italije, brišite sa vrpce!'' Tako je Tito bio sam svoj cenzor. Razlog zbog kojih se ti snimci, posle 33 godine, praktično premijerno prikazuju, nisu samo u tome što su bili pod embargom, već aktuelnost tema o kojima je Tito tada govorio.
Isti problemi, koji su bili gorući 1975, bili su aktuelni i 2008, kontinuitet je nesumnjiv. Možda će mlade generacije, koje tada nisu bile ni rođene, moći da izvuku neku pouku iz onoga što je neprikosnoveni vladar Jugoslavije tada govorio, a ako ne, neće imati štete, lepo će se zabaviti i možda nasmejati.

Tito.pod.embargom.576p.WEBRip.x264-den78

Multi | 442 mb | 1024x576 [4:3] | 00:29:04 | Original V/A
[HIDE-POSTS]
Kod:
https://uptobox.com/bjmhnug9e3k6
https://www46.zippyshare.com/v/YZDpCZh8/file.html
[/HIDE-POSTS]
 
den78

den78

Tito u majuTito je rođen i umro u maju! Snimak od 5. 5. 1980. godine ilustruje, i svedoči, kako su ljudi u Prištini, Skoplju i Ljubljani žalili Tita, kako su reagovali na vest o njegovoj smrti, šta bi dali da on ostane živ?
Šta su bile namere propagande u tim trenucima, kako se održavalo jedinstvo nacije?
Kako je Tita žalilo Titovo Užice, a šta je bilo u Užicu jedanaest godina kasnije?
Kako je Kragujevac žalio Tita? A kako je bilo u maju dok je Tito bio živ?
Iluzija o Titu nije se promenila u danima opšte žalosti, a ni kasnije.

Tito.u.maju.576p.WEBRip.x264-den78

Multi | 440 mb | 1024x576 [4:3] | 00:28:52 | Original V/A
[HIDE-POSTS]
Kod:
https://uptobox.com/g0vd6rkky7ia
https://www57.zippyshare.com/v/nS3R1iPb/file.html
[/HIDE-POSTS]
 
den78

den78

U mesecu maju, rodi majka BajuČetvrta epizoda je nastavak prethodne i asocira na stihove iz romana za decu Branka Ćopića Magareće godine. O Titu govori i Ćopić. Noć uoči dana mladosti 1966. godine, Tito je proveo u novom Domu omladine u Beogradu. Pored Tita bili su njegovi mnogobrojni saradnici. Tu je bila i njegova desna ruka, Titov kum, Aleksandar Ranković.
Mesec i po dana kasnije Tito će kuma, druga Marka, brutalno smeniti sa svih dužnosti na čuvenom brionskom plenumu. Ranković će do kraja života biti u anonimnosti. Nije se oglašavao ni posle Titove, Kardeljeve i Bakarićeve smrti.
Snimak iz Doma omladine 24. maja 1966. jedan je od retkih gde se vide Tito i Marko, jer je cenzura, do tada Titovog najvernijeg saradnika, pedantno brisala, retuširala, iz istorije. Autentični snimak pokazuje sa koliko su ljubavi Titovi omladinci zabavljali najvoljenijeg druga, najvećeg sina jugoslovenskih naroda i narodnosti.
Tito i Čaušesku su 16. maja 1972. godine svečano otvorili energetski i plovidbeni sistem Đerdap. Taj građevinski poduhvat zadivio je Jugoslovene i Rumune. Lideri dve zemlje, i dve komunističke partije, priredili su veliki spektakl na otvaranju koji je prenosila televizija. U ovoj emisiji prvi put prikazujemo snimke koji su zabeleženi fimskom kamerom u boji i do sada nisu montirani ni prikazani javnosti. Tom prilikom, povodom 80. rođendana, Nikolaj Čaušesku je odlikovao Tita ordenom heroja Rumunije. Spektaklima su prisustvovale drugarice Jovanka Broz i Elena Čaušesku.

