Šta je novo?

Plav: Grabe sve što Bog daje

  • Začetnik teme Black Predator
  • Datum pokretanja
Black Predator

Black Predator

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Plav: Grabe sve što Bog dajeIzvor:
Novosti.rsPLAV - Živopisno mesto na obali prekrasnog ledničkog jezera, koje je pre pet decenija privlačilo više turista nego sama Budva, ponovo se vraća u žižu interesovanja javnosti.

Ovoga puta zahvaljujući nesvakidašnjim poljoprivredno-turističkim manifestacijama, na koje se stiže sa svih strana sveta. Iz Amerike, što je već obična stvar, jer recimo samo Gusinjana u Njujorku ima preko 30.000, već i iz daleke Kolumbije, odakle svake godine na čuvenu berbu borovnica zapuca i jedna ovdašnja snajka - Hozefina Laban.

I tako, deseti put zaredom, na padinama Kofiljače i Popadije borovnicu beru znani i neznani, ministri, običan svet, koji od toga živi mesecima, jer borovnica se ove godine prodaje na severu Crne Gore za šest i sedam evra po kilogramu.

Ove godine začeta je „bostanijada“. Organizovana je na imanju poznatog poljoprivrednog proizvođača Dževata Šarkinovića na samoj obali Plavskog jezera i reke Ljuče, posle najava dugih nekoliko godina.

Pokazali smo, zvanično, da ovde uspeva nekoliko vrsta izuzetno kvalitetne lubenice - kaže Dževat, koji će sa 60 ari plodne zamlje ubrati preko 40 tona lubenice, za čiji plasman ne brine.

Prođe u pretplati, kaže u šali, dok gleda zasade lubenice, paprika izuzetnog kvaliteta, jabuka čijim vrstama se broja ne zna. Sve to na 910 metara nadmorske visine.

- Zasadio sam 30 vrsta lubenice. One se sada takmiče između sebe. Godinama pratim prinose, koji su iznad proseka - tvrdi Dževat Šarkinović, koji priželjkuje i takmičenje proizvođača bostana. - Ovako slatkog, ledenog i na plus četrdeset.

Momčilo Popović iz Podgorice je u Murini, desetak kilometara udaljenoj od Plava, na dva hektara zasadio maline, a na površini od jednog hektara izuzetno lekovitu i traženu „sibirsku borovnicu“ - aroniju.

- Ove godine berem drugi rod. Pripremam još hektar zemljišta za novi zasad aronije - kaže Popović, vlasnik prvog i najvećeg zasada u Crnoj Gori, koji je pre nekoliko dana organizovao „dane aronije“, koji su se pretvorili u pravi naučni skup o ovoj lekovitoj biljci.

Na skup, u malu Murinu, zapucali gosti iz svih krajeva Crne Gore da razmene iskustva. Među njima i dva Francuza.

- Ponosimo se sa ove tri manifestacije koje su organizovali vredni ljudi iz Plava. Time su na najbolji način pokazali da je i surovi sever bogomdan za ozbiljna ulaganja u proizvodnju hrane, čak i nekih vrsta o kojima se doskoro nije ni razmišljalo - priča minister poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore Tarzan Milošević, dok na plantaži u Murini bere i proba aroniju. Sa njim još dvadesetak proizvođača aronije sa područja Plava.

I sve u Plavu. Mestu gde su se dugo neuspešno bavili politikom. Onda rešili da žive od svojih ruku. I da ostanu na svojim ognjištima.


 
Top