Šta je novo?

Plati, pa se kupaj u čokoladi

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.735
ПОД ЛУПОМ: ШТА СВЕ ЉУДИ ИЗНАЈМЉУЈУ


Плати, па се купај у чоколадиКо може себи да приушти, летеће хеликоптером, плесаће са стриптизетом, уживати дан-два у вили, зарониће у праву у чоколаду а судећи по навали ништа од провода у пени у којој се два сата друштво може лудирати за 200 еврића. Они на истоку и западуопет су корак испред нас: децу воде код лажних баба и деда, за недељни ручак родитељима представљају „рентирану” вереницу

dzak%20para%20FRAJSTEND.jpg


Немаш? Изнајми, позајми, рентирај… Ако треба, може луксузни стан, вилу, хеликоптер, музичко појачало, добру пратиљу, мада они на западу и истоку ваљда су пре нас схватили да све има цену и може да се плати, па су стигли дотле да на ручак код маме и тате недељом воде „изнајмљену” девојку или дечка (наравно да им не кваре варење звоцањем да је дошло време за женидбу или удају). Или децу воде у село код бака и дека, које пре тога никада видели нису.
Филозофија је, ако је ту уопште има, лако објашњива. Ко поседујекојешта, често од тога прави посао и уступа га накратко ономе ко је вољан да плати. А с друге стране свакоме понекад падне на памет да себи приушти неки хир и задовољство, бар на кратко. Све друго је питање договора и ми ту настојимо да пратимо пословне трендове у белом свету.
Тако до нас стиже новитет „стан на дан”. Доскора се стан тражио „на дужи период”, студенти и ђаци га користе у току целе школске године, некима је довољно да га имају само један дан. Времена су се променила, како рече један станодавац, данас се лубеница купује на кришку, па што и стан не би могао да се изнајми на дан-два. Необично је, али истинито, да понеке познате личности попут певачица једног-два хита радо изнајме „гајбу за сликање”, похвале се новинарима и фоторепортерима својим комфором, а после сат-два врате газди кључеве, плате 50 евра и оду својој правој кући. Шоу-бизнис воли раскош... Виле су и 500 до 1.000 евра. Ћутање и чување тајне да је то било „само за сликање” урачунато у цену. А коме станчић треба више због спаваће собе и уживанције у илегали, без могућности да бане жена или неко непозван, исто ће цалнути и касније отићи кући на вечеру „мртав уморан од посла”. Иста могућност је дозвољена и женама, наравно.
У понуди су гарсоњере, једнособни и двособни станови. Уколико је реч о „дневном боравку” онда, у Београду, треба издвојити око 25 евра, док је дан 30 па до 500 евра, у зависности од локације и луксуза. У Новом Саду цена је нижа и до 50 одсто. Што се тиче власника, издавање стана на дан доноси знатно већи профит, под условом да је чешће попуњен, јер је месечни закуп гарсоњера 100 до 300 евра.

Дечко мање кошта

Најам просторија за све врсте славља је већ уобичајен, с том разликом што се поред простора све чешће нуди и обезбеђење, па тако локал који прима око 100 особа, заједно са обезбеђењему Београду, кошта 100 до 400 евра за вече, а за ексклузивни простор доступан само пробранима треба издвојити и до 3.000 евра.
Да би провод био баш хај, званицама се мора приуштити нешто посебно, зато се све чешће на приватним журкама, за момачко или девојачко вече, рођендане, доводе играчице (за три наступа од по 20 минута 200 до 500 евра), али и стриптиз момци (50-100 евра) и девојке (50 до 200 евра). А где их наћи, најлакше је по препоруци, у огласима у специјализованим часописима или путем интернета јер ни ова област није уређена законом, тако да она постоји иако званично не постоји.
Уколико се организује маскенбал, онда је по правилу улазница костим. Како их набавити? Куповина не долази у обзир, изнајмљивање се подразумева. Некада су костими позајмљивани у позориштима, а сада је све више специјализованих агенција за издавање костима. Изнајмљују се на 24 сата. Принцип је да се приликом одабира костима,исти резервише за одређени датум и преузмедан раније. Цена изнајмљивања костима је од 700 динара по дану за децу и 1.200 динара, па навише, за одрасле. Приликом преузимања костима оставља се као гаранција депозит од 10 до 50 евра, који се враћа када се костим врати. Спортска опрема било да је лето или зима такође се рентира, зими се изнајмљује ски-опрема, а лети ролери, бицикли. Али, да не детаљишемо.
Они који би да уживају у чарима морске пучине могу себи приуштити јахту или једрилицу, усидрене у маринама у Црној Гори. Моторне јахте изнајмљују се искључиво са скиперима а то се додатно и плаћа. Јахте се најчешће изнајмљују на једну до две недеље али не мари ни ако је на један дан, кажу рентијери. Цене су шаролике и зависе од пловила, броја чланова посаде и датума, у сезони су цене скоро двоструко веће. Од 1.500 евра па навише...