U.mesecu.maju.rodi.majka.Baju.576p.WEBRip.x264-den78

Multi | 434 mb | 1024x576 [4:3] | 00:28:28 | Original V/A
[HIDE-POSTS]
Kod:
https://uptobox.com/31vuj0mi2w3n
https://www107.zippyshare.com/v/UvSJALzi/file.html
[/HIDE-POSTS]
 
den78

den78

Titov Beograd 2000.Josip Broz Tito je posetio Zavod za urbanizam u Beogradu 31. maja 1972. godine. Najvećem sinu jugoslovenskih naroda i narodnosti direktor Zavoda je predstavio plan razvoja glavnog grada Titove Jugoslavije do 2000. godine. Broz je upoznat sa prognozama stručnjaka: koliko će Beograd imati automobila, stanova, kvadratnih metara stana po stanovniku, koliki će biti dohodak po glavi stanovnika u 2000. godini, u kojim pravcima će se širiti grad.
Po zamisli urbanista, trebalo je da se Beograđani, od 2000. godine, prevoze metroom. Tada, 31. maja 1972, bila je aktuelna izgradnja železničke stanice Prokop, silazak Beograda na reke i šta uraditi sa 100 hektara dragocenog zemljišta u savskom amfiteatru.
Tito je komentarisao sve ideje, povoljno se izjašnjavao o pravcima metroa, izneo svoja razmišljanja o nedostatku parking-mesta i izgradnji garaža.
Po nalogu Branka Pešića, 1973. godine je u Zavodu za urbanizam osnovano Odeljenje za izradu studije beogradskog metroa. Član tog projektantskog tima bio je arhitekta Spasoje Krunić, kasnije redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, i predsednik gradske vlade od 1997-2000. godine.
Spasoje Krunić, iz svog iskustva, objašnjava šta se dogodilo sa graditeljskim snovima, kako se odustalo od metroa, predstavlja studiju, u tri toma, o Beogradskom metrou i govori o Beogradu 2000. godine, kada je on bio prvi čovek izvršne vlasti.
Emisija je na svojevrstan način suočavanje dva vremena, 1972. i 2000, urbanističkih snova i realnosti, dve ideologije kojoj su pripadali Tito i Krunić, a teme su ostale aktuelne do naših dana.

Titov.Beograd.2000.576p.WEBRip.x264-den78

Multi | 409 mb | 1024x576 [4:3] | 00:26:50 | Original V/A
[HIDE-POSTS]
Kod:
https://openload.co/f/_Vi6uTVy_Lw/pokretna.proslost.5-den78.rar
https://uptobox.com/li91t92wrtwb
[/HIDE-POSTS]
 
den78

den78

Titov najlepši gradNastavak priče o tome kako su Tito i njegovi urbanisti 1972. godine zamišljali Beograd u 2000. godini otkriva i koji je grad po maršalovam mišljenju bio najlepši na svetu.
Kamere TV Beograda zabeležile su njegov boravak u tom gradu. Ti zaboravljeni crno-beli snimci su 40 godina čuvani u neadekvatnim uslovima i blagodareći znanju i zalaganju stručnjaka iz filmske laboratorije TV Beograda sprečeno je da se pretvore u sirće. Sada smo u prilici da ih prikažemo.
Šta su levičari mislili o prelasku na levu obalu Dunava 1972? U Titovoj epohi građeni su Novi Beograd, i drugi gradovi u SFRJ po uglednu na njega, nova naselja, a zapušteni su delovi starih urbanih celina. Nagli, nekontrolisani priliv stanovništva poremetio je mnoge dobre zamisli.
Metro, mostovi, tramvaji su teme koje su aktuelne više od pola veka. O njima, svako u svom vremenu, govore Josip Broz Tito i direktor Zavoda za urbanizam (1972) i arhitekta Spasoje Krunić predsednik gradske vlade 2000. godine.

Titov.najlepsi.grad.576p.WEBRip.x264-den78

Multi | 466 mb | 1024x576 [4:3] | 00:30:34 | Original V/A
[HIDE-POSTS]
Kod:
https://uptobox.com/9feprgt7r924
https://www6.zippyshare.com/v/Lqw9CxRP/file.html
[/HIDE-POSTS]
 
den78

den78

Titov Zagreb 1977.U poseti Zagrebu, tada glavnom gradu Socijalističke republike Hrvatske, Tito je boravio od 26-30. septembra 1977. Razlog za posetu bila je 40. godišnjica osnivanja Komunističke partije Hrvatske (1937). Pored toga, te 1977. godine, 85-godišnji maršal bio je u poseti SSSR, Sevrnoj Koreji i Kini gde su mu priređeni spektakularni dočeci i počasti, od kojih je jugoslovanskoj javnosti zastajao dah, posebno spektakli u Pjongjangu i Pekingu.
Međutim, Zagreb ih je nadmašio, ceo grad je pet dana bio na ulicama, pozdravljao najdražeg sugrađanina, najdražeg gosta, tvorca Nove Jugoslavije, osnivača Komunističke partije Hrvatske... Kamere su sve detaljno beležile, reporteri su nadahnuto, emotivno opisivali događaje i scene u kojima Zagreb, grad radničkog pokreta, otpora, grad-heroj dočekuje i slavi svog velikog vođu.
Na ulicama su bili Titovi pioniri, đaci, omladinci, radnici sa crvene Trešnjevke, sportisti, kulturno-umetnička društva... Oni su izvodili svoje programe dok je kolona od 30 Titovih "mercedesa", predvođena "pulmanom 600" sa šestoro vrata, paradirala ulicama glavnog grada Hrvatske.
Centralni događaj zbio se u dvorani "Lisinski", 27. rujna, gde je održana svečana sednica CK KPH. O značaju osnivačkog kongresa KPH 1937. i istorijskim okolnostima koje su prethodile i usledile govori dr Kosta Nikolić, naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu.

Titov.Zagreb.1977.576p.WEBRip.x264-den78

Uptobox | 451 mb | 1024x576 [4:3] | 00:29:32 | Original V/A
[HIDE-POSTS]
Kod:
https://uptobox.com/7lhcpfp0z9qw
[/HIDE-POSTS]
 
den78

den78

Zagreb se kune TituTitov boravak u Zagrebu od 26-30. septembra 1977. nadahnuti reporteri opisali su kao najveću kulturno-umetničku manifestaciju koja je ikada održana u tom gradu.
Program je simbolizovao čvrstu povezanost svih naroda i narodnosti Titove države. Zašto je Zagreb na tako masovan i veličanstven način slavio Tita kao osnivača Komunističke partije Hrvatske 1937. godine? Posle centralne svečanosti, na svečanom ručku, nazdravljajući drugu Titu, Milka Planinc, tadašnji predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, rekla je da je narod koji je proteklih dana na ulicama klicao i slavio Tita, pevao partizanske pesme, spreman sa puškom u ruci da brani čvrstinu bratstva i jedinstva i Titovu politiku.
Istoričar dr Kosta Nikolić tumači okolnosti u Jugoslaviji i svetu koje su dovele do formiranja Komunističke partije Hrvatske i Slovenije, koje je Tito osnovao bez odobrenja Kominterne, o njegovoj ulozi u Staljinovim čistkama, boljševizaciji KPJ i likvidaciji Milana Gorkića, Sime Markovića, Filipa Filipovića i drugih uglednih članova parije.
Osnov budućih država koje su nastale raspadom Titove socijalističke tvorevine postavljen je u vreme osnivanja nacionalnih komunističkih partija, suprotno principu komunističkog internacionalizma i Titovog preuzimanja kormila partije jugoslovenskih komunista. Kako je dočekan, Tito je spektakularno ispraćen iz Zagreba, a na putu od rezidencije do glavnog kolodvora, mnogobrojni horovi i orkestri pevali su istu pesmu u različitim aranžmanima: Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrećemo.

Zagreb.se.kune.Titu.576p.WEBRip.x264-den78

Multi | 454 mb | 1024x576 [4:3] | 00:29:46 | Original V/A
[HIDE-POSTS]
Kod:
https://uptobox.com/znop35g0umpe
http://www.solidfiles.com/v/Bj34g4eqZMwAM
https://www40.zippyshare.com/v/Ct0To5um/file.html
[/HIDE-POSTS]
 
Top