Два кључа

Пре одласка на одмор, драгоцености би свакако требало оставити на сигурно место. А то значи отићи у банку и изнајмити сеф. За коришћење сефа банка уручује кориснику сеф кључ једне браве, док кључ друге браве задржава, тако да се сеф може отворити и затворити само уз истовремено присуство клијента и службеника банке. Цена услуге зависи како од времена за које је изнајмљен сеф, тако и од његове величине, иде од 80 динара на дан, па навише и разликује се од банке до банке.
Истражујући шта се све изнајмљује, дошли смо до закључка да су услуге ове врсте најдаље отишле када је у питању организовање свадбе. У ствари, једноставније речено, једино се кумови (бар за сада) не могу добити привремено. Млада може изнајмити праменове, ако жели дугу косу на венчању, па редом шнале, ципеле, торбу...
Уколико пожели венчаницу Сан Патрик потребно је да је наручи три до четири месеца раније. Цене изнајмљивања крећу се од 450 до 600 евра.
Ако се већ плати цело богатство за хаљину, онда уз њу иде и гала свечаност. Најчешће се изнајмљују сале, специјализоване управо за велика славља или шатори. Однедавно се и код нас за венчања, крштења, партије и манифестације рентирају велики бели шаториса прозорима, подовима, климом, грејањем који имајудо 1.000 места. Од дубине џепа зависи да ли ће се седети на клупама за 10 евра (10 места) или за округлим столом за 50. Све се плаћа почев од навлака за столице које су један, а столњак пет евра. Уколико се тражи под или таписон, цена квадрата се додатно плаћа девет до 10 евра. Све у свему за једно славље од 100 званица под сводовима белог шатора треба издвојити од 480 до 1300 евра. И на време се јавити јер је велика потражња!
Да би били виђени, било да је реч о венчању или матури, многи се одлучују за рентирање и то лимузина, а цена је у складу са класом. Вожњабелим „линколном” од сат времена – 100 евра, док је мерцедес јефтинији – „само” 60. У цену није укључена путарина, паркинг и трошкови оброка и хотелског смештаја за возача у току дугих вожњи. Битно је да се вожња закаже 48 сати раније, а у сезони матурских славља и раније. У Београду се може изнајмити и луксузни олдтајмер, мада се претежно користи за потребе телевизијских и филмских остварења.

Зарони у фонтану


dubai%20villa%20dubai%20ville%20dubai%20apartmets%20vila%20for%20sell%20%2811%29%20%281%29.jpg


Дубаи: вила на продају

Чоколадна фонтана, још је једна од новотарија која нам стиже заједно са белгијском чоколадом. Користи се једноставно тако што се уз помоћ штапића у врелу чоколаду умаче свеже или суво воће, кекс, крофнице... Фонтана средње величине може да опслужи 100 до 150 гостију, а велика чак 250. Они који држе до престижа, сигурно су већ задивили своје госте овом посластицом! Атракција која се тражи да улепша славље је и машина за пену: велика или мала (у зависности од величине просторије). За само пет минута просторија ће бити испуњена густом пеном. „Пена парти” је по речима власника машина (како смо сазнали у Србији их има само три) „прикладна” за сваки затворени и отворени простор. Два сата ђускања у пени је 200 евра, а још 15 минута газда фирме даје гратис коришћење, с тим што је у цену урачунато осветљење, ласер… Једино што се очекује од домаћина, изнајмљивача јесте да обезбеди воду.
Када се пена слегне осамдесет одсто воде испари, а остатак се покупи, зато пена није згодна за просторије са паркетом. Овог лета је Србија несумњиво сва запенила, јер власник фирме Славољуб Вељковић путује по многим местима, чак и селима и прави пену по кафићима, ноћним клубовима и покрај базена. Млади тај провод обожавају, а Славољуб пени до колена а и плафона, како ко воли. Стигао је са својом машином од Суботице до Бабушнице, наводи.

Због бубе код доктора

После забаве добро је нешто и учити, спремити неки испит. Хит међу школарцима, посебно студентима, јесте изнајмљивање бежичних бубица, које се достављају на кућну адресу, на територији Србије. Једнодневно коришћење је 20 до 30 евра, а да се купе коштају око 100 евра! Са бубицама требало би бити опрезан јер су толико мале да су појединци морали да затраже помоћ доктора приликом вађења. Десетка, десетка, али „бубица” у уху је опасна.
Корак са техничким достигнућима није лако држати али се зато рецимо за потребе пословнепрезентације може рентирати: пројектор, платно са сталком, ласерски показивач, видео опрема... Уколико пожелите да неки догађај овековечите, камера и додатна опрема, до четири сата, са пратиоцем кошта 4.000 динара. Може се изнајмити ивидео студио – 12 сати за 200 евра.
Нове технологије доносе и нове могућности па се у најам уз опрему нудии радна снага у области информационих технологија.
За крај смо оставили могућност да се на неколико сати – дана изнајми хеликоптер. Лет за два путника на релацији од Београда до Вршца, без слетања, кошта око 59.000 динара, али је неопходно да се на време најави.
Ово је само мали део онога што се по огласима или путем разних сајтова нуди потрошачима. Тако да многи снови могу да се остваре, бар за трен, па шта кошта да кошта.
Ако вам ништа од набројаног не треба, можете прошетати до библиотеке и изнајмити књигу, сигурно ће донети више задовољства за много мање новца. Ипак, да се зна: годишња чланарина је 800 динара.
-----------------------------------------------------------------------------------------
У СВЕТУ ИЗДАЈУ ЗАТВОР, РАЗМЕЊУЈУ ПИШТОЉЕ, ТРАЖЕ ВИКЕНД-ВЕРЕНИЦЕ

„Муж” дође, закачи завесу и – оде

Потражња диктира понуду, према томе не треба да чуди што се у свету могу „изнајмити” бака, вереница, муж, али и оружје, чак затвор, пас или мачка. Библиотека у Инзбруку својим члановима уместо књига изнајмљује људе, досељенике из других држава који причају своје животне приче из завичаја. Слушајући те људе, Аустријанци би требало да се реше предрасуда о досељеницима, уверени су службеници задужени за социјалну проблематику.
Људи-књиге, који се могу позајмити, представљају се својим именом и причају своје догодовштине. Корисници могу да бирају коју исповест желе да слушају, а имају право на једног човека-књигу месечно. Пројекат „живе библиотеке” аустријској јавности представљен је 2008. године и све је траженији. Чланови могу, на пример, чути причу Паолин из Камеруна, Фазел из Авганистана или Злате из БиХ... Намера је да се овим пројектом допринесе међуетничкој толеранцији, комуникацији и развијању дијалога.
На другом крају света „наваљивање” родитеља на младе да заснивају породице изнедрила је нови вид пословања. Наиме празници, посебно новогодишњи, и у Кинису прилика за породично окупљање, а младићи које родитељи притискају да се ожене све чешће прибегавају преварама. Уз надокнадуод 500 јуана, односно 50 евра дневно, најчешће путем интернета, они пронађу пратиљу која ће неколико дана изигравати вереницу. Будући да је потражња за момцима већа, видели смо и један оглас у коме је девојка била спремна да плати дуплу тарифу за „вереника” кога би представила родитељима. Само за викенд, да им падне камен са срца, а она на миру потражи момка свог живота.
Од пре неколико година, Чехињама је на располагању занимљива врста услуге: изнајмљивање „мужа на сат” који долази кући да обави разне „мушке” послове: помери кабасте ствари, окречи неку просторију, поправи славину, одржава аутомобил... Сви послови – осим сексуалних услуга, стриктно је наведено!
Овај необични бизнис, који је 2005. лансирао Владимир Симик из Брна, све је популарнији. На стотине Чеха, који су у последње време остали без посла, одлучило се да узме лиценцу „мужа на одређено време”, како овде зову ово ново занимање. Цена је од 10 до 15 евра на сат.
Где је оружје, ту је и криминал, а да ли је баш тако? Подземље у Великој Британији кубури са оружјем. Наиме, полиција је дошла до сазнања да је исти пиштољ коришћен у више акција за које су знали да су их извеле различите банде. Испоставило се да криминалци једни другима изнајмљују оружје. Очистиш, позајмиш, убијеш, очистиш, позајмиш, а полицајци збуњени.
Ако смо и мислили да је размена оружја међу бандама „врх”, прича која следи, ипак нас је поразила. У индијском граду Бангалору је, према писању листа „Тајмс ов Индија”, једна бебиситерка успављивала седмомесечну бебу о којој је бринула и изнајмљивала је за два долара дневно уличним просјацима. Беба је зарађивала, али за бебиситерку док је мама радила. Мајка детета се једног дана вратила раније са посла и открила да беба није код куће. Бебиситерка је признала да је три недеље изнајмљивала бебу. Они који код нас на раскрсницама гледају мусаве просјаке и „маме са бебама” рећи ће да им је то већ нешто познато.
Према писању француског „Фигароа”, Белгија је већ годинама суочена са проблемом пренатрпаних затвора због чега ће од холандске владе изнајмити затвор са 500 ћелија у Тилбургу на југу Холандије. Холандија располаже са око 2.000 празних ћелија на својој територији.
Број затвореника у тој земљи је већ неколико година у паду, због чега је попуњеност затвора пала на 80 одсто. Разлог је опадање криминала, али и алтернативна решења, на пример, осуђени на мање од три месеца затвора казне издржавају у кућном притвору и носе електронске наруквице.

------------------------------------------------
Бака и деда на дан
У Пољској је почела реализација пројекта који омогућава породицама да изнајме или „усвоје” баке, са идејом да се деци која их немају обогати детињство. За сада се за пројекат углавном јављају Пољакиње којима је професија рад са децом. Кандидаткиње морају да буду полазнице Универзитета трећег доба, пошто он гарантује за њихове добре намере и поштење, а завршавају и посебне кратке педагошке и психолошке курсеве.
Психолози хвале идеју, јер време проведено са старим људима може да покаже деци да је старити природно, али додају да не треба по сваку цену стварати илузију породице.

---------------------------------------------------
Дружење са куцом и мацом
На сличну идеју, спајања бака и дека из сеоских домаћинстава са унучићима у градовима, дошло се раније у Мађарској, док се у Немачкој за бесплатно чување малишана пријављују старији брачни парови, који немају своје унучиће.
Сасвим други оглас привукао је пажњу широм света: „Осећате се усамљено и депресивно? Треба вам пријатељ који ће бити уз вас када вам је тешко, пружити вам безусловну љубав и тренутке среће? Пас је решење, али многи немају услове.” У Јапану су схватили ову ситуацију, па се у Ја Ла Ла кафеу у Токију пси и мачке могу изнајмити на сат. Можете да одаберете ког пријатеља желите и платите по започетом часу.
--------------------------------------------------
Шта каже психолог
Зашто човек, макар на кратко жели да има нешто, откуд потреба да изнајми најчудније ствари, да другима покаже како може себи да приушти све што помисли, питали смо Аиду Зоњић, психолога у дому здравља „Др Ристић”
– Разлог је најчешће економске природе. Ми живимо у времену које је материјално, у потрошачком друштву. Већина ствари које данас користимо су за једну сезону, посебно када је реч о гардероби. Што значи да људи схватају релативност тога и неће да улажу пуно новца. Изнајмљивање ствари које су нам потребне само за одређену прилику и никада више, саставни је део савременог начина размишљања. Променио се и став рецимо када су свадбе у питању, изгубиле су се многи обичаји, просто остало да се задовољи форма коју захтева живот – објашњава наша саговорница.
Већина је, дакле, практична, задовоље своје потребе, излудирају се ако треба, ослободе вишак енергије и не дају превелики значај материјалним стварима што је добро јер ово наше време и захтева, мишљење је психолога.

Славица Берић
објављено: 01/08/2010
Извор: Политика магазин

 
Top